Uleiul de palmier, o BOMBĂ calorică. Bilic: La fel de nesănătoasă ca margarina

Uleiul de palmier este un ulei ieftin prezent în foarte multe produse, însă este o grăsime ”la fel de nesănătoasă” ca margarina.

Uleiul de palmier este ”responsabil” cu colesterolul și trigliceridele crescute în sânge, a afirmat medicul nutriționist Mihaela Bilic în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine” de la PRO TV. De asemenea, aceasta a menționat faptul că a fost introdusă o ”taxă suplimentară”, ca un ”avertisment adresat industriei agroalimentare pentru a limita folosirea acestuia”.

”Din punct de vedere nutritiv, uleiul de palmier conține 45-50% acizi grași saturați care cresc colesterolul din sânge și cresc riscul de atero-scleroză. În schimb, este sărac în acizi grași polisaturați cu efect protector. Comparativ cu uleiul de măsline, cel de palmier are de două ori mai mulți acizi grași saturați și doar jumătate din procentul de poli nesaturați. Grăsimile din uleiul de palmier sunt acizi grași cu lanț lung, asemănător cu grăsimile animale, însă carnea are valoare nutritivă superioară prin aportul de proteine și minerale, în timp ce uleiul de palmier este o bombă calorică care crește LDL colesterolul”, a explicat dr. Mihaela Bilic.

[adsense-]

Uleiul de palmier, accesibil și prezent în foarte multe preparate

Mai mult, medicul Mihaela Bilic susține că acest ulei este unul ieftin, motiv pentru care a ajusn să fie grăsimea de bază utilizată în majoritatea produselor alimentare, de la biscuiți și produse de patiserie la margarină și semipreparate.

”Acizii grași saturați din structură sunt stabili la oxidare și la tratamentul termic, deci nu are risc de râncezire ca alte uleiuri. Consistența lui este fermă, seamănă cu untul și untura, este perfect de folosit pentru aluaturi și paste tartinabile. Când vine vorba de prăjit, tot uleiul de palmier este prima alegere. Până acum recomandările cu privire la consumul de grăsimi erau clare. Știam că trebuie să reducem aportul de grăsimi animale saturate care cresc riscul cardio vascular. Uleiul de palmier complică lucrurile. Chiar dacă este o grăsime vegetală are efecte negative mai mari decât grăsimile animale. Inițial, uleiul de palmier s-a vrut o alternativă sănătoasă la grăsimea hidrogenată de tip margarină. Bogată în acizi grași trans, s-a dovedit a fi o variantă la fel de nesănătoasă”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine”.

Articol util? Dă-l mai departe!