Când vine vorba de folosirea de uleiuri esențiale pentru păr, există destule opţiuni benefice. Fie că vrei să îţi îndeseşti părul, să tratezi mătreaţa şi scalpul uscat, să-i conferi părului tău putere, volum şi strălucire sau cauți să-ţi deschizi părul la culoare în mod natural, uleiurile esenţiale sunt mult mai sigure şi la fel de eficiente decât produsele convenţionale de îngrijire a părului.
Ele sunt şi mai convenabile din punctul de vedere al costului – o sticlă din uleiul tău esenţial preferat nu numai că poate să-ţi hrănească părul, dar poate ajuta la reducerea stresului, să uşureze durerea şi să lupte de asemenea cu infecţii ale pielii. În plus, uleiurile esențiale sunt toate naturale, ceea ce înseamnă că nu conţin chimicale periculoase şi sunt mai bune pentru mediu şi pentru casa ta, de asemenea.
Iată care sunt cele mai bune 7 uleiuri esențiale pentru păr:
1. Uleiuri esențiale pentru păr. Uleiul de lavandă
Studiile au arătat că uleiul de lavandă impulsionează creșterea părului. Într-un studiu pe animale desfășurat în 2016, s-a dovedit că aplicarea uleiului de lavandă creşte în mod semnificativ numărul de foliculi de păr. Uleiul de lavandă a reușit, de asemenea, să crească adâncimea foliculilor de păr.
Uleiul de lavandă are proprietăți antimicrobiene, şi poate fi folosit pentru a combate dezechilibrele bacteriene şi ale ciupercilor. Alte beneficii ale uleiului de lavandă sunt abilitatea de a calma scalpul şi de a vindeca pielea şi părul uscat.
În plus, deoarece stresul emoţional este un factor care contribuie la subțierea părului, uleiul de lavandă poate fi folosit pentru a crea o ambianță liniştită şi lipsită de stres, fiind foarte potrivit pentru această sarcină printre celelalte uleiuri esențiale pentru păr.
2. Uleiuri esențiale pentru păr. Uleiul de rozmarin
Uleiul de rozmarin este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru păr, pentru îngroşarea şi creşterea sa. Este folosit pentru a creşte metabolismul celular, care stimulează creşterea părului şi ajută la vindecare.
Studiile arată că uleiul de rozmarin pare să acţioneze la fel de bine ca minoxidilul, un tratament convenţional pentru pierderea părului. Beneficiile uleiului de rozmarin includ de asemenea prevenirea calviției, încetinirea procesului de albire şi tratarea mătreţii şi a scalpului uscat.
- Pentru a folosi ulei de rozmarin pentru părul tău, ia între 3 şi 5 picături şi amestecă-le cu o cantitate egală de ulei de măsline şi apoi masează amestecul pe scalpul tău pentru aproximativ două minute.
- Lasă amestecul în părul tău pentru o perioadă de timp cuprinsă între 3 şi 4 ore şi apoi spală-ţi părul ca de obicei.
3. Uleiuri esențiale pentru păr. Uleiul de muşeţel
Uleiul de muşeţel este un ulei esenţial foarte bun pentru păr, deoarece adaugă strălucire şi fluiditate părului tău, în timp ce calmează scalpul. Ştiai că uleiul esenţial de muşeţel poate fi folosit pentru a-ţi deschide în mod natural părul la culoare?
- Combină cinci picături de ulei esenţial de muşeţel cu o lingură de sare de mare şi o treime de ceaşcă de bicarbonat de sodiu.
- Foloseşte apă caldă pentru a crea o pastă şi aplică amestecul pe părul tău.
- Masează-ţi scalpul şi rădăcinile părului apoi lasă-l să-şi facă efectul pentru aproximativ o jumătate de oră înainte de a-l îndepărta prin spălare.
- Dacă vrei un efect mai puternic, lasă pasta pe cap şi stai expusă la soare.
Studiile arată că 50% dintre femei îşi vopsesc părul în mod regulat şi se simt mai atrăgătoare chiar după ce şi-au vopsit părul, dar produsele convenţionale de păr care sunt folosite pentru a deschide părul la culoare conţin chimicale periculoase care implică riscuri numeroase pentru sănătate.
Alegerea unei alternative naturale va face să nu fi expusă unei vopsiri nesănătoase a părului, cu produse cum ar fi formaldehida şi înălbitorul (peroxid hidroxid).
4. Uleiuri esențiale pentru păr. Uleiul de cedru
Uleiul de cedru este folosit pentru a ajuta la stimularea foliculilor de păr prin creşterea circulaţiei în scalp. El poate ajuta creşterea părului şi încetini pierderea părului; el poate de asemenea trata subţierea părului.
Un studiu desfăşurat în Scoţia a implicat 86 de pacienţi care au fost împărţiţi aleator în două grupuri – un grup a fost masat pe scalp zilnic cu o combinaţie de ulei de cedru, uleiuri de cimbru, rozmarin şi lavandă într-un amestec de uleiuri de bază de jojoba şi sâmburi de strugure.
Grupul de control a folosit numai uleiuri de bază în fiecare zi. După 7 zile 44% din pacienţii din grupul cu uleiuri esențiale au arătat îmbunătăţiri ale simptomelor de peladă, în timp ce numai 15% din grupul de control au arătat îmbunătăţiri.
Uleiul esenţial de cedru poate să ajute şi la reducerea iritaţiilor pielii şi este respingător pentru insecte, ceea ce poate fi benefic în serile de vară când vă petreceţi timpul în aer liber.
Uleiul de cedru poate fi aplicat pe scalp şi pe păr. Se amestecă bine cu uleiurile mai uşoare cum ar fi cel de lavandă şi uleirile de bază cum ar fi cel de nucă de cocos. De asemenea, poţi adăuga 2-3 picături de ulei de cedru la balsamul tău preparat în casă.
5. Uleiuri esențiale pentru păr. Uleiul de salvie
Un ester important din uleiul de salvie numit acetat de linalil reduce inflamarea pielii şi regulează producerea uleiului pe piele. Uleiul de salvie funcţionează de asemenea şi ca un remediu natural pentru iritaţii, şi funcționează şi ca agent antibacterian.
Dar, poate cel mai important este faptul ca uleiul de salvie vă poate ajuta să îndepărteze stresul şi să echilibreze hormonii. Trei tipuri de pierdere a părului pot fi asociate cu niveluri ridicate de stres: telogen effluvium, trichotillomania (smulgerea părului) şi alopecia areata.
Deoarece uleiul de salvie poate fi folosit la îndepărtarea stresului şi la reduceerea nivelurilor de cortizol din corp, el funcţionează ca un remediu natural pentru pierderea părului cauzată de stres.
Uleiul de salvie funcţionează bine cu uleiul de jojoba; cele două pot ajuta la regularea producerii de ulei pe piele, ajutându-te să eviți peticele solzoase sau pufoase care duc la producerea mătreţii. Pentru a uşura stresul, care este asociat cu pierderea de păr, poți dispersa ulei de salvie în casă sau îl poți aplica la încheieturile mâinilor, la tâmple şi pe tălpi.
6. Uleiuri esențiale pentru păr. Uleiul de citronelă
Uleiul esenţial de citronelă are proprietăţi vindecătoare, şi funcţionează ca un curăţător şi deodorizant eficient. El îţi poate întări foliculii de păr şi poate calma un scalp care te mănâncă şi este iritat.
De fapt, un studiu din 2015 a arătat că aplicarea de ulei de citronelă a redus semnificativ mătreaţa după şapte zile şi că acest efect a crescut chiar şi mai mult după 14 zile de aplicare.
Unele beneficii în plus ale uleiului de citronelă includ abilitatea sa de a funcţiona ca un respingător natural pentru insecte, ca un factor care îndepărtează stresul (care este asociat cu pierderea părului) şi ca un tratament pentru durerile de cap.
Poţi adăuga zece picături de ulei de citronelă în sticla ta de şampon sau balsam, sau poţi masa 2-3 picături în scalpul tău alături de balsmaul tău în fiecare zi. Uleiul de citronelă poate fi de asemenea dispersat în casă pentru a reduce stresul şi a detoxifia spaţiul.
7. Uleiuri esențiale pentru păr. Uleiul de mentă
Uleiul de mentă ajută la stimularea scalpului, şi poate trata mătreaţa şi chiar şi păduchii datorită puternicelor sale proprietăţi antiseptice. Studiile arată că uleiul de mentă ajută la creşterea părului, de asemenea.
Într-un studiu pe animale efectuat în 2014, aplicarea uleiului de mentă pentru patru săptămâni a avut ca rezultat efecte clare de creştere a părului, creşterea grosimii pielii, a numărului şi a adâncimii foliculilor.
Uleiul de mentă oferă o senzaţie plăcută şi răcoritoare când este aplicat, şi ajută prin efectul de calmare la combaterea inflamării pielii. Pe lângă aceste efecte ale uleiului de mentă, acesta energizează mintea, ridică starea de spirit şi îndepărtează tensiunea sau durerea de cap.
Adaugă 2-3 picături de ulei de mentă la şamponul sau balsamul tău pentru un efect de trezire rapid în timpul duşului de dimineaţă.