Un nou studiu a depistat un element periculos din locuinta noastra care creste semnificativ riscul de AVC

Radonul, un gaz radioactiv incolor și inodor care se găsește în locuințe, reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea femeilor, crescând șansele de accident vascular cerebral, în special în cazul unei expuneri prelungite.

Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite etichetează radonul ca fiind un produs secundar al uraniului, menționând că nivelurile pot fi ridicate în anumite locuințe în funcție de construcție și de factorii geologici.

Eric A. Whitsel, MD, MPH, a condus un studiu publicat în Neurology în februarie 2024 care a legat expunerea la radon de un risc mai mare de accident vascular cerebral la femeile de vârstă mijlocie și mai în vârstă.

Urmărind aproape 160.000 de femei pe parcursul a 13 ani, cercetarea le-a clasificat în grupuri de expunere ridicată, intermediară și scăzută la radon. Cele cu cea mai mare expunere au avut un risc de accident vascular cerebral cu 14% mai mare în comparație cu grupul cu cea mai mică expunere.

Chiar și nivelurile moderate de radon au fost asociate cu un risc de accident vascular cerebral mai mare cu 6%. În mod surprinzător, cercetarea a identificat riscuri de accident vascular cerebral la niveluri mai mici decât cele considerate de obicei periculoase pentru prevenirea cancerului pulmonar.

Multe localități, inclusiv anumite orașe din România, au niveluri ridicate de radon, ceea ce necesită teste și măsuri preventive, cum ar fi etanșarea fisurilor și asigurarea unei ventilații adecvate în locuințe.

Specialiștii recomandă aerisirea periodică și pe termen scurt a locuințelor pentru a atenua potențialele daune cauzate de expunerea la radon în interior.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu