Un nou tratament împotriva cancerului obține remisie de până la 10 ani

În căutarea de noi terapii pentru cancer, există o cale deschisă care pare deosebit de promițătoare și în care progresele se produc într-un ritm amețitor. Vorbim despre imunoterapie, o abordare din ce în ce mai populară datorită rezultatelor pe care le oferă.

De exemplu, un articol publicat în revista științifică Nature menționează obținerea unei remisii în leucemie la doi pacienți, care s-a menținut până 10 ani mai târziu.

Transferul adoptiv de limfocite T

Tratamentul în cauză se înscrie în linia imunoterapiei și, mai precis, a transferului adoptiv de limfocite T: o strategie care constă în prelevarea de celule imunitare (în special limfocite T) de la pacient, modificarea acestora pentru a identifica și ataca celulele tumorale și transferul lor înapoi la pacient.

Ideea este în curs de dezvoltare de ceva timp, iar acesta nu este primul caz în care a fost utilizată. Mai mult, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat deja cinci astfel de terapii (fiecare o modificare pentru a viza o tumoare specifică).

Cu toate acestea, au existat totuși unele îngrijorări. De exemplu, deși potențialul său a fost dovedit în mai multe cazuri, nu este clar cum vor răspunde la acest tip de tratament diferite tipuri de cancer cu caracteristici diferite. De asemenea, nu este clar cât timp se menține eficacitatea transferului adoptiv de celule T.

O opțiune pe termen lung

Acest ultim punct este cel care face ca aceste rezultate să fie atât de încurajatoare. După cum explică autorii studiului, tratamentul nu numai că a obținut o remisie completă a leucemiei la cei doi pacienți în 2010, dar aceasta s-a menținut mai mult de un deceniu de la administrarea tratamentului.

Întrebarea era dacă celulele modificate ar putea supraviețui în corpul uman pe termen lung și pentru cât timp, așa că cercetătorii au căutat aceleași celule în corpul pacienților. Și, într-adevăr, le-au găsit… dar tipul de celulă care poartă antigenul care permite sistemului imunitar să atace tumoarea s-a schimbat.

În mod specific, în loc să găsească celule „ucigașe” modificate, autorii au găsit celule „ajutătoare”, un tip de celule a căror funcție este de a ajuta la activarea restului sistemului imunitar.

Aproape de a deveni disponibilă pe scară largă

Aceste rezultate indică faptul că este posibil ca terapia să fie eficientă pe termen lung și chiar ca sistemul imunitar însuși să fie capabil să o „preia” și să mențină o protecție de lungă durată împotriva cancerului vizat.

Cu toate acestea, autorii lucrării îndeamnă ei înșiși la prudență: oricât de promițătoare ar fi aceste dovezi, spun ei, rezultatele obținute pe doi pacienți nu sunt neapărat extrapolabile la populații mai mari.

De aceea, vor fi necesare în continuare cercetări mai ample pe grupuri mai mari pentru a demonstra eficacitatea și siguranța terapiei într-un cadru clinic și pentru a rafina diverse aspecte ale tratamentului.

Cu toate acestea, dovezile se adaugă la literatura de specialitate cu privire la potențialul acestei strategii de imunoterapie a cancerului, care este tot mai aproape de a deveni disponibilă pe scară largă pentru mii de pacienți cu cancer din întreaga lume.

Articol util? Dă-l mai departe!