Un nou tratament ofera speranta in lupta cu endometrioza. Cercetatorii studiaza o substanta care opreste evolutia bolii

Dicloroacetatul (DCA), un medicament utilizat în mod obișnuit pentru tratarea tulburărilor metabolice la copii, s-a dovedit promițător în distrugerea celulelor care provoacă endometrioza.

Endometrioza este o afecțiune ginecologică dureroasă în care celule asemănătoare celor care căptușesc interiorul uterului cresc și se înmulțesc în alte părți ale corpului.

Această boală afectează una din zece femei din întreaga lume și are un impact semnificativ asupra calității vieții, inclusiv dureri abdominale severe, oboseală, tulburări gastrointestinale, menstruații dureroase, dureri în timpul actului sexual și infertilitate. În prezent, nu există un tratament pentru endometrioză.

Efectele economice ale acestei afecțiuni se ridică la pierderi de 8,2 miliarde de lire sterline în Marea Britanie, din cauza tratamentelor, a pierderii locurilor de muncă și a costurilor de îngrijire medicală, cum ar fi intervențiile chirurgicale.

Opțiunile de tratament disponibile, cum ar fi contracepția hormonală, intervenția chirurgicală și histerectomia, vin adesea cu complicații și efecte secundare și este posibil ca acestea să nu reușească să controleze în mod eficient boala în progresie.

În primăvara acestui an, Dr. Andrew Horne, profesor de ginecologie și științe ale reproducerii la Universitatea din Edinburgh, va începe a doua etapă a unui studiu clinic care utilizează DCA pentru a trata endometrioza.

Dr. Horne și echipa sa au descoperit că femeile cu endometrioză produc mai mult lactat, o substanță nocivă, decât femeile fără această afecțiune. Nivelurile ridicate de lactat creează un mediu care favorizează creșterea și răspândirea celulelor endometriozice.

Atacând aceste celule cu DCA, producția de lactat scade, ceea ce ar putea stopa evoluția bolii. În timpul primei faze a studiului clinic, femeile care au primit tratamentul cu DCA au raportat o reducere semnificativă a simptomelor și o scădere a cantității de medicamente pentru durere necesare în timpul ciclurilor menstruale.

Dr. Horne și-a exprimat entuziasmul cu privire la următoarea fază a studiului, declarând că au fost efectuate foarte puține teste privind tratamentele non-hormonale pentru endometrioză, ceea ce face ca echipa sa să fie lider în acest domeniu.

Speranța lor este ca DCA să nu afecteze doar simptomele, ci și să vizeze direct boala pentru a preveni progresia acesteia.

Studiul clinic se află în prezent în stadii preliminare, iar Dr. Horne și echipa sa sunt optimiști că următoarea fază, denumită EpIC2, va oferi un răspuns definitiv cu privire la eficacitatea tratamentului cu DCA pentru endometrioză.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu