Unghiile albastre: ce le cauzează și când ar trebui să vă faceți griji?

Unghiile albastre pot indica faptul că sângele nu transportă suficient oxigen către vârfurile degetelor. Există multe cauze posibile, dintre care unele sunt grave. Prin urmare, orice persoană cu unghii albastre ar trebui să consulte un medic pentru a determina cauza de bază.

În unele cazuri, unghiile devin albastre sau violacee ca urmare a cianozei, care poate afecta și buzele și pielea. Cianoza poate apărea dacă sângele nu transportă suficient oxigen către vârfurile degetelor sau dacă persoana are o circulație deficitară. De asemenea, poate fi rezultatul unor probleme cu hemoglobina, o proteină conținută în celulele roșii din sânge și responsabilă pentru transportul oxigenului. Diferite probleme de sănătate care afectează sistemele respirator și cardiovascular pot provoca, de asemenea, cianoză. Orice persoană care observă unghiile albastre ar trebui să contacteze un medic pentru a primi sfaturi pentru a exclude orice afecțiune medicală de bază.

Acest articol analizează afecțiunile care pot provoca unghiile albastre și explică modul în care medicii diagnostichează și tratează cianoza. De asemenea, se discută când o persoană ar trebui să caute ajutor.

De ce se învinețesc unghiile?

Dacă doar o singură unghie este albastră, aceasta se datorează probabil unei leziuni care a dus la o acumulare de sânge sub unghie. Atunci când toate unghiile sunt albastre, aceasta indică cianoză, care este un simptom al unei alte afecțiuni, mai degrabă decât o afecțiune în sine. Unghiile albastre sunt cauzate de o lipsă de oxigen în sânge.

Unghiile albastre pot apărea și în cazul în care sistemul circulator nu transportă sângele prin corp așa cum ar trebui, ceea ce duce la o circulație deficitară și la o nuanță albastră. Vremea rece poate provoca temporar o circulație deficitară, deoarece vasele de sânge se îngustează din cauza scăderii temperaturii. Acestea fac acest lucru pentru a împiedica sângele să ajungă la extremități și pentru a menține organele interne la o temperatură optimă. Dacă temperatura scăzută este cauza, culoarea normală a unghiilor ar trebui să revină atunci când persoana respectivă își încălzește mâinile.

Cauze posibile ale unghiilor albastre

Unghiile albastre indică faptul că degetele de la mâini, de la picioare sau ambele nu primesc suficient oxigen.

Următoarele cauze pot duce la cianoză:

O varietate de boli pulmonare pot provoca decolorarea albastră a unghiilor. Aceste afecțiuni includ:

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

BPOC este un termen generic pentru un grup de boli pulmonare progresive, inclusiv emfizemul și bronșita cronică. Emfizemul distruge sacii de aer din plămâni, în timp ce bronșita provoacă inflamarea și îngustarea tuburilor bronșice, ceea ce duce la o acumulare de mucus. Aproximativ 30 de milioane de persoane trăiesc cu BPOC în Statele Unite.

Astmul cauzează îngustarea și umflarea căilor respiratorii și poate, de asemenea, crește producția de mucus, care se poate acumula. Persoanele cu astm pot avea dificultăți de respirație, dureri în piept, tuse și respirație șuierătoare, ceea ce le poate perturba viața de zi cu zi. Uneori, astmul poate duce la atacuri de astm care pun viața în pericol.

Sindromul de detresă respiratorie acută

Persoanele cu SDRA au dificultăți de respirație, iar ritmul respirator și ritmul cardiac sunt mai rapide decât în mod normal, ceea ce duce la o scădere a oxigenului din sânge. Medicii tratează SDRA cu oxigenoterapie pentru a îmbunătăți nivelul de oxigen din sânge.

Bacteriile, virușii și ciupercile pot provoca pneumonie – o infecție a plămânilor. În urma unei infecții gripale severe, de exemplu, poate apărea pneumonia. Simptomele pot varia de la ușoare la severe, dar majoritatea oamenilor se recuperează de pneumonie în decurs de 1 până la 3 săptămâni.

Embolia pulmonară (EP)

În cazul în care una dintre arterele care duc la plămâni este blocată de un cheag de sânge, acest lucru poate cauza o hemoragie pulmonară. Cheagul provine de obicei dintr-un picior sau dintr-o altă parte a corpului și blochează fluxul sanguin către plămâni, punând viața în pericol.

Unele cazuri de unghii albastre se pot datora, de exemplu, unei boli de inimă:

Boala cardiacă congenitală

Bebelușii se pot naște cu o inimă și vase de sânge anormale. Deși unele cazuri sunt asimptomatice, altele provoacă simptome potențial fatale.

Sindromul Eisenmenger

Această afecțiune rară afectează inima și plămânii și este adesea o complicație tardivă a unei boli cardiace congenitale. Sindromul Eisenmenger duce la hipertensiune arterială și la un flux sanguin anormal în inimă.

Insuficiență cardiacă congestivă

Insuficiența cardiacă provoacă probleme la nivelul inimii, care nu poate pompa sângele așa cum ar trebui. Simptomele includ dificultăți de respirație, oboseală extremă și umflarea extremităților.

Anomalii ale celulelor și vaselor sanguine

Anumite probleme cu celulele și vasele de sânge pot provoca, de asemenea, unghiile albastre. Acestea includ

Această afecțiune duce la creșterea nivelului de metahemoglobină, o formă de hemoglobină care nu poate elibera oxigen. Afecțiunea poate fi prezentă de la naștere sau poate apărea în urma expunerii la anumite substanțe chimice sau medicamente, cum ar fi antibioticele și anestezicele locale.

Intoxicații cu monoxid de carbon

Monoxidul de carbon blochează capacitatea hemoglobinei de a lega oxigenul.

Această formă de cancer al sângelui face ca măduva osoasă să producă prea multe celule sanguine.

Fenomenul Raynaud

Persoanele care suferă de această afecțiune se confruntă cu un flux sanguin redus la nivelul mâinilor și picioarelor din cauza spasmelor vaselor de sânge.

Diagnosticul și tratamentul unghiilor albastre

Un medic va diagnostica cianoza prin efectuarea unui examen fizic pentru a examina unghiile albastre și pentru a verifica dacă există degete în formă de club. Degetele în formă de club pot indica o boală cardiacă congenitală și probleme pulmonare. De asemenea, medicul poate evalua persoana pentru simptome cardiace sau respiratorii.

Testele de oxigen din sânge sunt un ajutor esențial în diagnosticarea cianozei. Un medic va extrage sânge pentru a măsura gazele din sângele arterial (ABG), care indică nivelurile de oxigen și hemoglobină din sânge. De asemenea, el sau ea poate plasa pe degetul persoanei un dispozitiv numit pulsoximetru pentru a măsura oxigenarea sângelui. Aceste teste pot ajuta la determinarea motivului pentru care o persoană are unghiile albastre.

Deoarece cianoza este un simptom al unei afecțiuni subiacente, scopul este de a trata cauza.

Când să cereți ajutor

Nu este neobișnuit ca unghiile să pară albastre pe vreme rece, dar acestea ar trebui să revină la culoarea lor normală odată ce persoana s-a încălzit. În cazul în care este puțin probabil ca unghiile albastre să fie cauzate de temperaturile scăzute și culoarea persistă, este important să consultați un medic. Medicii vor identifica și corecta cauza care stă la baza cianozei și o vor trata pentru a restabili fluxul sanguin optim în organism. Un tratament prompt ar trebui să limiteze posibilitatea apariției complicațiilor și să îmbunătățească rezultatul pacientului.

Dacă o persoană cu unghii albastre are și simptome precum dureri în piept, dificultăți de respirație, transpirație abundentă și amețeli, trebuie să apeleze imediat la serviciile de urgență. Aceste simptome pot indica o urgență medicală.

Adeyinka, A., et al. (2021). Cianoza..

Simptomele și diagnosticulARDS. (2020).

Pelea sau buzele albastre (cianoză). (2020).

Sindromul Eisenmenger. (2019).

Ludlow, J. T., et al. (2020). Methemoglobinemia..

Pahal, P., et.al. (2021). Cianoza centrală și periferică..

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu