Va mai circula mașina ta în aceste orașe în 2024?

Zonele cu emisii reduse de gaze cu efect de seră (LEZ) devin din ce în ce mai frecvente în marile orașe franceze. Aceste zone sunt introduse pentru a îmbunătăți calitatea aerului, o problemă majoră de sănătate publică. Poluarea aerului este responsabilă pentru aproape 100 000 de decese premature în fiecare an în Franța. În unele regiuni, cum ar fi Auvergne-Rhône-Alpes, peste 4.300 de decese sunt atribuite particulelor fine.

De ce să avem zone de expansiune economică?

Zonele LEZ sunt introduse pentru a reduce poluarea aerului și pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. În Franța, prima zonă cu emisii reduse a fost introdusă la Paris în 2015 pentru vehiculele grele de marfă, autobuzele și autocarele înmatriculate începând cu 1 octombrie 2001. De atunci, multe orașe franceze au urmat exemplul Parisului și au introdus propriile LEZ-uri.

Principalul obiectiv al zonelor EPZ este de a restricționa circulația celor mai poluante vehicule în zonele urbane. Aceste vehicule sunt adesea cele care corespund claselor Crit’Air 4 și 5, care sunt cele mai vechi și mai poluante. Prin restricționarea acestor vehicule, zonele EPZ contribuie la îmbunătățirea calității aerului și la reducerea emisiilor de poluanți atmosferici.

Calendarul interdicțiilor de circulație

Calendarul interdicțiilor de circulație în zonele de protecție specială variază de la un oraș la altul. În Paris, de exemplu, vehiculele Crit’Air 4 și 5 – atât vehiculele grele de marfă, cât și autoturismele private – sunt deja supuse unor restricții de circulație în centrul orașului și în întreaga aglomerație a Marelui Paris. De la 1 iulie 2022, vehiculele din clasa Crit’Air 3, adică cele diesel fabricate înainte de 2011 și cele pe benzină fabricate înainte de 2006, vor fi interzise pe șosele. În 2024, vehiculele din clasa Crit’Air 2, adică autoturismele diesel, vor fi interzise în ZEL din Greater Paris. În cele din urmă, în 2030, mașinile pe benzină vor fi, de asemenea, interzise în oraș. Începând cu această dată, numai vehiculele 100% electrice sau hibride reîncărcabile vor putea circula în ZEL Marele Paris.

Calendarul interdicțiilor de circulație variază și în alte orașe din Franța. În Lyon, de exemplu, vehiculele Crit’Air sunt interzise pe o zonă situată pe bulevardul Bonnevay, care include comunele Caluire, Villeurbanne, Bron și Vénissieux. În Rouen, se aplică restricții de circulație pentru vehiculele cu clasele Crit’Air 4 și 5. În Toulouse, doar dubele și vehiculele grele de mare tonaj din clasele Crit’Air 4 și 5 sunt afectate în zona din interiorul șoselei de centură. Aceste exemple arată că zonele EPZ și restricțiile de trafic se aplică în multe orașe franceze și că momentul interdicțiilor de circulație poate varia de la un oraș la altul.

Amenzi în zonele de protecție specială din 2024

Până acum, contravenienții care conduceau vehicule considerate poluante în zonele de protecție specială riscau foarte puțin sau chiar nimic. Cu toate acestea, din 2024, contravenienților li se vor aplica amenzi. Întrunit pentru prima dată marți, 25 octombrie, comitetul ministerial responsabil cu monitorizarea zonelor cu emisii reduse de gaze cu efect de seră a convenit să introducă amenzi începând cu 2024. În a doua jumătate a anului 2024, contravenienții se vor confrunta cu o amendă teoretică de clasa 3 de până la 68 de euro.

Vor fi introduse controale automatizate pentru a detecta vehiculele neconforme în zonele EPZ. Pentru a efectua aceste verificări vor fi utilizate porți la intrarea în zone și camere de luat vederi. Caracteristicile tehnice ale proiectelor selectate vor fi anunțate ulterior, dar se preconizează că verificările vor fi efectuate cu ajutorul unor radare care vor scana plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor și le vor corela cu datele de înregistrare a vehiculelor pentru a verifica conformitatea acestora.

Scutiri în zonele economice speciale

Anumite derogări sunt prevăzute în zonele EPZ pentru a permite vehiculelor în cauză să circule în ciuda restricțiilor. De exemplu, vehiculele care aparțin asociațiilor caritabile, cele care poartă mențiunea FG TD pe certificatul de înmatriculare, vehiculele cu o vechime de peste 30 de ani utilizate în activități comerciale de natură turistică și vehiculele care poartă mențiunea „colecție” pe certificatul de înmatriculare sunt scutite de circulație în zonele EPZ.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu