Vitamina care poate reduce cu peste 50% riscul de scleroza multipla

Scleroza multiplă este o boală care afectează creierul, măduva spinării și nervii optici. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar atacă învelișul protector din jurul fibrelor nervoase, numit mielină, provocând perturbări în sistemul nervos central.

Persoanele cu scleroză multiplă prezintă simptome variate și imprevizibile, cum ar fi furnicături, schimbări de dispoziție, probleme de memorie, amorțeală, durere, oboseală și chiar orbire și paralizie. Aceste simptome pot fi temporare sau de lungă durată și debilitante.

Potrivit unui studiu realizat în 2018, persoanele cu niveluri mai ridicate de vitamina D în sânge sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta scleroză multiplă. În special, femeile care consumă în jur de 700 de unități de vitamina D pe zi au un risc cu 33% mai mic de a suferi de această boală în comparație cu cele cu un aport mai mic de vitamina D.

Având în vedere că multe femei suferă de deficit de vitamina D, ar putea fi util să se supună unor teste și să ia în considerare administrarea de suplimente, dacă este necesar. Cercetările indică, de asemenea, că deficiența de vitamina D este răspândită în rândul persoanelor cu scleroză multiplă.

Într-un studiu publicat în EPMA Journal în 2019, s-a constatat că 90% dintre cei 149 de pacienți examinați aveau niveluri scăzute de vitamina D. Un nivel optim de vitamina D este de 30 ng/ml sau mai mare, iar studiile sugerează că un nivel mai ridicat de 25(OH)D este mai benefic în reducerea riscului de boli, inclusiv a sclerozei multiple.

În plus, un studiu publicat în JAMA a evaluat peste șapte milioane de militari americani și a constatat că persoanele cu niveluri de vitamina D de peste 40 ng/ml aveau un risc cu 62% mai mic de a dezvolta scleroză multiplă.

Se recomandă ca o persoană obișnuită să consume zilnic 5.000 de unități de vitamina D3, deoarece expunerea la lumina soarelui și sursele alimentare nu sunt suficiente.

Obținerea unei cantități adecvate de vitamina D de la lumina soarelui este aproape imposibilă, mai ales având în vedere utilizarea de protecție solară care blochează razele ultraviolete și producția ulterioară de vitamina D. În mod similar, alimentele singure nu furnizează suficientă vitamina D. Prin urmare, suplimentele de vitamina D de înaltă calitate reprezintă cea mai eficientă opțiune.

Prin administrarea unui supliment de calitate superioară cu 5.000 UI de vitamina D3 pe zi, indivizii oferă organismului lor cea mai bună șansă de a atinge și de a menține un nivel optim de vitamina D.

Este important să se ia vitamina D cu o sursă de grăsimi sau să se aleagă un supliment care include grăsimi pentru a optimiza absorbția și biodisponibilitatea.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu