Aspartamul, sucraloza, zaharina, sacarina, neotame, advantame, acesulfamul de potasiu (Ace-K), acești șase îndulcitori sintetici sau zaharuri artificiale aprobate de Uniunea Europeană ar fi toxici pentru flora noastră intestinală, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Ben-Gurion din Israel și de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.
Îndulcitorii sintetici sunt înlocuitori ai zahărului cunoscuți pentru dulceața lor ridicată, dar nu sunt nutritivi. Acestea se găsesc în număr mare în alimente și băuturi, iar cercetătorii pun din ce în ce mai mult la îndoială siguranța lor. Cu toate acestea, a fost stabilită o legătură între consumul de îndulcitori artificiali și apariția cancerului, a tulburărilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, creșterea în greutate și o alterare a activității microbiomului intestinal.
Îndulcitorii au efecte toxice asupra anumitor bacterii intestinale bune
De aceea, cercetătorii israelieni și singaporezi au realizat un studiu in vitro. Fiecare dintre cei șase îndulcitori artificiali a fost pus în prezența bacteriei Escherichia coli, foarte frecventă în tractul digestiv, modificată genetic pentru a emite lumină în prezența substanțelor toxice. Cercetătorii au măsurat apoi semnalele luminescente produse și creșterea bacteriilor
Rezultate: au fost observate efecte toxice atunci când bacteriile au fost expuse la anumite concentrații de îndulcitori artificiali. „Aceasta este o dovadă în plus că consumul de îndulcitori artificiali afectează negativ activitatea microbiomului intestinal, ceea ce poate cauza o gamă largă de probleme de sănătate”, a declarat profesorul Ariel Kushmaro, coautor al studiului.
Schimbări în microbiom în doar două săptămâni
În plus, într-o prezentare susținută la Congresul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din Adelaide (Australia) a povestit cum a observat alte consecințe ale consumului de îndulcitori asupra microbiomului.
Cercetătorii au efectuat următorul experiment: a fost recrutat un grup de 29 de subiecți non-diabetici cu o vârstă medie de 30 de ani. 15 voluntari au consumat un placebo, 14 o combinație de pastile care conțineau 92 mg de sucraloză și 52 mg de acesulfam de potasiu, echivalentul unui consum zilnic de 1,5 litri de suc dietetic timp de două săptămâni!
Au fost efectuate analize de fecale înainte și după administrarea acestei diete, pentru a determina ce genuri și specii de microorganisme erau prezente în intestin.
Rezultatele au arătat că indivizii din grupul „îndulcitor” au prezentat o schimbare mai mare a bacteriilor prezente în fecale, cu o reducere semnificativă a genurilor Eubacterium și Cylindroides, care sunt asociate cu o stare de sănătate bună.
Populațiile de specii benefice (în special cele care fermentează alimentele în tractul digestiv) au scăzut, în timp ce 11 genuri de bacterii oportuniste au crescut. Autorii afirmă: „La subiecții sănătoși, două săptămâni de consum de îndulcitori sintetici au fost suficiente pentru a perturba bacteriile intestinale și pentru a crește abundența celor care în mod normal sunt absente la persoanele sănătoase.”