Curmalele sunt un fruct bogat în fibre, dar beneficiile lor merg mult dincolo de gustul lor dulce. De fapt, ele sunt pline de nutrienți esențiali și oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Fie că le consumați ca atare, fie că le adăugați în rețetele dvs. preferate, curmalele sunt o alegere excelentă pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Iată șapte motive convingătoare pentru a mânca mai multe curmale în această vară.
1. Curmalele favorizează o digestie sănătoasă datorită conținutului ridicat de fibre
La fel ca majoritatea fructelor și legumelor, curmalele sunt bogate în fibre, un nutrient esențial pe care mulți oameni tind să îl neglijeze. Ghidurile recomandă un aport zilnic de cel puțin 25 g de fibre pentru femei și 28 g pentru bărbați. Încorporarea curmalelor în dieta săptămânală vă poate ajuta să atingeți acest obiectiv, deoarece o porție de patru-cinci curmale conține aproape 7 g de fibre.
Beneficiile fibrelor sunt numeroase. Fibrele și potențialele prebiotice din curmale favorizează o digestie sănătoasă. Adăugarea a doar câteva curmale pe zi vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele privind fibrele.
Consumul adecvat de fibre este, de asemenea, asociat cu un risc redus de diverse boli, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, anumite tipuri de cancer și boala diverticulară.
2. Antioxidanții din curmale susțin sănătatea inimii
Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, curmalele sunt bogate în antioxidanți, care pot avea efecte benefice asupra sănătății vasculare. Curmalele conțin aproximativ 15 antioxidanți diferiți, care pot juca un rol în reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, aterosclerozei, hipertensiunii și diabetului de tip 2.
Antioxidanții prezenți în curmale nu sunt benefici doar pentru reducerea colesterolului. Antioxidanții neutralizează stresul oxidativ, un potențial contributor la bolile cardiovasculare, potrivit unei analize publicate în numărul din septembrie 2020 al revistei Antioxidants. Curmalele bogate în antioxidanți pot fi utilizate pentru a gestiona bolile legate de stresul oxidativ, potrivit unei cercetări publicate în ediția din 2019 a Journal of Pharmacy and BioAllied Sciences.
3. Curmalele pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge
Curmalele sunt cunoscute pentru gustul lor dulce, așa că nu este surprinzător faptul că sunt bogate în zahăr. Cercetătorii estimează că curmalele conțin peste 70% zahăr, dar acest lucru nu înseamnă că persoanele cu diabet ar trebui să le evite. Probabil din cauza conținutului ridicat de fibre, curmalele sunt considerate de fapt alimente cu indice glicemic scăzut. Un indice glicemic scăzut (IG) este mai mic de 55, iar cercetările arată că curmalele au într-adevăr un IG scăzut, între 43 și 55. Fructele cu indice glicemic scăzut, cum ar fi curmalele, pot fi incluse în cadrul unui plan alimentar echilibrat, deși curmalele uscate sunt cel mai bine consumate în cantități mici. Cercetătorii au descoperit chiar că curmalele pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet.
Deși sunt extrem de dulci, curmalele pot să nu ridice nivelul de zahăr din sânge la fel de mult ca alți carbohidrați. Din acest motiv, curmalele pot fi un substitut excelent pentru alți îndulcitori din alimentație și, consumate în cantități adecvate, pot fi o alegere sănătoasă pentru persoanele cu diabet.
Ca și în cazul oricărui aliment în gestionarea diabetului, este important să țineți cont de bugetul zilnic de carbohidrați. O curmală furnizează 18 g de carbohidrați. O porție potrivită de curmale pentru o persoană cu diabet este de aproximativ două sau trei pe zi. Cu toate acestea, cel mai bine este să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru o recomandare individualizată. Curmalele tocate sau pasate pot fi folosite ca un excelent îndulcitor natural în fulgii de ovăz, iaurt, biluțe proteice, salate, smoothie-uri, sosuri și pansamente. Ca gustare, o curmală umplută cu puțin unt natural de nuci (aproximativ 1 linguriță) este o modalitate distractivă de a echilibra carbohidrații din curmale și de a adăuga mai multe proteine, fibre și grăsimi sănătoase în ziua dumneavoastră.
4. Curmalele sunt bogate în minerale sănătoase pentru oase
Curmalele sunt bogate în micronutrienți benefici, inclusiv câteva minerale care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor. Curmalele sunt deosebit de bogate în potasiu, fier, cupru, magneziu, mangan, fosfor și zinc. Aceste minerale sunt esențiale pentru oase puternice și sănătoase, dinți, mușchi, păr, piele și unghii.
În timp ce calciul este deseori creditat pentru menținerea sănătății oaselor, magneziul și fosforul sunt, de asemenea, esențiale. Cercetătorii au identificat cel puțin 15 minerale esențiale în curmale, inclusiv cele care sunt vitale pentru sănătatea oaselor. O deficiență de oligoelemente precum acestea poate crește riscul de boli ale oaselor, cum ar fi osteoporoza, după cum se menționează într-o analiză publicată în numărul din aprilie 2021 al revistei Biomolecules. Magneziul afectează densitatea minerală osoasă, care este esențială pentru prevenirea fracturilor la persoanele în vârstă, potrivit unei metaanalize publicate în numărul din ianuarie 2022 al revistei Bone.
5. Curmalele au potențial prebiotic
Probabil că ați auzit că sănătatea intestinelor este importantă. Este adevărat: microbiomul intestinal, o colecție de bacterii bune și rele, poate juca un rol în riscul de a dezvolta multe boli cronice, a sugerat o cercetare publicată în numărul din iulie 2019 al revistei Nutrients.
Curmalele din alimentația dumneavoastră vă pot susține sănătatea intestinală, deoarece conțin prebiotice. Probioticele conțin microorganisme vii care mențin sau îmbunătățesc comunitatea bacteriană din intestin și din organism ca întreg, iar prebioticele acționează ca o sursă de hrană pentru aceste bacterii.
Compușii prebiotici care se găsesc în curmale includ fibre solubile, polifenoli și oligozaharide. Împreună, aceștia hrănesc bacteriile intestinale bune, care pot îmbunătăți absorbția calciului și a magneziului din alimentație și pot reduce inflamațiile care pot duce la diverse boli.
6. Datorită antioxidanților și conținutului de fibre, curmalele ar putea oferi o anumită protecție împotriva anumitor tipuri de cancer.
Niciun aliment nu poate garanta protecție împotriva cancerului (sau a oricărei alte boli, de altfel), dar obiceiurile alimentare pot influența riscul anumitor tipuri de cancer. Curmalele sunt bogate într-o varietate de antioxidanți, care pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.
Cercetătorii au studiat, de asemenea, legătura dintre curmale și un risc redus de cancer de colon. Fibrele ar putea juca un rol în aceste cazuri. Persoanele care au o dietă bogată în fibre au mai puține șanse de a dezvolta cancer de colon, potrivit unui studiu prospectiv de amploare.
7. Datinile pot ajuta la nașterea copilului
Anumite alimente au reputația de a face nașterea mai ușoară, iar curmalele sunt unul dintre ele. Unii oameni susțin chiar că curmalele pot induce travaliul. Deși nedovedite, cercetările sugerează că curmalele pot scurta travaliul și pot reduce nevoia de injecții cu oxitocină, care sunt folosite pentru a crește contracțiile și a accelera travaliul. Un travaliu prelungit nu este doar inconfortabil, ci poate fi și riscant pentru bebeluș, cu complicații potențiale, dar rare, cum ar fi scăderea ritmului cardiac sau lipsa de oxigen. Travaliul prelungit, cunoscut și sub denumirea de „eșecul progresului”, este definit ca fiind un travaliu care durează 20 de ore sau mai mult în cazul femeilor primipare sau 14 ore sau mai mult în cazul femeilor care au născut deja, notează Asociația Americană a Sarcinilor.
În plus, datele pot reduce nevoia de intervenții la naștere, cum ar fi inducția, potrivit unui studiu. Un studiu anterior a constatat că persoanele care au consumat curmale în ultimele săptămâni de sarcină au avut o probabilitate semnificativ mai mică de a fi induse, au avut o dilatare medie a colului uterin mai mare și o naștere mai favorabilă. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare.
Nu numai că sunt delicioase, dar oferă și multe beneficii pentru sănătate. Conținutul lor ridicat de fibre promovează o digestie sănătoasă, în timp ce antioxidanții lor pot susține sănătatea inimii și oferă o anumită protecție împotriva anumitor tipuri de cancer. Mai mult, curmalele sunt bogate în minerale care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și au un potențial prebiotic care promovează sănătatea intestinală. În fine, aceste fructe pot avea efecte benefice chiar și în timpul nașterii. Așadar, nu ezitați să adăugați curmalele în dieta dumneavoastră în această vară pentru a vă bucura de toate aceste beneficii pentru sănătate.