9 semne de alarmă ale diabetului de tip 2 care ar trebui să te alerteze

Diabetul de tip 2 determină niveluri prea ridicate de zahăr în sânge. Recunoașterea semnelor și simptomelor timpurii ale acestei boli cronice poate duce la un tratament mai devreme, reducând riscul de complicații grave. Diabetul de tip 2 este o boală frecventă. Persoanele cu prediabet au niveluri de zahăr din sânge mai mari decât cele normale, dar medicii nu le consideră încă diabetici.

Persoanele cu prediabet dezvoltă adesea diabet de tip 2 în termen de 5 ani dacă nu sunt tratate. Debutul diabetului de tip 2 poate fi gradual, iar simptomele pot fi ușoare în primele etape. Prin urmare, este posibil ca multe persoane să nu-și dea seama că suferă de această afecțiune. În acest articol, analizăm semnele și simptomele timpurii ale diabetului de tip 2 și importanța diagnosticării timpurii. De asemenea, analizăm factorii de risc asociați cu dezvoltarea acestei boli.

Semnele și simptomele timpurii ale diabetului de tip 2

Semnele și simptomele timpurii ale diabetului de tip 2 pot include:

1. Urinare frecventă

Atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat, rinichii încearcă să elimine excesul de zahăr prin filtrarea acestuia din sânge. Acest lucru poate duce la nevoia unei persoane de a urina mai frecvent, în special noaptea.

2. Setea crescută

Urinarea frecventă necesară pentru a elimina excesul de zahăr din sânge poate face ca organismul să piardă apă în plus. În timp, acest lucru poate duce la deshidratare, ceea ce face ca persoana să fie mai însetată decât de obicei.

3. O senzație constantă de foame

Foamea sau setea constantă poate fi un semn timpuriu al diabetului de tip 2. Adesea, persoanele cu diabet zaharat nu obțin suficientă energie din alimentele pe care le consumă. Sistemul digestiv descompune alimentele într-un zahăr simplu numit glucoză, pe care organismul îl folosește drept combustibil. La persoanele cu diabet, această glucoză nu este transferată suficient din fluxul sanguin către celulele organismului. Ca urmare, persoanele cu diabet de tip 2 simt adesea că le este foame tot timpul, chiar dacă nu au mâncat recent.

4. Senzație de oboseală accentuată

Diabetul de tip 2 poate avea un impact asupra nivelului de energie al unei persoane, determinând-o să se simtă foarte obosită. Această oboseală se datorează unei cantități insuficiente de zahăr care trece din fluxul sanguin către celulele organismului.

5. Floare de viziune

Prea mult zahăr în sânge poate afecta vasele mici de sânge din ochi, ceea ce poate duce la vedere încețoșată. Această vedere încețoșată poate apărea la unul sau la ambii ochi și poate apărea și dispărea. Dacă nu este tratată, deteriorarea acestor vase de sânge se poate agrava, iar în cele din urmă poate apărea pierderea permanentă a vederii.

6. Vindecarea lentă a tăieturilor și rănilor

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta nervii și vasele de sânge din organism, ceea ce poate afecta circulația. Ca urmare, chiar și tăieturile și rănile mici pot avea nevoie de săptămâni sau luni pentru a se vindeca. Vindecarea lentă crește, de asemenea, riscul de infecție.

7. Furnicături, amorțeală sau dureri la nivelul mâinilor sau picioarelor

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta circulația sângelui și pot afecta nervii organismului. La persoanele cu diabet de tip 2, acest lucru poate duce la dureri, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor. Această afecțiune, cunoscută sub numele de neuropatie, se poate agrava în timp și poate duce la complicații mai grave dacă persoana respectivă nu primește tratament pentru diabet.

8. Pete întunecate ale pielii

Petele întunecate de piele care se formează în pliurile gâtului, la subsuori sau în zona inghinală pot indica, de asemenea, un risc crescut de diabet. Aceste pete pot fi foarte moi și catifelate la atingere. Această afecțiune a pielii este cunoscută sub numele de acanthosis nigricans.

9. Mâncărimi și infecții cu drojdie

Excesul de zahăr din sânge și urină oferă hrană pentru drojdie, ceea ce poate duce la infecții. Infecțiile cu drojdie tind să apară pe zonele calde și umede ale pielii, cum ar fi gura, zona genitală și axilele. Zonele afectate sunt de obicei mâncărime, dar persoana poate prezenta, de asemenea, arsură, roșeață și durere.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu