Cum recunoști un accident vascular cerebral (AVC): 5 semne de neignorat

Un accident vascular cerebral (AVC) are loc atunci când fluxul sanguin către creier este blocat temporar, din cauza spargerii sau obstrucționării unui vas de sânge. Din acest motiv, se produc leziuni la nivelul creierului, unele dintre ele ducând la invaliditate sau chiar la deces.

De aceea, persoanele care suferă un AVC au nevoie de asistență medicală de urgență. De obicei, simptomele accidentului vascular cerebral se dezvoltă rapid, dar pot trece ore sau chiar zile până când persoana afectată constată că ceva nu este în regulă.

Așadar, dacă ai avut vreunul dintre aceste simptome, este important să nu ignori problema, chiar dacă nu pare ceva grav.

1

Hipertensiunea arterială

Hipertensiune
Foto: Pinterest

Tensiunea arterială ridicată poate provoca probleme grave, deoarece poate afecta nervii cranieni sau poate slăbi vasele de sânge, provocând hemoragii sau rupturi.

În plus, hipertensiunea arterială favorizează formarea cheagurilor de sânge. Dacă ajung în creier, aceste cheaguri pot provoca un AVC.

2

Tulburări de vedere

Accident vascular cerebral semne
Foto: Pinterest

AVC-ul poate cauza tulburări de vedere, precum vederea dublă, vederea încețoșată sau chiar pierderea vederii la unul dintre ochi.

3

Semnele unui accident vascular cerebral: Slăbiciunea sau paralizia feței

Paralizie
Foto: Pinterest

Unul dintre cele mai cunoscute semne ale atacului vascular cerebral este slăbiciunea sau paralizia feței, a brațului sau a piciorului.

În anumite cazuri, paralizia se poate instala pe partea opusă celei pe care s-a produs AVC-ul.

4

Vertijul sau oboseala nejustificată

Vertij
Foto: Pinterest

Studiile au arătat că oboseala nejustificată și senzațiile de vertij sunt des întâlnite la victimele unui AVC. Un alt simptom frecvent este starea de confuzie, însoțită de tulburări de vorbire.

5

Migrenele

Accident vascular cerebral semne 2
Foto: Pinterest

În timpul unui accident vascular cerebral, fluxul sanguin către creier este întrerupt din cauza ruperii sau deteriorării vaselor sanguine. Acest lucru poate provoca dureri de cap bruște și foarte intense.

Persoanele cele mai expuse riscului unui accident vascular cerebral

  • Persoanele care suferă de hipertensiune: O tensiune arterială care depășește 140/90 mmHg este considerată ridicată.
  • Vârsta și sexul: bărbații mai în vârstă sunt mai susceptibili de a suferi un AVC decât persoanele tinere sau femeile.
  • Fumatul: Fumatul diminuează cantitatea de oxigen care ajunge la creier și poate provoca, de asemenea, o mulțime de leziuni la nivelul vaselor de sânge.
  • Diabetul: Hiperglicemia afectează vasele de sânge, care devin mai fragile și mai înguste. Astfel, există riscul ca ele să le blocheze, provocând un AVC.
Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu