Administrarea zilnică de multivitamine reduce pierderea memoriei și declinul cognitiv cu 3 ani

Un nou studiu sugerează că pierderea memoriei legată de vârstă poate fi îmbunătățită, cel puțin pe termen scurt, prin administrarea zilnică de multivitamine. Cercetătorii au constatat că un an de multivitamine a produs un efect similar cu cel al unei întârzieri a ceasului îmbătrânirii cognitive cu peste trei ani și că acest efect a persistat pe toată durata studiului.

Subiecții cu boli cardiovasculare care au luat multivitamine au înregistrat cea mai mare îmbunătățire a memoriei lor. Nu se știe încă ce vitamine din multivitamine au contribuit la îmbunătățirea memoriei, ceea ce sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare. Multivitaminele sunt o alegere sigură și populară pentru a ajuta oamenii să își satisfacă nevoile nutriționale.

În cazul persoanelor în vârstă, administrarea zilnică a unei multivitamine poate îmbunătăți memoria și poate contribui la încetinirea declinului cognitiv legat de vârstă, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Columbia din New York și Brigham and Women’s Hospital/Harvard din Boston, Massachusetts. Studiul, care a durat trei ani, a arătat că îmbunătățirile funcției cognitive s-au menținut pe toată durata studiului. Studiul a fost publicat pe 24 mai în American Journal of Clinical Nutrition.

O multivitamină zilnică îmbunătățește cogniția

Noul studiu este un al doilea studiu paralel care însoțește studiul recent încheiat COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study Web, sau COSMOS-Web. Scopul principal al acestuia a fost de a investiga efectele benefice ale multivitaminelor și ale flavanolilor de cacao asupra memoriei. Cu toate acestea, studiul actual analizează doar efectele consumului de multivitamine.

În cadrul studiului, 3.562 de persoane în vârstă au fost repartizate în mod aleatoriu într-unul din cele două grupuri. Primul grup a luat o multivitamină zilnică timp de trei ani de studiu. Al doilea grup a luat un placebo. În fiecare an, memoria participanților a fost evaluată cu ajutorul unor teste neuropsihologice online. Cercetătorii au fost interesați în primul rând să măsoare puterea memoriei episodice, adică a memoriei imediate.

După ce au luat multivitamine timp de un an, participanții la studiu au înregistrat o îmbunătățire a memoriei lor, echivalentă cu o întoarcere în timp cu aproximativ 3,1 ani, comparativ cu un grup de control.

Autorii studiului au constatat că cea mai semnificativă îmbunătățire a memoriei a avut loc la persoanele care sufereau de boli cardiovasculare. Motivul pentru acest lucru nu este clar, dar cercetătorii cred că ar putea fi legat de un deficit nutrițional preexistent. Ca obiectiv secundar, cercetătorii au urmărit, de asemenea, modificările în memoria episodică pe parcursul perioadei de studiu, precum și în performanța participanților în ceea ce privește recunoașterea obiectelor noi și funcțiile executive. Cu toate acestea, ei au constatat că multivitaminele nu au avut niciun efect asupra acestor sarcini neuropsihologice particulare.

Este nevoie de cercetări pe termen mai lung

Rezultatele studiului sunt deosebit de convingătoare prin faptul că reprezintă concluziile simultane a două studii separate. Ambele studii au arătat că multivitaminele au încetinit declinul cognitiv pe termen scurt (trei ani).

Această cercetare este complicată de o serie de factori care pot afecta performanța cognitivă:

factori genetici factori de risc vascular coexistenți factori de risc determinanți sociali ai sănătății comportamente nesănătoase (sedentarism, consum de alcool și fumat).

Cum îmbunătățesc multivitaminele memoria?

Studiul nu examinează exact ce vitamine conținute în multivitamine au jucat un rol în susținerea memoriei. Multivitaminele conțin mai mult de 20 de vitamine și minerale esențiale și nu este posibil să se determine ce micronutrient specific conferă beneficii cognitive atunci când se administrează un comprimat combinat. În cazul în care o persoană este deficitară într-o vitamină și alta în alta, o multivitamină ar putea să le ajute pe amândouă. În plus, deficiența mai multor vitamine și minerale, inclusiv a vitaminelor B, a vitaminei D, a zincului și a fierului, a fost asociată cu declinul cognitiv, iar vitamina E poate avea proprietăți neuroprotectoare.

Luarea de multivitamine pentru a menține sănătatea creierului

Pe baza studiilor COSMOS-Web, administrarea zilnică a unei multivitamine ar putea fi o idee bună. Aceste rezultate sugerează că suplimentarea cu multivitamine este promițătoare ca o abordare sigură, accesibilă și accesibilă pentru protejarea sănătății cognitive la persoanele în vârstă. O multivitamină zilnică standard pentru adulți, care să furnizeze valorile aportului zilnic de vitamine și minerale esențiale, ar trebui să dea rezultate similare.

Dar multivitaminele (și alte suplimente alimentare) nu ar trebui să fie privite ca un substitut pentru o dietă sau un stil de viață sănătos, chiar dacă sunt folosite ca o abordare complementară.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu