Femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să moară după un atac de cord, potrivit unui studiu

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în lume. Aproape 17,9 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza bolilor cardiovasculare în 2019, reprezentând 32% din totalul deceselor la nivel mondial. Aproximativ 85% din aceste decese s-au datorat atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale.

Femeile pot avea un prognostic mai prost decât bărbații din cauza mai multor factori, cum ar fi vârsta mai înaintată în momentul episodului, un număr mai mare de alte afecțiuni și o utilizare mai redusă a stenturilor pentru deschiderea arterelor blocate.

Vârsta mai înaintată la intrare

Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat recent în cadrul Congresului 2023 Heart Failure, organizat de Societatea Europeană de Cardiologie și prezentat de portalul de specialitate Medical News Today. Concret, autorii au identificat că femeile sunt de două până la trei ori mai predispuse decât bărbații să aibă rezultate adverse pe termen lung, cum ar fi decesul.

Constatarea se bazează pe o analiză a datelor de la 884 de pacienți cu vârsta medie de 62 de ani, internați în spital între 2010 și 2015 pentru infarct miocardic și tratați cu stenturi în termen de 48 de ore de la debutul simptomelor.

În special, în timp ce vârsta medie a femeilor la momentul internării în spital era de 67 de ani, vârsta medie a bărbaților era de 60. De asemenea, pacienții de sex feminin erau mai predispuși la afecțiuni precum hipertensiunea, diabetul sau un istoric de accident vascular cerebral. Bărbații, în schimb, erau mai predispuși să fie fumători și mai predispuși să aibă boli coronariene.

Diferențe în ceea ce privește îngrijirea primită

O altă diferență evidențiată în lucrare este că femeile cu vârsta sub 55 de ani au avut tendința de a aștepta în medie 95 de minute în spital pentru a începe tratamentul, în timp ce pentru bărbați acest timp s-a redus la o medie de 80 de minute.

După analiza datelor, cercetătorii au descoperit că 11,8% dintre femei au murit la 30 de zile după tratament, în comparație cu doar 4,5% dintre bărbați. Extinzând intervalul de timp la cinci ani, procentul femeilor care au murit a fost de 32,1 la sută, în timp ce cel al bărbaților a fost de 16,9 la sută. În această perioadă de timp, 34,2% dintre pacientele de sex feminin au suferit un alt eveniment cardiac advers major, comparativ cu 19,8% dintre bărbați.

Rezultatele au fost consecvente și după ajustarea pentru alte afecțiuni care ar putea influența rezultatele, inclusiv boala cronică de rinichi, hipertensiunea sau colesterolul ridicat.

Luând în considerare toate aceste informații, autorii consideră că o serie de factori (cum ar fi tendința mai mare a femeilor de a dezvolta boli microvasculare, care sunt mai greu de tratat sau de a prezenta simptome atipice) de natură în primul rând biologică pot explica parțial aceste diferențe.

În ciuda acestui fapt, ei subliniază, de asemenea, că rapoartele femeilor cu privire la simptome pot fi luate mai puțin în serios decât cele ale bărbaților. Prin urmare, ei consideră că este nevoie de cercetări suplimentare asupra acestor afecțiuni, care sunt adesea tratate cu alte strategii care abordează simptomele fără a rezolva afecțiunea de bază.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu