Albușul de ou: principalele beneficii pentru sănătate

Există nenumărate beneficii ale albușurilor de ou care ar trebui să vă încurajeze să folosiți aceste ingrediente bogate în nutrienți în mai multe dintre preparatele dumneavoastră. Într-adevăr, experții recomandă consumul oului întreg, care este plin de vitamina A, potasiu, calciu, acid folic și acizi grași omega-3. Un albuș de ou nu conține niciuna dintre grăsimile sau colesterolul unui ou întreg și mai puțin de un sfert din calorii.

Albușuri de ou

Albușul este un lichid limpede conținut de un ou, fertilizat sau nu, care înconjoară gălbenușul. Scopul albușului este de a proteja oul și de a oferi o pernă și un supliment nutritiv pentru embrion. 90% din albușul de ou este apă, restul fiind proteine. Acesta nu conține aceleași lipide bogate în proteine ca gălbenușul. Albușul de ou conține mai puține calorii și mai puțin colesterol.

Acestea au o lungă tradiție de utilizare în bucătăria mondială, în special în prepararea deserturilor. Ele sunt folosite ca ingredient de bază în macarons și în prăjitura angel food. De asemenea, sunt folosite în producția de vin și în compoziția anumitor cocktailuri.

Beneficiile utilizării acestuia

O sursă bună de proteine

Chiar și fără gălbenușuri, albușurile de ou sunt o sursă mai bună de proteine, cu aproape 4 grame pe porție, rămânând în același timp sărace în calorii. Din acest motiv, persoanele care caută proteine curate și cu puține calorii folosesc albușurile de ou, deoarece pot folosi mai multe într-o singură masă.

Nu toate tipurile de colesterol sunt rele. Albușul de ou rămâne cea mai bună alegere pentru persoanele care doresc să urmeze o dietă săracă în colesterol. Colesterolul din ouă se găsește în gălbenuș și în grăsimile saturate ale acestuia. Odată separate, albușurile sunt lipsite de colesterol. Potrivit unui studiu, o reducere a consumului de gălbenuș de ou a fost asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Bogat în nutrienți esențiali

Albușul de ou reține destul de multe vitamine și minerale. Acesta conține :

  • 1,3 mg de acid folic
  • 6,6 mcg seleniu
  • 2,3 mg calciu
  • 3,6 mg de magneziu
  • 4,9 mg de fosfor
  • 53,8 mg potasiu

Folatul face parte dintr-o vitamină B esențială pentru reproducere și creșterea celulelor. Seleniul susține o tiroidă sănătoasă și sistemul imunitar. Calciul și magneziul, între timp, ajută la construirea unor oase puternice și dense. Fosforul este important pentru producția de energie a organismului, în timp ce potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Managementul greutății

Reducerea aportului global de calorii este întotdeauna o parte integrantă a gestionării pierderii în greutate. Folosirea unui ou întreg are de peste cinci ori mai multe calorii decât un albuș de ou. În rețetele cu multe ouă, cum ar fi omletele și frittata, înlocuirea unora dintre ouăle întregi cu albușuri ajută la reducerea considerabilă a grăsimilor și caloriilor din mâncare, fără a schimba radical aroma sau textura.

Perfect pentru a vă îngriji aspectul și pentru a vă îmbunătăți pielea

Albușul de ou a fost utilizat pe scară largă în îngrijirea frumuseții de mulți ani. Un amestec de albuș de ou și suc de lămâie va micșora și strânge porii dilatați. De asemenea, este folosit ca mască pentru pielea grasă și este adesea recomandat ca tratament pentru pielea predispusă la acnee. Atunci când masca cu albuș de ou se usucă pe piele, elimină punctele negre și reduce cearcănele. Este, de asemenea, un ingredient de bază într-o spălare a părului ca tratament pentru scalpurile grase și pentru a da strălucire părului tern și uscat.

Pentru sănătatea cardiovasculară

Prin consumul de albușuri de ou, puteți trata o serie de probleme, cum ar fi coagularea sângelui, ajutând la menținerea sănătății inimii. Acestea sunt pline de minerale și vitamine care ajută la promovarea unei bune circulații a sângelui.

Preveniți oboseala

Deficitul de fier este unul dintre factorii care cauzează oboseala. Dacă vă simțiți obosit frecvent, puteți combate acest lucru prin încorporarea albușurilor de ou în dieta zilnică. Se știe că magneziul și manganul prezente în albușurile de ou previn oboseala la femeile în vârstă.

Bun pentru diabet

Persoanele cu diabet au mai puține opțiuni alimentare atunci când vine vorba de micul dejun și de gustări. Albușurile de ou pot rezolva problema lor. De fapt, un albuș de ou fiert este considerat o masă completă și nutritivă pentru diabetici.

Recunoscut ca supliment

Datorită conținutului ridicat de nutrienți precum tiamina, riboflavina, seleniu, magneziu, mangan și proteine, nutriționiștii îl consideră un supliment capabil să trateze o serie de probleme de sănătate la copii și adulți. O singură porție de albuș de ou este recomandată de cel puțin trei ori pe săptămână pentru a beneficia de proprietățile sale benefice. Acesta poate contribui, de exemplu, la reducerea riscului multor afecțiuni cronice la femeile aflate la postmenopauză.

Efecte secundare

Dacă sunteți alergic la ouă, evitați să folosiți albușurile de ou în scopuri cosmetice. Consumul de albușuri de ou crude nu este recomandat. Persoanele cu probleme renale ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a începe o dietă bogată în proteine având ca ingredient principal albușurile de ou.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu