Scăpările de memorie sunt o problemă comună, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Alţi factori care îți pot afecta memoria sunt privarea de somn, stresul, depresia, deficienţe nutriţionale (mai ales de vitamina B), tiriodă hipoactivă sau hiperactivă, consumul de alcool, fumatul şi folosirea anumitor medicamente. Totuși, există câteva alimente pentru memorie care te pot ajuta să treci peste lentoarea procesului de aducere-aminte.
Demenţa, boala Alzheimer şi alte maladii pot, de asemenea, să cauzeze probleme de memorie, alături de alte simptome. Când te confrunţi cu astfel de probleme serioase, este cel mai bine să consulţi un expert pentru un diagnostic şi tratament potrivit.
Migdalele, rozmarinul și chimenul negru se numără printre cele mai bune alimente pentru memorie.
Pentru problemele generale de memorie poți încerca nişte remedii naturale de casă, pe care să le dublezi cu schimbări sănătoase de stil de viaţă.
1. Alimente pentru memorie – Migdalele
Migdalele sunt un remediu Ayurvedic excelent care ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a puterii creierului. Ele sunt alimente pentru memorie bogate în antioxidanţi şi acizi graşi omega 3. Datorită conţinutului lor bogat în antioxidanţi, migdalele sunt bune şi pentru ochii tăi.
- Lasă scufundate cinci până la zece migdale în apă peste noapte.
- În următoarea dimineaţă, decojeşte pieliţa şi macină migdalele.
- Fierbe această pastă alături de un pahar de lapte.
- Adaugă nişte zahăr sau miere pentru gust.
- Bea în fiecare zi această băutură, timp de 30 până la 40 de zile.
2. Alimente pentru memorie – Rozmarinul
Rozmarinul este unul dintre acele alimente pentru memorie care ajută la îmbunătăţirea rețelelor neuronale slăbite. Până şi mirosirea aromei ei poate să ajute. În urma unui studiu din 2013, desfășurat în Anglia, cercetătorii au descoperit că mirosul de rozmarin poate să îmbunătăţească memoria prospectivă, care este esenţială e zi cu zi.
- Scufundă o lingură de rozmarin uscat într-o ceaşcă de apă care fierbe pentru aproximativ cinci minute.
- Dacă ai rozmarin proaspăt, scufundă o crenguţă într-un ceainic care conţine apă fierbinte pentru 3-5 minute.
- Dă prin strecurătoare şi adaugă miere pentru gust, dacă doreşti.
- Bea în fiecare zi, timp de câteva săptămîni.
- Poţi, de asemenea, să respiri în prezenţa aromei de ulei de rozmarin sau să adaugi cîteva picături din ulei unui parfumant pentru cameră.
ATENȚIE: Deoarece efectele rozmarinului asupra copiilor nu au fost studiate, nu este recomandat pentru uz medicinal pentru cei sub 18 ani. El poate, totuşi, să fie consumat ca un condiment în mâncare.
3. Alimente pentru memorie – Chimenul negru
Chimenul negru (Nigella Sativa), numit şi kalonji, are un mare potenţial de ascuţire a minţii, mulţumită proprietăţilor sale antioxidante, antiinflamatoare şi de protecţie a neuronilor. Acesta este unul dintre cele mai bune alimente pentru memorie.
Un studiu a arătat că cei care iau două capsule de 500 mg de praf de chimen negru în fiecare zi au dat dovadă de cogniţie, memorie şi atenţie îmbunătăţită în comparaţie cu cei care au luat un placebo.
- Amestecă puţină miere într-o jumătate de linguriţă de chimen negru măcinat. Mănâncă de două ori pe zi pentru cel puţin două săptămâni.
- Alternativ, poţi lua această plantă sub formă de supliment, după ce ţi-ai consultat doctorul.