Alimentele care îți protejează creierul împotriva grăsimilor dăunătoare

Una dintre caracteristicile bucătăriei spaniole, care o face deosebit de sănătoasă, este abundența de ulei de măsline. De fapt, este un caz clar în care consumul de grăsimi sănătoase (precum cele care compun acest aliment) este ridicat și, în schimb, consumul de grăsimi nesănătoase este relativ scăzut.

Mai multe studii au constatat deja că anumiți acizi grași omega-3 (abundenți în uleiul de măsline, printre alte alimente) au numeroase efecte benefice în diferite domenii ale sănătății, în timp ce grăsimile saturate (de exemplu, cele prezente în uleiul de palmier) pot fi dăunătoare.

Ce sunt grăsimile sănătoase?

Acum, un studiu recent publicat în revista de specialitate Frontiers In Cellular Neuroscience a ajuns la concluzia că acidul gras omega-3, acidul docosahexanoic (DHA), poate atenua parțial daunele cauzate de grăsimile saturate neuronilor noștri.

Acesta este, în special, rezultatul unor experimente efectuate pe modele de șoareci și culturi de celule pentru a analiza efectul nociv al palmitatului, o grăsime saturată obișnuită, asupra a două tipuri specifice de neuroni: BV2 și microglia HippoE-14.

Această metodă a arătat că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în palmitate au prezentat un grad mai mare de deteriorare a neuronilor analizați decât modelele care au primit o dietă săracă în palmitate. Este interesant faptul că expunerea culturilor de celule la DHA a redus semnificativ leziunile observate în urma expunerii la palmitat, ceea ce oferă o bază pentru postularea unui posibil efect neuroprotector.

Ce alimente protejează creierul

Deși este un studiu cu anumite limitări importante (în special, fiind realizat pe șoareci și culturi de celule, rezultatele sale nu pot fi extrapolate imediat la oameni; de asemenea, constatările sunt limitate la anumite tipuri specifice de neuroni), acesta susține recomandările de a evita alimentele prea bogate în grăsimi saturate și de a opta în schimb pentru alimente cu concentrații mai mari de acizi grași omega-3.

Grăsimile saturate provin adesea din alimente de origine animală terestră și sunt prezente în mare măsură în alimentele ultraprocesate (gustări, produse de patiserie industrială). O mare parte a literaturii științifice a arătat că dietele excesiv de bogate în aceste alimente pot crește riscul de a suferi de diverse probleme, cum ar fi cele cardiovasculare și metabolice.

În schimb, unele exemple clare de alimente bogate în acizi grași omega-3 sunt peștele și sursele vegetale; în primul caz, aceștia sunt prezenți în special în peștele gras, cum ar fi tonul sau somonul. În cel de-al doilea caz, am include ingrediente precum uleiul de măsline, nucile și avocado.

Michael J. Butler, Sabrina E. Mackey-Alfonso, Nashali Massa, Kedryn K. Baskin, Ruth M. Barrientos. Acizii grași dietetici au un impact diferențiat asupra fagocitozei, expresiei genelor inflamatorii și respirației mitocondriale în modelele de celule microgliale și neuronale. Frontiere în neuroștiința celulară (2023). DOI: https://doi.org/10.3389/fncel.2023.1227241

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu