Dacă a fost ceva despre care să se vorbească la gala Oscar 2022, a fost momentul ciudat dintre Will Smith (câștigător al premiului pentru cel mai bun actor, de altfel) și comediantul Chris Rock: primul l-a pălmuit pe cel de-al doilea după ce acesta din urmă a făcut o glumă despre Jada Pinkett Smith (soția lui Smith), comparând-o cu locotenentul O’Neil din filmul G.I. Jane (Ridley Scott, 1997), din cauza capului ras.
Jada Pinkett Smith a explicat pe rețelele de socializare în decembrie 2021 că suferă de alopecie, o afecțiune despre care vorbește încă din 2018.
Ce este alopecia feminină și de ce se întâmplă?
Termenul alopecie se referă pur și simplu la căderea părului, cunoscută și sub numele de chelie. De obicei, afectează scalpul, dar poate apărea și oriunde altundeva pe corp unde crește părul.
Alopecia poate fi cauzată de multe motive. Cea mai frecventă (numită alopecie androgenică) combină factori hormonali și genetici; în alte cazuri, poate fi cauzată de traume (frecare constantă, smulgere), boli autoimune, toxine sau infecții printre altele.
Alopecia androgenică poate apărea atât la bărbați, cât și la femei, deși se manifestă mult mai frecvent la bărbați.
Care sunt simptomele alopeciei?
Semnele clare ale alopeciei sunt căderea părului, care urmează modele diferite în funcție de cauză. Așa, de exemplu, în cazul alopeciei androgenice există două forme diferite: alopecia masculină, în care căderea părului se produce mai ales în zona frontală și parietală (întârzierea progresivă a firului de păr sau „receding hairline”) și alopecia feminină, în care căderea părului este difuză și distribuită pe tot scalpul.
În alte etiologii, este mai frecvent ca alopecia să afecteze fie tot părul de pe corp într-o manieră mai mult sau mai puțin difuză sau severă, fie să afecteze zone foarte specifice, afectate de problema de bază.
Cum se tratează?
Tratamentul alopeciei depinde în întregime de cauza acesteia; cu toate acestea, în cazurile cele mai frecvente (androgenice) poate fi deosebit de complicat.
De fapt, în prezent există doar două medicamente a căror eficacitate (limitată, totuși) în acest caz este considerată a fi coroborată de dovezi științifice: minoxidilul și finasterida. Totuși, transplantul de păr este destul de eficient în cazul acelor pacienți care îndeplinesc condițiile pentru a fi supuși unei astfel de proceduri.