Femeia care detectează prin miros boala Parkinson ar putea revoluționa medicina

Dacă aveai impresia că ai un simț al mirosului foarte bine dezvoltat, s-ar putea să îți reevaluezi capacitățile după ce vei afla povestea lui Joy Milne, o femeie din Perth, Scoția. După ce soțul ei, Les, a fost diagnosticat cu boala Parkinson, Joy a început să se implice activ în comunitatea care sprijinea oamenii cu această afecțiune.

Participând la la un eveniment caritabil, Joy a intrat în contact cu mai diverse persoane cu boala Parkinson. Așa și-a dat seama că acești oameni aveau ceva în comun: mirosul.

Joy Milne
Joy, alături de soțul ei, Les

Intrigați de acest fapt, Joy și Les s-au gândit că abilitatea femeii le-ar putea fi de folos oamenilor de știință. Așa a ajuns Joy să colaboreze cu o echipă de cercetători de la Universitatea din Manchester.

Savanții au supus-o pe Joy la numeroase teste, pentru a afla dacă într-adevăr poate mirosi boala. Iar rezultatele cercetărilor au șanse mari să revoluționeze modul în care este diagnosticată boala Parkinson.

Teste trecute cu brio

Într-un prim experiment, oamenii de știință au rugat-o pe Joy să miroasă mai multe bucăți de vată. Unele fuseseră impregnate cu mirosul unor oameni diagnosticați deja cu boala Parkinson. Altele proveneau de la oameni sănătoși.

Joy a reușit să identifice, fără excepție, toate eșantioanele care proveneau de la persoane bolnave. Ulterior, femeia a fost supusă unui test similar la Universitatea din Edinburgh.

Boala Parkinson 01

Singura diferență a fost că bucățile de vată au fost înlocuite cu tricouri. Reușita femeii a fost, din nou, de 100%. Mai mult, de această dată ea a reușit să depisteze o persoană care suferea de boala Parkinson, dar pe care medicii încă nu o diagnosticaseră.

Capacitatea unică a lui Joy i-a ajutat pe cercetători să își dea seama că boala Parkinson ar putea fi diagnosticată înainte ca simptomele să apară, datorită așa-numitelor „molecule-semnătură”.

În viitor, câinii ar putea mirosi boala Parkinson

„Joy și soțul ei (care a decedat în 2015) au fost convinși că abilitatea ei va putea fi folosită pentru crearea unui test. Iar noi exact asta începem să facem”, a declarat Perdita Barran, profesor la Universitatea din Manchester.

Deși puțin cunoscută, capacitatea lui Joy nu este singulară. Alți oameni cu un supersimț al mirosului îi ajută pe cercetătorii din Manchester să determine cele zece molecule-semnătură.

Până acum, savanții au descoperit că ele se află în sebumul secretat de pielea de pe față și de pe spate. Potrivit unui studiu publicat în revista ASC Central Science, cercetătorii sunt foarte aproape de perfectarea unui test pentru boala Parkinson.

Până acum, în lumea medicală nu exista niciun test care să permită diagnosticarea acestei maladii. Mai mult, simptomele bolii apar doar după ce o mare parte din celulele nervoase sunt deja distruse.

Acum, cercetătorii plănuiesc să lucreze cu câini, pe care să-i dreseze pentru a identifica la timp maladia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*