Cafeaua te poate ajuta să slăbești, dar numai dacă îndeplinești o condiție

Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi stimulante din Spania, poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. De fapt, există numeroase cercetări în curs de desfășurare cu privire la proprietățile sale potențiale, iar unele par să sugereze că ar putea chiar să ne ajute să combatem anumite boli.

Îndulcitorii, diferența

De exemplu, un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a concluzionat că cafeaua vă poate ajuta de fapt să pierdeți mici cantități de greutate, cu condiția să o beți neîndulcită. Cu toate acestea, adăugarea de ingrediente îndulcitoare este asociată cu o anumită creștere în greutate.

Această concluzie se bazează pe examinarea datelor provenite din trei studii mari de sănătate: Nurses’ Health Study, Nurses’ Helath Study II și Health Professionals Follow-up Study. Acest lucru le-a oferit autorilor o multitudine de informații.

Din aceste baze de date combinate, cercetătorii au selectat participanții care îndeplineau anumite criterii: nu aveau date lipsă sau patologii precum cancer, boli de inimă sau diabet la începutul studiului. În total, au inclus puțin peste 155.000 de persoane.

O influență moderată, dar notabilă asupra greutății

Pe baza chestionarelor completate de participanții înșiși la începutul urmăririi și la fiecare patru ani, aceștia au putut estima frecvența consumului de cafea, indiferent dacă era decofeinizată sau nu, precum și aditivii (smântână, zahăr, lapte vegetal sau îndulcitori) pe care îi foloseau. De asemenea, au luat în considerare și alte variabile, cum ar fi consumul de anumite alimente, consumul de alcool, activitatea fizică și diverse afecțiuni medicale.

Această metodă a arătat că consumul unei cești de cafea pe zi, indiferent de conținutul de cofeină, a fost asociat cu o pierdere de 0,12 kilograme la fiecare patru ani. Cu toate acestea, simpla adăugare a unei linguri de zahăr în fiecare zi ducea deja la o creștere de o,o9 kilograme la fiecare patru ani. Aceste asocieri au fost mai solide în cazul participanților cu un indice de masă corporală mai ridicat la vârste mai tinere.

De asemenea, aceștia au constatat că utilizarea cremelor sau a laptelui vegetal sau a „albirii” nu a fost asociată cu o creștere semnificativă în greutate în niciun caz.

Dovezi privind proprietățile cafelei

Deși autorii subliniază contribuția modestă a cafelei la greutatea corporală, atât cu cât și fără zahăr, ei subliniază că o cantitate mai mare de zahăr sau de îndulcitori în cafea poate crește creșterea în greutate asociată.

Interesant este că acest studiu este în concordanță cu dovezi anterioare care au indicat recent că utilizarea altor îndulcitori decât zahărul este, de asemenea, asociată cu o anumită creștere în greutate sau chiar cu un risc crescut de diabet, o tulburare metabolică strâns legată de supraponderabilitate și obezitate.

De asemenea, se adaugă la numărul de studii care au documentat efectele pozitive ale consumului de cafea asupra sănătății, inclusiv cele care au constatat că aceasta poate reduce ratele de incidență a bolilor coronariene sau riscul de insuficiență cardiacă, diabet de tip II sau chiar boala Parkinson.

Matthias Henn, Andrea J. Glenn, Walter C. Willett, Miguel A. Martínez-González, Qui Sun, Frank B. Hu. Modificări în consumul de cafea, zahărul adăugat și creșterea în greutate pe termen lung – Rezultate din trei mari studii prospective de cohortă din SUA. The American Journal of Clinical Nutrition (2023). DOI: https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.09.023

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu