Cancerul pancreatic: factorul puțin cunoscut care crește riscul

Incidența cancerului pancreatic este în creștere. În special la adulții tineri cu vârsta sub 55 de ani. Un studiu recent sugerează că natura grăsimilor alimentare joacă un rol în dezvoltarea acestui cancer devastator.

Rezultatele unui important studiu american arată că incidența cancerului pancreatic a crescut constant în ultimii 20 de ani. Cu o creștere anuală de 0,9% la bărbați și de 0,8% la femei între 2000 și 2018.

Cu toate acestea, o analiză mai atentă relevă o tendință și mai îngrijorătoare în rândul tinerilor adulți cu vârsta sub 35 de ani. La această populație, creșterea anuală a incidenței cancerului pancreatic este de 4,2% la bărbați și de 7,7% la femei. Ca și în cazul altor tipuri de cancer (cancerul colorectal, de exemplu), o nouă tendință pare să fi apărut în ultimii ani. Cancerul pancreatic se dezvoltă neobișnuit de devreme la tineri, în special la femeile tinere.

Supraponderabilitatea și diabetul: condiții favorabile apariției cancerului

O astfel de schimbare bruscă a incidenței unei boli nu poate fi ereditară. Prin urmare, este inevitabil legată de stilul de viață. Dintre factorii de risc stabiliți pentru cancerul pancreatic: fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea și diabetul, schimbarea cea mai susceptibilă de a contribui la creșterea numărului de cazuri de cancer pancreatic precoce este cu siguranță supraponderabilitatea și diabetul. Obezitatea infantilă a crescut de mai mult de trei ori în ultimii 40 de ani.

Cele mai recente statistici americane arată că această creștere a fost însoțită de o creștere de 100% a incidenței diabetului de tip 2 la copii și adolescenți de la începutul mileniului. Prezența excesului de greutate și a diabetului la o vârstă fragedă creează, prin urmare, condiții favorabile pentru dezvoltarea timpurie a cancerului, inclusiv, eventual, a cancerului pancreatic.

Excesul de greutate cauzat de mâncarea nesănătoasă și grăsimile rele

Excesul de greutate este cel mai adesea cauzat de consumul excesiv de calorii din alimente dulci și grase. Cum ar fi cele incluse în produsele ultraprocesate care ne-au invadat literalmente mediul înconjurător în ultimii ani. Consumul regulat al acestor produse se face adesea în detrimentul unor produse mai sănătoase, cum ar fi fructele, legumele și alte alimente vegetale. Acest lucru creează deficiențe în ceea ce privește aportul mai multor nutrienți care sunt esențiali pentru o stare de sănătate bună, inclusiv carbohidrați complecși (nerafinate) și grăsimi nesaturate.

Tipul de grăsimi pe care le consumăm crește sau scade riscul de cancer pancreatic

Un studiu recent sugerează că tipul de grăsimi din alimentație ar putea avea o influență majoră asupra riscului de apariție a cancerului pancreatic. În acest studiu retrospectiv, cercetătorii au comparat obiceiurile alimentare a 957 de pacienți cu cancer pancreatic (cazuri) cu cele a 938 de pacienți care au fost, de asemenea, spitalizați, dar care nu au fost afectați de cancer (controale).

Analizând în mod specific aportul de grăsimi, cercetătorii au observat diferențe semnificative între cazurile și controalele de la care au fost analizate. Nu în ceea ce privește cantitatea de grăsimi consumată (aportul mediu a fost similar între cele două grupuri), ci mai degrabă în ceea ce privește tipurile de grăsimi pe care le consumau.

De exemplu, aceștia au observat că pacienții care au consumat cele mai mari cantități de grăsimi saturate de origine animală au prezentat un risc dublu de cancer. În schimb, consumul de grăsimi vegetale a avut un efect protector, reducând la jumătate riscul de cancer.

Aceste diferențe sunt observate și pentru clasele de grăsimi care se găsesc în aceste două tipuri de alimente, și anume grăsimi saturate de origine animală și grăsimi nesaturate de origine vegetală. Un consum ridicat de grăsimi de origine animală a fost asociat cu o creștere cu 30% a riscului de cancer, în timp ce un consum ridicat de grăsimi nesaturate (mononesaturate, polinesaturate) de origine vegetală a fost asociat cu o reducere cu 40% a riscului.

Grăsimi bune (măsline, in, nuci) pentru a reduce riscul de cancer pancreatic

Aceste observații sunt în concordanță cu mai multe date experimentale (modele de cancer pancreatic induse de agenți cancerigeni sau xenogrefe) care arată că grăsimile animale favorizează progresia acestui cancer. În timp ce grăsimile nesaturate o încetinesc. Prin urmare, favorizarea surselor de grăsimi nesaturate bune, cum ar fi uleiurile vegetale (de măsline în special), semințele (in, chia) sau nucile, ar putea fi o modalitate simplă de a reduce riscul de a dezvolta cancer pancreatic.

Incidența cancerului pancreatic în funcție de vârstă și sex în SUA, 2000-2018. JAMA, OCTOMBRIE 2021..

Tendințe în prevalența diabetului de tip 1 și de tip 2 la copii și adolescenți în SUA, 2001-2017 JAMA 2021

Aportul alimentar de acizi grași și riscul de cancer pancreatic: Golestan cohort study J. NUTR., OCTOBRE 2021..

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu