Cât ai tensiunea când faci infarct: Semne pe care nu trebuie să le ignori

Te întrebi cât ai tensiunea când faci infarct? Află, în rândurile care urmează, tot ce trebuie să știi despre atacul de cord și care sunt semnele pe care nu trebuie să le ignori.

Infarctul este rezultatul ischemiei prelungite, adică întreruperea circulației sangvine într-un țesut sau organ. Vasul de sânge, care alimentează zona afectată a țesutului, poate fi blocat din cauza unui cheag, poate fi influențat de un factor din exterior (tumoră, hernie), poate fi deteriorat din cauza unui traumatism sau poate fi îngustat prin contracția peretelui muscular.

În altă ordine de idei, infarctul presupune moartea unui țesut, determinată de fluxul de sânge insuficient către zona afectată.

Cât ai tensiunea când faci infarct?

Infarctul miocardic, cunoscut și sub denumirea de atac de cord, are loc în momentul în care alimentarea cu sânge către o parte a inimii nu se realizează așa cum ar trebui și este întreruptă. Și, dacă una dintre arterele sau ramurile inimii se blochează brusc, o parte a acestui organ este privată de oxigenul necesar și se ajunge la ischemie miocardică. Dacă aceasta durează prea mult timp, țesutul care nu a avut parte de oxigenul necesar moare.

Printre semnele prevestitoare ale infarctului se numără: angină (durere în piept) sau presiune toracică, durere în spate, durere la nivelul maxilarului sau în alte zone superioare ale corpului (durează mai mult de câteva minute sau dispare și reapare), dificultăți de respirație, transpirație, greață, vărsături, anxietate, tuse, amețeală și bătăi rapide ale inimii (ritmul cardiac se intensifică, iar acesta diferă de la persoană la persoană – 200 – 300 bătăi pe minut).

De precizat este că nu toți oamenii se confruntă cu aceleași simptome. De pildă, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să experimenteze următoarele simptome: dificultăți de respirație, durere a maxilarului, durere în partea superioară a spatelui, amețeală, greață, vărsături și simptome asemănătoare gripei.

Semnul timpuriu al unui infarct miocardic este angina. Aceasta poate fi însoțită de oboseală, disconfort în piept sau de o senzație generală de disconfort (astfel de simptome pot apărea în zilele sau chiar în săptămânile dinaintea infarctului).

Ce trebuie să faci atunci când simți că se apropie un infarct?

Atunci când ai sesizat că ai semnele prevestitoare unui infarct, este necesar să ceri asistență medicală de urgență. Astfel că, dacă ai dureri în piept, sună imediat la 112, chiar dacă te gândești că ești prea tânăr pentru a avea infarct sau că ai o indigestie. Tratamentul imediat, acordat de medici, încă de la debutul simptomelor, va limita leziunile mușchiului inimii, iar recuperarea va fi mai ușoară.

Prin urmare, dacă simți că se apropie un infarct, solicită numaidecât ajutorul medicilor. În cazul în care ți-a fost prescrisă nitroglicerină, o poți lua în timp ce aștepți personalul medical de urgență. De asemenea, recomandat este să iei o aspirină, deoarece aceasta poate reduce leziunile de la nivelul inimii, împiedicând coagularea sângelui.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu