Cât de des ar trebui să faci sex, în funcție de vârsta ta?

O chestiune de vârstă

Potrivit studiului, vârsta este unul dintre principalii factori care influențează frecvența actului sexual. Nu va fi o surpriză să aflăm că adulții tineri sunt cei care fac sex cel mai des, cu o medie de 112 ori pe an pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, adică de aproximativ două ori pe săptămână.

Grupe de vârstă și frecvența actului sexual

Iată o defalcare a activității sexuale pe grupe de vârstă:

 • 18-29 ani: în medie de două ori pe săptămână (112 ori pe an)
 • Între 30 și 39 de ani: în medie de 1,6 ori pe săptămână (86 de ori pe an)
 • între 40 și 49 de ani: în medie, mai puțin de o dată pe săptămână (de 69 de ori pe an)

Motivele pentru această reducere a frecvenței actului sexual

Există mai multe explicații posibile pentru scăderea frecvenței actului sexual odată cu vârsta. Dr. Justin Lehmiller, de la Institutul Kinsey, explică faptul că „studiile arată că, pe măsură ce îmbătrânim, cresc șansele de a dezvolta probleme cronice de sănătate, ceea ce are un impact negativ asupra frecvenței și calității relațiilor sexuale”.

Alte motive posibile includ :

 • Prezența copiilor și responsabilitățile familiale
 • Programe de lucru mai încărcate
 • Pierderea libidoului legată de vârstă
 • Probleme de sănătate specifice care pot afecta viața sexuală (cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul)

Sexualitatea la bătrânețe

Studiul Institutului Kinsey nu depășește grupul de vârstă de peste 50 de ani, ceea ce pare să confirme alte cercetări care arată că sexualitatea persoanelor în vârstă este în mare măsură ignorată.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au analizat comentariile scrise de peste o mie de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani pentru a evidenția obstacolele cu care se confruntă unele cupluri în vârstă în menținerea și împlinirea vieții sexuale.

S-a constatat că multe persoane în vârstă se confruntă cu anxietate deoarece medicii refuză să discute despre dorința sexuală redusă sau dificultățile fizice. Bărbații sunt mai înclinați să discute despre impactul problemelor de sănătate asupra vieții lor sexuale, în timp ce femeile preferă să discute aceste dificultăți în contextul unei relații.

Sfaturi pentru menținerea unei vieți sexuale împlinite

Experții recomandă medicilor să adopte o abordare pozitivă a problemelor legate de funcția sexuală, indiferent de vârsta pacientului. Discutarea proactivă a acestor probleme poate contribui la îmbunătățirea sănătății și bunăstării persoanelor în vârstă.

Iată câteva sfaturi pentru a menține o viață sexuală împlinită la orice vârstă:

 1. Comunicarea cu partenerul tău despre dorințele, nevoile și preocupările tale
 2. Adoptați un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate
 3. Consultați un medic sau un specialist dacă aveți probleme de sănătate care v-ar putea afecta viața sexuală.
 4. Încercați noi practici sau poziții pentru a menține interesul și pasiunea în relație
 5. Luând în considerare nevoile și limitele partenerului dvs.

Este important să rețineți că fiecare individ și fiecare cuplu este diferit și că „norma” privind frecvența sexului poate varia în funcție de mulți factori. Cheia este să mențineți o comunicare deschisă și sinceră cu partenerul și să căutați soluții pentru a depăși orice obstacol care vă poate afecta viața sexuală.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu