Ce dezvăluie poziția în care dormi despre personalitatea și sănătatea ta

E timpul pentru culcare. Stingi luminile, împingi la loc pătura și te cuibărești în pat. Cum te bagi sub pătură? În acest stadiu, este posibil ca poziția dumneavoastră de dormit să vă fie destul de familiară. Dacă ați adoptat aceeași poziție în pat încă din copilărie, este posibil să nu vă gândiți în mod conștient la ea în fiecare noapte. Cu toate acestea, fie că vă întoarceți imediat pe o parte după ce cădeți pe perne, fie că vă petreceți timpul schimbând poziția pentru a vă simți un pic mai confortabil, poziția dumneavoastră preferată de somn vă poate da indicii importante despre sănătatea dumneavoastră. Anumite poziții de dormit au fost asociate cu probleme de sănătate sau cu rezultate mai bune de bunăstare. Dar oare poziția dumneavoastră obișnuită de dormit are cu adevărat legătură cu personalitatea dumneavoastră, așa cum sugerează unii experți?

Legătura dintre poziția de dormit și personalitate

Probabil că nu vă gândiți prea mult la ceea ce înseamnă poziția dumneavoastră obișnuită de somn. În afară de dorința de a fi cât mai confortabil în timp ce ațipiți. Cu toate acestea, unii psihologi și experți în somn au sugerat că personalitatea poate juca un rol în ceea ce privește poziția dumneavoastră de dormit și oferă o perspectivă asupra trăsăturilor dumneavoastră de caracter și comportament.

1000 de persoane studiate în somn

Un studiu efectuat pe puțin peste 1.000 de adulți britanici a încercat să descopere orice legătură între poziția de dormit și personalitate. Rezultatele au stabilit legături între pozițiile obișnuite de somn și trăsăturile de personalitate. Iată câteva dintre constatări:

  • Poziția fetală este cea mai frecventă, în special în cazul femeilor. Această poziție poate fi legată de timiditate și sensibilitate.
  • Persoanele care dorm pe o parte cu brațele întinse pot fi deschise la minte, dar oarecum suspicioase. De asemenea, au tendința de a se ține de deciziile lor.
  • Dormitul pe burtă, cu mâinile în aer sau sub pernă, este asociat cu o fire sociabilă și cu o aversiune față de critică.
  • Probabil că este mai bine să interpretăm aceste rezultate cu o doză sănătoasă de sare, deoarece sondajul are câteva limitări importante:

Aceste rezultate nu au fost confirmate atunci când un al doilea grup de participanți a completat același sondaj, ceea ce sugerează că aceste rezultate s-ar putea să nu se aplice tuturor. Indivizii înșiși au indicat poziția lor de somn și trăsăturile de personalitate. Acest lucru lasă mai mult loc pentru o potențială părtinire.

Oamenii dorm diferit în funcție de cine sunt

Un alt sondaj privind poziția de dormit a americanilor a oferit alte câteva indicii. Iată o scurtă prezentare:

– Persoanele care dorm în poziția dorsală (pe o parte, cu ambele brațe în jos) consideră că dorm suficient și sunt mai sănătoase decât cele care preferă alte poziții. – Persoanele cu o diplomă universitară sau mai mare sunt mai predispuse să prefere poziția fetală decât cele cu un nivel de educație mai scăzut. – Generația X și milenialii sunt mai predispuși să prefere dormitul pe burtă decât cei din generația baby boom. Cei din generația baby boomers sunt mai predispuși să doarmă pe o parte, cu brațele întinse. – Introvertiții sunt mai predispuși să evite să doarmă pe burtă cu brațele ridicate.

Și în acest caz, sondajele nu sunt comparabile cu studiile controlate și cu alte studii științifice, iar alți experți în somn sunt mai puțin siguri de legătura dintre somn și personalitate.

Legătura dintre poziția în care dormi și sănătatea ta

Pe de altă parte, există mult mai multe dovezi ale legăturii dintre poziția de dormit și anumite aspecte ale sănătății și bunăstării, atât pozitive, cât și negative. Iată ce trebuie să știți despre fiecare poziție de dormit.

Dormitul pe o parte

Experții recomandă adesea să dormiți pe o parte, deoarece această poziție ameliorează sforăitul și îmbunătățește digestia. Cu toate acestea, dacă dormiți pe partea dreaptă, riscați să înrăutățiți simptomele refluxului acid sau alte probleme digestive. Dormitul pe partea stângă vă menține stomacul sub esofag și face mai dificilă creșterea acidului gastric. Dormitul pe o parte în timpul sarcinii este asociat cu o mai bună sănătate maternă și fetală, dar și în acest caz este favorizată partea stângă. Dormitul pe partea stângă nu numai că reduce arsurile la stomac, dar îmbunătățește și circulația sângelui și ameliorează presiunea asupra uterului.

Dormitul pe o parte poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor lombare și la îmbunătățirea alinierii coloanei vertebrale. Dar s-ar putea să vă fie dificil să dormiți pe o parte dacă aveți dureri de gât sau de umăr.

Dormitul pe burtă

În timp ce dormitul pe burtă poate avea anumite beneficii pentru apneea obstructivă de somn și sforăitul cronic, acesta pune presiune pe gât și pe partea inferioară a spatelui. Mai ales dacă dormiți pe un pat mai moale. Această tensiune vă poate alinia greșit coloana vertebrală și poate provoca dureri persistente în timpul zilei.

Dormitul pe spate

Dormitul pe o parte sau pe burtă poate crește presiunea intraoculară, un factor de risc pentru glaucom. Dacă aveți pielea sensibilă, puteți observa că apăsarea feței în pernă provoacă iritații, iritații sau chiar încrețituri când vă treziți. Soluția: dormiți pe spate.

Deși dormitul pe spate poate fi benefic la orice vârstă – pediatrii recomandă ca bebelușii să doarmă pe spate pentru a reduce riscul morții în pătuț – nu este întotdeauna cea mai bună poziție pentru adulți. Persoanele cu apnee obstructivă în somn, o afecțiune gravă în care căile respiratorii se blochează în mod repetat în timpul somnului, au tendința de a avea mai multe probleme de respirație atunci când dorm pe spate. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că că căile respiratorii se blochează mai ușor atunci când vă culcați pe spate. Și cum rămâne cu durerile de spate? Unele persoane cu dureri de spate sau de gât consideră că dormitul pe spate agravează durerea. Pentru alții, dormitul pe spate este singura poziție care le oferă o oarecare ușurare.

Sfaturi pentru optimizarea poziției de dormit

În concluzie, nu există o poziție ideală pentru un somn bun, deoarece intervin mai mulți factori. Dacă vă este adesea dificil să dormiți sau dacă vă treziți cu dureri și disconfort, merită cu siguranță să examinați impactul potențial al poziției actuale de dormit. Acestea fiind spuse, dacă nu aveți probleme în a adormi și vă treziți fără dureri, probabil că nu aveți nevoie să vă întoarceți și să vă schimbați poziția.

Sunteți interesat de diferitele tipuri de poziții de dormit și de modul în care puteți obține cele mai bune rezultate din ele? Deși există multe moduri diferite de a dormi, mai jos sunt prezentate cele mai comune șase poziții de somn.

Dormitul pe spate poate ajuta la ameliorarea diverselor tipuri de dureri, în timp ce reduce tensiunea de pe coloana vertebrală și încurajează alinierea corectă a coloanei vertebrale. Dormitul pe spate vă distribuie greutatea corpului în mod egal. Astfel, nicio parte a corpului nu este supusă unei presiuni mai mari decât alta. Pentru mulți oameni, acest lucru poate duce la un somn mai odihnitor. În plus, dormitul pe spate înseamnă că nu vă îngropați fața în pernă în fiecare noapte. Această poziție vă poate ajuta să evitați ridurile faciale premature. O pernă mică (sau chiar un prosop rulat) sub genunchi poate face minuni pentru a dormi mai bine pe spate. Aceasta vă ajută coloana vertebrală să își păstreze curbura ușoară.

Încercați o pernă cervicală sau o pernă mică rotunjită la curbura gâtului pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de gât. Dacă sforăiți, suferiți de alergii sau arsuri la stomac, încercați o pernă de compensare pentru a vă ridica capul.

Poziția soldatului

Dormiți pe spate cu brațele pe lângă corp? Aceasta este poziția soldatului. Aproximativ 11% dintre cei chestionați preferă această poziție. Cei care dorm ca soldații spun că preferă această poziție pentru beneficiile sale pentru sănătate și adesea nu schimbă poziția în timpul nopții.

Poziția stelei de mare

Dacă dormiți pe spate, cu brațele ridicate și picioarele ușor depărtate, sunteți un somnist cu stea de mare. Aproximativ 7% dintre persoanele intervievate au declarat că dorm ca o stea de mare. Această poziție este legată de o probabilitate mai mare de somnambulism. Dormitul cu brațele deasupra capului, în special atunci când încheieturile sunt îndoite sau flexate, poate contribui, de asemenea, la amorțeală sau furnicături.

Poziția de dormit laterală

Dormitul pe o parte poate favoriza o digestie bună, poate ajuta la reducerea sforăitului, poate preveni arsurile la stomac și poate chiar poate stimula sănătatea creierului. Pentru o funcție cognitivă sănătoasă, creierul dumneavoastră are nevoie să elimine deșeurile. De obicei, acesta scoate gunoiul, ca să spunem așa, în timp ce dormiți.

Dormitul pe o parte poate ajuta la reducerea durerilor de spate. Dar poate exercita presiune asupra umărului și poate duce la tensiune sau dureri la nivelul capului și al feței. Pentru cele mai bune rezultate, alegeți o saltea care eliberează bine presiunea și o pernă mai fermă. Cu suficient volum pentru a susține curbura naturală a coloanei vertebrale. Pentru un sprijin mai bun pentru șolduri și partea inferioară a spatelui, încercați să dormiți cu o pernă între genunchi sau între picioarele inferioare. Puteți încerca chiar să îmbrățișați o pernă de corp sau o pernă mare. Unii oameni consideră că acest lucru oferă un sprijin mai bun pentru brațe.

Ce parte ar trebui să aleg?

Partea pe care alegeți să dormiți poate face, de asemenea, diferența. Dormitul pe partea dreaptă poate ușura presiunea asupra organelor interne, dar poate agrava refluxul acid. Experții consideră că este de preferat să dormiți pe partea stângă în timpul sarcinii și pentru persoanele cu probleme digestive. Țineți cont, totuși, că dormitul pe mâini sau cu încheieturile îndoite poate provoca furnicături sau amorțeală și agrava simptomele tunelului carpian.

Poziția fetală

Poziția preferată de dormit pare a fi cea laterală. Femeile par să prefere acest stil de dormit lateral. Pentru a dormi cu adevărat ca un bebeluș, încercați să vă mențineți membrele și bărbia libere și postura relaxată. Pentru a evita amorțeala, evitați să vă îndoiți sau să vă înfășurați strâns încheieturile mâinilor sau să dormiți cu o mână sub pernă.

Persoanele care dorm pe stomac

În general, nu este recomandat să dormiți pe burtă. Acest lucru poate contribui la dureri de spate și de gât. Dacă capul tău este mereu orientat în aceeași direcție, probabil că, în scurt timp, vei începe să observi o anumită rigiditate în timpul zilei. Dacă nu ați reușit să vă simțiți confortabil în nicio altă poziție, dormitul pe burtă poate fi cea mai bună poziție pentru dumneavoastră. Încercați să schimbați în mod regulat orientarea capului, în loc să îl întoarceți mereu spre stânga sau spre dreapta.

Alegerea unei perne subțiri și plate (sau lipsa pernei) poate ajuta la prevenirea durerilor de gât. Adăugarea unei perne sub pelvis poate face, de asemenea, o mare diferență în ceea ce privește rigiditatea și durerile de spate. Gândiți-vă și la salteaua dumneavoastră. O saltea mai fermă poate ajuta la menținerea coloanei vertebrale aliniate, prevenind durerea și îmbunătățind calitatea somnului.

Poziția de cădere liberă

Puțin peste un sfert (26%) dintre cei chestionați consideră că aceasta este cea mai proastă poziție de dormit. Cu toate acestea, 17% dintre persoane preferă să doarmă pe burtă, cu brațele sub pernă sau înfășurate în jurul acesteia, cu capul într-o parte. Poziția de cădere liberă poate fi mai confortabilă pentru cei care caută să elibereze presiunea asupra umerilor și șoldurilor. Pentru a evita mâinile amorțite și înțepenite, încercați în schimb să vă întindeți brațele în ambele părți. În loc să îndoiți un genunchi, țineți ambele picioare drepte și ușor depărtate.

Deși pot exista legături între poziția de dormit și starea de sănătate, poziția preferată pentru a dormi are probabil prea puțin de-a face cu personalitatea dumneavoastră. Dacă calitatea odihnei dvs. lasă de dorit, încercarea unei noi poziții de dormit v-ar putea ajuta să vă îmbunătățiți somnul. Dormiți bine? Atunci probabil că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la modul în care adormiți.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu