Ce este alergia, mai exact, și de ce apare?

Primăvara aduce pentru un număr mare de oameni o serie de simptome cel puțin enervante: cele ale alergiilor la polenul multor plante.

Ce este o alergie?

Alergia este, de fapt, o reacție imunitară a organismului la o substanță pe care o recunoaște ca fiind o amenințare, chiar dacă aceasta este, în general, inofensivă pentru gazdă.

Acest răspuns duce în cele din urmă la îmbolnăvirea persoanei afectate din cauza efectelor secundare ale reacției în țesuturile sale; prin urmare, manifestările sale sunt foarte diverse, în funcție de partea (părțile) din organism în care apare alergia.

Trebuie remarcat, totuși, că alergia a fost considerată în mod tradițional o reacție exagerată la o anumită substanță (ceea ce acum este cunoscut sub numele de hipersensibilitate), în vreme ce acum este considerată o eroare în ținta răspunsului imunitar.

De ce cresc alergiile?

Originea alergiilor este o problemă complexă. Se știe că există o puternică componentă genetică (constând, de altfel, nu într-o singură genă, ci într-o asociere a mai multor gene, fiecare dintre ele crescând ușor riscul de a suferi de boală), dar intervin și factori epigenetici, care reglează expresia acestor gene, și factori de mediu, care determină dezvoltarea fenotipului.

Acum, una dintre cele mai convingătoare explicații pentru creșterea prevalenței bolilor alergice (în prezent, se estimează că 30-40% dintre oameni suferă de afecțiuni alergice) constă în creșterea concentrației de poluanți din atmosferă.

De exemplu, se știe că expunerea timpurie la elemente precum fumul de tutun, particulele diesel, ozonul sau dioxidul de azot crește riscul de boli alergice. În mod similar, unii dintre acești poluanți modifică calitativ polenul de plante din aer, ceea ce poate crește riscul unei reacții la acest alergen la persoanele sensibile.

De asemenea, poluanții înșiși pot irita tractul respirator, ceea ce poate agrava simptomele bolilor alergice care afectează această parte a corpului.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu