Ce este spirulina: beneficii și contraindicații

Ce este spirulina? Cum de a ajuns acest produs atât de faimos? Spirulina este considerată un superaliment. În prezent, este consumată de un număr mare de oameni din întreaga lume pentru numeroasele beneficii pe care le aduce.

Spirulina se găsește în principal sub formă de pudră sau capsule și poate fi consumată într-o varietate de moduri, singură sau în combinație cu alte alimente sau băuturi.

Ce este spirulina?

Contrazicând ceea ce cred mulți dintre consumatorii săi, spirulina nu este o microalgă, ci o bacterie fotosintetică ce trăiește în apă dulce. Este un organism din familia cyanobacteriilor, de dimensiuni microscopice și de culoare verde.

Spirulina poate fi găsită în lacurile cu apă dulce și limpede din regiunile ecuatoriale, dar și în alte părți, inclusiv în lacurile din Ciad, Tibet și India.

https://revistadesanatate.ro/wp-content/uploads/2022/05/de-ce-si-cum-sa-consumati-spirulina-1_700x441.jpeg
Foto: Pexels.com

Spirulina a început să fie popularizată abia în ultimele decenii, dar este una dintre cele mai vechi ființe vii de pe pământ și a fost un aliment cunoscut și căutat timp de milenii, în special de către azteci și unele popoare africane.

Astăzi, spirulina este cultivată departe de apele sale de origine, în multe țări din lume. După recoltare, aceasta este uscată și măcinată, înainte de a fi vândută sub formă de pulbere sau ambalată în tablete sau capsule.

Ce beneficii are spirulina?

Spirulina este unul dintre alimentele cu cea mai bogată și variată compoziție în proteine, vitamine, minerale și oligoelemente. Este deosebit de bogat în vitamine foarte importante pentru sănătatea umană, cum ar fi vitaminele A, E, D, K, B1, B2, B3, B6, B8, B9 și B12.

De asemenea, conține cantități însemnate de minerale precum fier, zinc, magneziu, calciu, seleniu, crom, cupru, potasiu și fosfor. Compoziția sa include elemente organice benefice pentru sănătate, cum ar fi enzime, acizi grași nesaturați, clorofilă și ficocianină.

Această compoziție bogată și variată face din spirulină un aliment dietetic care poate ajuta persoanele care suferă de carențe să își echilibreze eficient dieta. Conținutul său de proteine, care este de 60%, o face, de asemenea, un aliat pentru cei care urmează o cură de slăbire, deoarece asigură organismului necesarul zilnic, limitând în același timp numărul de calorii ingerate.

Pentru 100 de grame de spirulină, ar trebui, de fapt, să numărați doar 390 de calorii, din care 60% sunt proteine, 10% grăsimi și 7% carbohidrați. Peste beneficiile sale dietetice, spirulina are și alte beneficii pentru sănătate.

Printre altele, ajută la combaterea oboselii datorită fierului, magneziului, vitaminelor B și vitaminei E pe care le conține. Acest aliment este cunoscut și pentru faptul că limitează nivelul colesterolului rău (LDL), așa cum a demonstrat un studiu mexican din 2007 și potrivit căruia consumul a 4,5 grame de spirulină pe zi, timp de 6 săptămâni, ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol.

Spirulina este căutată și pentru beneficiile sale asupra sistemului imunitar, pe care îl întărește, și asupra părului și unghiilor, al căror aspect îl îmbunătățește.

Cum să consumi corect spirulina

https://revistadesanatate.ro/wp-content/uploads/2022/05/de-ce-si-cum-sa-consumati-spirulina-0_700x441.jpeg
Spirulina. Foto: FreeImages.com

Spirulina poate fi consumată sub formă de pudră, ca atare sau amestecată cu alte alimente, și chiar gătită. De asemenea, se prezintă sub formă de capsule sau tablete, ceea ce facilitează administrarea zilnică, cu o doză precisă.

Spirulina doza zilnică, recomandări și contraindicații

Înainte de a lua spirulină, trebuie să știți că trebuie să începeți cu atenție. Dacă este administrată în doze mari și prea brusc, spirulina poate provoca greață, vărsături și alte tulburări gastrointestinale.

Prin urmare, este esențial să începeți cu o doză mică, de cel mult un gram pe zi, timp de cel puțin o săptămână, înainte de a crește treptat doza pentru a ajunge la doza medie de 3 grame pe zi.

În plus, trebuie avut în vedere că spirulina, în ciuda numeroaselor sale beneficii, nu poate înlocui în niciun caz o dietă sănătoasă, bogată și variată.

Spirulina nu este un aliment periculos, dar nu este recomandată femeilor însărcinate. Persoanele care suferă de gută sau de fenilcetonurie ar trebui să evite să îl consume din cauza conținutului ridicat de proteine.

Cea mai bună spirulină de pe piață: capsule sau tablete?

Capsulele și tabletele de spirulină sunt o modalitate comodă de a consuma spirulină, deoarece sunt deja dozate și nu necesită cântărire sau folosirea de ustensile. Pentru a consuma spirulina sub această formă, este suficient să înghițiți o tabletă sau o capsulă cu un pahar de apă.

Învelișul de pe pastile și capsule maschează, de asemenea, în mod eficient gustul natural al spirulinei, care poate fi neplăcut pentru unii.

Consumați spirulină sub formă de pulbere

Spirulina sub formă de pulbere este mai puțin comod de utilizat, deoarece trebuie cântărită înainte de consum, dar oferă mai multe posibilități. Se poate consuma ca atare, cu o linguriță, sau se poate dizolva în apă sau în altă băutură.

Dacă optați pentru această metodă de consum, evitați să vă dizolvați spirulina în ceai sau cafea, deoarece ambele îi diminuează beneficiile. Puteți, de asemenea, amesteca spirulina cu diverse alimente, dar aceasta trebuie adăugată doar după ce a fost gătită, pentru a nu o denatura.

Spirulina se pretează la tot felul de amestecuri și combinații și puteți da frâu liber creativității creând, de exemplu, smoothie-uri de fructe cu spirulină, pâine prăjită și pâine sau chiar guacamole la care adăugați un vârf de cuțit de spirulină.

Dacă nu suportați gustul spirulinei, amestecați-o cu suc de mere care maschează perfect aromele neplăcute.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu