Ce fac în caz de AVC, accident vascular cerebral. Ține minte formula FAST și POZIȚIA în care trebuie stat

Ce este un AVC și ce trebuie să facem dacă o persoană face AVC lângă noi. Ce este formula FAST, după care ne dăm seama de un AVC.

Accidentul vascular cerebral (AVC) se numără printre principalele cauze de deces din România, iar când cineva suferă de AVC, timpul de reacție poate face diferența dintre viață și moarte.

Cum reacţionăm în caz de accident vascular cerebral

În funcţie de modul în care se produce şi efectele lui pe termen lung, accidentul vascular cerebral este de mai multe tipuri.

Persoanele peste 65 de ani sunt predispuse la accident vascular cerebral mai ales dacă au rude de gradul întâi care au suferit un AVC înainte de această vârstă.

În categoria de risc sunt şi persoanele supraponderale sau diabetice, precum şi fumătorii.

În cazul femeilor, anumite tipuri de anticoncepţionale pot creşte riscul de producere a unui accident vascular cerebral.

„Ajutorul medical primit la timp nu poate face numai diferența între viață și moarte, ci și între o viață normală și una marcată de efectele cerebrale ale AVC-ului”, susține medicul Mihail Pautov.

Ce este formula FAST, după care-ți dai seama când cineva are un AVC

„Accidentul vascular cerebral are anumite caracteristici pe care pe care noi le ținem minte sub o formulă memo-tehnică numită FAST.

F = vine de la față. Se poate observa o asimetrie a feței și putem vedea că o parte a gurii începe să coboare.

A = arms, adică brațe. Persoana respectivă nu-și mai mișcă foarte bine o anumită parte a corpului. Dacă-l punem să ridice mâinile, o să vedem că una dintre ele începe să cadă sau nu poate să și le ridice deasupra capului sau nu-și mai mișcă bine un picior.

S = speach, adică vorbire. Persoana respectivă începe să aibă dificultăți ori în a vorbi, ori în a-i înțelege pe ceilalți. Fie vorbește greu, fie afazic, adică nu înțelege ce i se spune și vorbește foarte mult și fără sens.

T = time, adică timp. Trebuie să sunăm la 112 și să anunțăm că e vorba de o suspiciune de AVC”, a declarat Bogdan Pană, medic neurolog.

„Persoana care suferă un AVC este bine să ajungă la medic cât mai repede, pentru că timp înseamnă creier! E ideal să ajungă la spital în maximum 3 ore de când au fost instalate aceste simptome, pentru că medicii pot interveni cu injecții, iar aceste simptome să fie complet reversibile într-un timp scurt”, a mai spus medicul.

Când se produce AVC și De ce? Cum așezăm persoana cu AVC

AVC-ul se produce atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, iar țesutul cerebral nu mai primește oxigen și nutrienți.

AVC este de mai multe tipuri:

1. ISCHEMIC

2. HEMORAGIC

3. ISCHEMIC TRANZITOR

Factori de risc pentru AVC:

1. Diabet

2. Fumat

3. Ereditate

4. Greutate crescută, obezitate, sedentarism

5. Anticonceoționale

6. Hipertentiunea arterială

7. Hipercolesterolemia

8. Anumite boli auto-imune

„Dacă persoana respectivă începe să aibă și o stare de inconștiență, e bine să îl punem în stare laterală de siguranță, să-l punem pe o parte, cu o mână sub cap.

Să nu încercăm să-i dăm apă să bea, pentru că anumite tipuri de AVC pot să împierdice deglutiția și atunci aspiră mai mult.

E bine să liniștim persoana respectivă, pentru că dacă se agită o să fie mai rău”, a mai spus medicul.

Ce să faci pentru a preveni un AVC

– Controlați-vă tensiunea

– Țineți sub control hipertensiunea arterială

– Renunțați la fumat și la alcool

– Slăbiți dacă aveți greutate în exces

– Renunțați la grăsimi

– Faceți sport și mențineți un regim alimentar sănătos.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu