Ce tip de ceai oferă cea mai bună hidratare pe parcursul zilei?

Ceaiul are multe beneficii dovedite pentru sănătate, dar satisfacerea nevoilor tale de hidratare este unul dintre ele? Citiți mai departe pentru a afla.

Una dintre dificultățile în menținerea unei hidratări adecvate în fiecare zi este că mulți oameni nu știu exact cât de mult lichid ar trebui să consume. Nu există un răspuns clar, dar consensul este că femeile ar trebui să consume aproximativ 2,7 litri (L) de lichide pe zi, iar bărbații aproximativ 3,7 L pe zi.

Din aceste cifre, aproximativ 20% provin din alimentele pe care le consumăm. Restul ar trebui să fie băut. Aceasta înseamnă că femeile ar trebui să aibă ca obiectiv să bea aproximativ 2,2 litri, iar bărbații 3 litri. Utilizarea unui calculator de hidratare vă poate ajuta să vă dați seama dacă consumați suficiente lichide.

Ce contează în totalul tău?

Fără calorii și complet naturală, apa este în continuare cel mai bun hidratant și cea mai consumată băutură din lume. Dar imediat după ea se află ceaiul.

Fierbinte sau rece, ceaiul este savurat în întreaga lume de mii de ani și pe bună dreptate. Presupusele beneficii pentru sănătate ale consumului regulat de ceai includ un risc redus de boli de inimă, cancer și diabet. Adăugarea ceaiului în ziua dumneavoastră ar putea fi o modalitate simplă de a vă îmbunătăți sănătatea și longevitatea.

Deși ceaiul este în esență apă, multe varietăți conțin și cofeină. Deoarece cofeina este un diuretic ușor (adică vă face să urinați mai mult), se presupune în mod obișnuit că ceaiul cu cofeină este deshidratant și nu poate fi inclus în obiectivele de consum de lichide. Este acesta într-adevăr cazul? Iată ce trebuie să știți despre ceai și hidratare.

Căutați o modalitate simplă de a vă îmbunătăți sănătatea?

iecare lucru este mai simplu decât să te hidratezi bine. Consumul suficient de lichide vă poate ajuta organismul să mențină temperatura corectă și să vă amortizeze articulațiile, printre alte beneficii citate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Deși sună destul de simplu, cercetările din trecut indică faptul că mulți dintre noi suntem cronic ușor deshidratați.

Apă și ceai: cum se compară?

Ceaiul cu cofeină poate avea un ușor efect diuretic, dar efectul acestei cantități mici de cofeină asupra hidratării pe care o obțineți din ceai este, în cel mai bun caz, minim. De fapt, cercetările indică faptul că este posibil ca cofeina să nu acționeze ca diuretic până când nu se consumă 500 de miligrame (mg) sau mai mult pe parcursul unei zile. Întrucât acest lucru echivalează cu aproximativ 11 până la 18 cești de ceai cu cofeină pe zi, este puțin probabil să ajungeți la acest nivel de consum. Prin urmare, puteți socoti ceașca de ceai ca făcând parte din aportul total de lichide pentru o zi.

Valoarea nutrițională a ceaiului

Indiferent de tipul de ceai preparat pe care îl preferați, veți descoperi că toate sunt incredibil de sărace în calorii. De exemplu, ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul negru decofeinizat conțin doar 2 calorii pe cană. Mai mult, ceaiul conține urme de vitamine și minerale, precum și antioxidanți, potrivit unei cercetări publicate în iunie 2017 în British Journal of Pharmacology. Nu uitați că și ceea ce adăugați în ceașcă contează. Așadar, dacă vă savurați ceaiul cu miere, zahăr sau smântână, aveți grijă la cantitatea pe care o folosiți, deoarece caloriile, grăsimile și zahărul din aceste adaosuri se adună rapid. De asemenea, este important de reținut că, deși ceaiul preparat este foarte sărac în calorii, produsele pe bază de ceai, cum ar fi ceaiul îndulcit sau ceaiul cu gheață îmbuteliat, adesea nu sunt.

Și dacă credeți că veți obține aceleași beneficii pentru sănătate dacă beți un chai latte cu frișcă în plus, mai gândiți-vă o dată. Aceste băuturi sunt făcute dintr-un sirop dulce aromat cu ceai, dar incredibil de bogat în zahăr și calorii. De exemplu, un chai latte mare cu frișcă de la Starbucks îți va oferi peste 240 de calorii și 42 de grame (g) de zahăr. Nu este un mod bun de a începe ziua. Dacă sunteți în căutarea aceleiași arome picante fără calorii și vinovăție, optați în schimb pentru un ceai chai preparat. Aceeași băutură de la Starbucks conține exact zero calorii și zero zahăr, ceea ce vă va încălzi fără să vă compromiteți obiectivele de sănătate.

Ce face ca ceaiul să fie hidratant?

Ceaiul se prepară cu apă, hidratantul suprem! Deși cofeina are un ușor efect diuretic, concentrațiile relativ scăzute din ceai nu au un impact prea mare asupra nivelului de hidratare. De fapt, ceaiul decofeinizat poate fi socotit ceașcă cu ceașcă pentru atingerea obiectivului de hidratare, deoarece este considerat la fel de hidratant ca și apa obișnuită.

Ceai sau cafea: care este mai hidratantă?

Ceaiul bate cafeaua cu cofeină! Ceaiul are în mod natural mai puțină cofeină decât cafeaua obișnuită, așa că este mai hidratant ceașcă cu ceașcă. Atât cafeaua decafeinizată, cât și ceaiul sunt aproape complet lipsite de cofeină și sunt considerate la fel de hidratante.

Tipuri de ceai: Cât de hidratate sunt?

Există multe tipuri de ceai din care puteți alege pentru a vă umple ceașca. Fiecare varietate conține o cantitate diferită de cofeină, iar cu cât cantitatea de cofeină este mai mare, cu atât ceaiul este mai puțin hidratant. De asemenea, este important de reținut că durata de timp în care fierbeți ceaiul afectează cantitatea de cofeină din ceașcă. Așadar, cu cât lăsați ceaiul să se infuzeze mai mult timp, cu atât mai multă cofeină va fi în ceașca dumneavoastră.

Iată care sunt principalele tipuri de ceai pe care le veți găsi în cafeneaua dvs. locală și cantitatea de hidratare pe care o conțin.

Ceaiul negru conține aproximativ 47 mg de cofeină la o ceașcă de 240 ml. Prin urmare, este mai hidratant decât o ceașcă de cafea cu cofeină (96 mg), dar mai puțin decât o ceașcă de ceai verde, de ceai de plante sau de ceai decofeinizat (a se vedea mai jos).

Ceaiul verde conține în mod natural aproximativ jumătate din cantitatea de cofeină per ceașcă decât ceaiul negru, adică 28 mg la o ceașcă de 240 ml. Prin urmare, este puțin mai hidratant decât ceaiul negru și puțin mai puțin hidratant decât ceaiul din plante, ceaiul decofeinizat sau apa.

Conform unor cercetări anterioare, ceaiul alb conține între 32 și 37 mg de cofeină la o cană de 240 ml. Acest lucru îl plasează undeva între ceaiul negru și cel verde în ceea ce privește hidratarea.

Ceaiurile din plante nu sunt, din punct de vedere tehnic, făcute din frunze de ceai, ci mai degrabă din flori, frunze, semințe sau rădăcini uscate ale altor plante. Prin urmare, acestea sunt în mod natural lipsite de cofeină și pot fi considerate echivalentul de hidratare al apei, ceașcă cu ceașcă.

Ceaiurile decafeinizate sunt făcute din frunze de ceai, dar cofeina a fost eliminată. Produsul rezultat este aproape complet lipsit de cofeină, cu doar 2 mg la o ceașcă de 240 ml. Prin urmare, ceaiul decafeinizat poate fi considerat ca fiind apă.

Beneficiile ceaiului dincolo de hidratare

Lista presupuselor beneficii ale ceaiului este lungă. De exemplu, ceaiul verde este o sursă bogată de flavonoide, iar consumul regulat a fost asociat cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a trigliceridelor. De fapt, rezultatele unui studiu publicat în octombrie 2020 în BMJ Open Diabetes Research and Care sugerează că consumul de ceai verde, în special în combinație cu cafeaua, poate reduce riscul de deces din toate cauzele la persoanele cu diabet de tip 2. (Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă acest lucru este valabil și pentru persoanele fără diabet).

În mod similar, cercetările anterioare sugerează că consumul de ceai negru poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale sistolice și diastolice (cifrele de sus și de jos), un indicator important al sănătății inimii și al sănătății generale. Mai mult, rezultatele unui studiu din decembrie 2017 publicat în revista Food Quality and Preference sugerează că consumul de ceai poate chiar ajuta la îmbunătățirea creativității. Deși sunt necesare mai multe cercetări, nu strică să vă pregătiți o ceașcă înainte de următorul proiect creativ!

Sfaturi pentru a savura ceaiul pentru a-i maximiza beneficiile

Dacă vă începeți sau vă încheiați ziua cu o ceașcă de ceai fierbinte, este normal să vă întrebați dacă puteți face ceva pentru a o face și mai sănătoasă. De fapt, ceaiul preparat este o băutură sănătoasă în mod natural, cu puține calorii. Ceea ce se adaugă de obicei la ceai este ceea ce îl poate face să fie o alegere mai puțin ideală. Dacă adăugați linguri de miere, zahăr sau smântână în ceaiul dumneavoastră, ar putea fi timpul să vă regândiți obiceiurile de preparare.

Aceste ingrediente sunt bogate în calorii, zahăr și grăsimi și nu au nicio valoare nutritivă. Așadar, cel mai bine este să le evitați sau să le limitați pe cât posibil. În mod similar, dacă optați pentru ceaiul cu gheață îmbuteliat, verificați mai întâi informațiile nutriționale pentru a vă asigura că nu are zahăr adăugat.

Ar trebui să beți ceai pentru a vă menține hidratat?

Deși ceaiul cu cofeină nu este un hidratant la fel de bun ca apa, este totuși o alegere excelentă. Ceaiul vă permite să amestecați arome și să evitați să vă plictisiți bând doar apă zi de zi. De asemenea, puteți adăuga arome naturale, cum ar fi suc de lămâie sau de lime, fructe sau condimente precum scorțișoara și nucșoara, fără a altera beneficiile nutriționale ale ceaiului. În plus, nu putem ignora potențialele beneficii pentru sănătate ale ceaiului. Cald sau rece, ceaiul este o băutură excelentă pe care să o adăugați în repertoriul dumneavoastră.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu