Ceaiul negru modifică microbiota și favorizează pierderea în greutate

Ceaiul verde și ceaiul negru pot proveni din aceeași plantă (Camellia Sinensis), dar diferă prin natura compușilor lor fenolici. Fenolicii din ceaiul verde sunt mai scurți și, prin urmare, sunt mai bine absorbiți de intestinul subțire. Aceștia se găsesc în cantități mai mari în fluxul sanguin decât cei din ceaiul negru, motiv pentru care ceaiul verde este considerat mai „activ”. Dar această lucrare a cercetătorilor de la UCLA (University of California, Los Angeles) ne determină să privim ceaiul negru dintr-un unghi nou, atribuindu-i proprietăți la fel de interesante ca și cele ale ceaiului verde, dar cu un mecanism diferit la mijloc.

Ceaiul verde și ceaiul negru au un efect asupra greutății

Cercetătorii au supus rozătoarele la diferite diete timp de 4 săptămâni:

  • cu conținut scăzut de grăsimi și bogat în zahăr,
  • bogate în grăsimi și în zahăr,
  • bogate în grăsimi și zahăr cu extracte de ceai verde,
  • bogate în grăsimi și zahăr cu extracte de ceai negru.

După 4 săptămâni, greutatea șoarecilor cărora li s-au administrat extracte de ceai verde sau negru a fost aceeași cu cea a animalelor care au primit o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. Lucrările anterioare efectuate de UCLA demonstraseră deja acest lucru în cazul ceaiului verde, dar este pentru prima dată când cercetătorii au observat acest lucru și în cazul ceaiului negru.

Efecte prin intermediul microbiotei

Analizele scaunelor au arătat că atât în cazul ceaiului verde, cât și al celui negru, au existat mai puține bacterii asociate cu obezitatea și mai multe bacterii asociate cu subțirimea. Cu toate acestea, doar animalele cărora li s-a administrat extract de ceai negru au prezentat o creștere semnificativă a bacteriilor Pseudobutyrivibrio.

Așadar, este clar că efectele benefice atât ale ceaiului verde, cât și ale ceaiului negru depășesc proprietățile antioxidante și implică, de asemenea, modificări ale microbiotei. Faptul că polifenolii din ceaiul negru sunt mai mari înseamnă că sunt mai puțin absorbiți din intestin, dar au proprietăți prebiotice în colon.

Sursa Susanne M. Henning : Polifenolii din ceaiul verde și negru decofeinizat scad creșterea în greutate și modifică populațiile și funcția microbiomului la șoarecii obezi induse de dietă. Jurnalul european de nutriție

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu