Cincizeci și ceva de ani, aveți grijă! Este timpul să vă apucați de Tai-chi.

Tai chi este un exercițiu minte-corp înrădăcinat în multe tradiții asiatice. Printre acestea se numără artele marțiale, medicina și filosofia tradițională chineză. În prezent, este recunoscut pe scară largă ca fiind o formă delicată de fitness care are un efect benefic asupra sănătății. Cu beneficii cum ar fi îmbunătățirea echilibrului, creșterea imunității și îmbunătățirea cogniției, este, de asemenea, popular printre persoanele în vârstă, datorită accesibilității și eficienței sale.

Ce este mai exact tai chi?

Pe scurt, tai chi este o practică ideală a corpului și a minții, combinată cu un antrenament sportiv de bază. Partea fizică este derivată dintr-o serie de mișcări lente de arte marțiale, în timp ce aspectul mental este aliniat cu aspectele „go-with-the-flow” ale taoismului. Împreună, aveți o serie de exerciții țintite care pot fi practicate în mod repetat sau legate între ele în ceea ce este cunoscut ca o formă de tai chi.

La fel ca yoga, există multe stiluri de tai chi. Unele sunt mai viguroase, altele mai senine, dar principiile sunt aceleași peste tot. În toate exercițiile și în toate formele de tai chi, postura este aceeași. Respirația este aceeași. Relaxarea este aceeași. Coordonarea întregului corp este aceeași. Toate mișcările interzic folosirea forței. Și totuși, atunci când oamenii practică tai chi, ei capătă forță.

De ce să alegi tai chi în locul altor forme de exerciții fizice minte-corp?

Există mai multe aspecte ale tai chi-ului care îl fac deosebit de atractiv pentru persoanele în vârstă de 50 de ani. În primul rând, majoritatea exercițiilor se fac în picioare. Unora nu le plac mișcările care presupun să stea în picioare și să se întindă. Iar faptul că puteți face totul într-o singură poziție în picioare este foarte atrăgător.

Mai mult, mentalitatea „fără durere, fără câștig” a celor mai multe exerciții occidentale este absentă și, prin urmare, descurajată în tai chi. Tai chi nu trebuie să fie dureros. Dacă cineva are dureri în șolduri, genunchi sau glezne, depinde de el să decidă cât de mult să întindă o mișcare.

Un ultim motiv pentru care tai chi ar putea fi o alegere excelentă, chiar și pentru persoanele de peste 60 de ani, este faptul că pare să îmbunătățească capacitatea unei persoane de a efectua activități din viața reală, cum ar fi transportarea cumpărăturilor sau urcarea scărilor.

Beneficiile pentru sănătate ale tai chi-ului.

Există atât de multe cercetări cu privire la beneficiile practicării tai chi-ului, încât este imposibil să le includem pe toate în acest articol.

Atunci când oamenii practică tai chi, își dezvoltă calitățile atletice de bază. Printre acestea se numără echilibrul, puterea și forța, rezistența, capacitatea aerobică, agilitatea, flexibilitatea, viteza, precizia și propriocepția.

De asemenea, s-a dovedit clinic că Tai Chi este eficient ca reabilitare pentru persoanele cu afecțiuni cardiopulmonare și boli pulmonare obstructive cronice (BPOC). Tai chi poate reduce semnificativ durerea cronică asociată cu afecțiuni precum fibromialgia și poate îmbunătăți funcția neurologică în cazul bolii Parkinson. Este, de asemenea, benefic ca terapie fizică și de gestionare a durerii în cazul osteoartritei, încurajând articulațiile să devină mai flexibile și mai utile, așa cum ar fi putut fi la o vârstă mai tânără.

Tai chi are și beneficii mentale. Printre acestea se numără îmbunătățirea cogniției, a dispoziției și a concentrării, precum și reducerea stresului, a anxietății și a depresiei. Un alt beneficiu este îmbunătățirea calității somnului.

Iar pentru cei care doresc să slăbească, un studiu publicat în Annals of Internal Medicine a arătat că practicarea tai chi a fost chiar mai eficientă decât mersul pe jos și antrenamentul de forță în reducerea grăsimii de pe burtă. Acesta este un avantaj important, deoarece „obezitatea centrală” duce la un risc mai mare de mortalitate – în special la femeile aflate la postmenopauză – chiar și la persoanele al căror indice de masă corporală (IMC) se încadrează în limitele normale.

Cine nu se poate apuca de Tai-chi?

Tai chi este în general sigur pentru toată lumea, indiferent de vârstă sau de condiția fizică. Într-un studiu efectuat pe 256 de adulți sedentari cu vârste cuprinse între 70 și 92 de ani, tai chi a redus numărul de căderi și teama de cădere în comparație cu întinderea. Persoanele care au practicat tai chi și-au îmbunătățit, de asemenea, echilibrul funcțional și performanța fizică după 6 luni. Cu toate acestea, tai chi nu este destinat să înlocuiască îngrijirea medicală pentru afecțiuni grave. Discutați cu medicul dumneavoastră și cu instructorul despre orice probleme de sănătate sau leziuni recente pe care le-ați putea avea sau dacă sunteți însărcinată.

Ar trebui să fiți atenți atunci când executați mișcările Tai-chi?

Tai chi lucrează mușchii din zone ale corpului care ar putea fi neglijate. Acesta este motivul pentru care este posibil să simțiți dureri la început. Este nevoie de timp pentru a dezvolta postura, flexibilitatea și agilitatea necesare pentru tai chi, așa că nu vă descurajați. Ca în cazul oricărui program de exerciții fizice, siguranța depinde de exercițiile de întindere și de încălzire adecvate, precum și de alinierea corectă. Dacă vă confruntați cu amețeli, dificultăți de respirație, dureri de cap sau dureri puternice, încetați să mai practicați și vorbiți imediat cu instructorul dumneavoastră, apoi consultați medicul. Persoanele care suferă de tulburări psihiatrice grave ar trebui să folosească tai chi sub supravegherea medicului lor pentru a vedea cum reacționează la relaxare.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu