Cofeina, un potențial tratament pentru simptomele deficitului de atenție

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o afecțiune psihiatrică diagnosticată tot mai frecvent în ultimele decenii. De fapt, se estimează că afectează între 2 și 5% dintre copii, ceea ce ar însemna mai mult sau mai puțin un elev sau doi în fiecare sală de clasă.

Și acest lucru nu înseamnă neapărat că incidența sa a crescut; mai degrabă, înseamnă că a crescut gradul de conștientizare și cunoaștere a importanței problemei și a impactului pe care îl are asupra vieții copiilor.

O îmbunătățire a atenției, concentrării și memoriei

Cum se poate trata această tulburare rămâne neclar. Unele medicamente folosite, cum ar fi amfetaminele, pot avea efecte secundare foarte grave, astfel încât regimul de tratament trebuie să varieze foarte mult de la un pacient la altul și în funcție de simptomele manifestate în fiecare caz.

Recent, însă, cercetătorii de la Universitat Oberta de Catalunya au propus o alternativă eficientă împotriva simptomelor ADHD: cofeina. Acest lucru este publicat într-un articol din revista de specialitate Nutrients, în care detaliază cum au ajuns la această concluzie.

Este vorba, de fapt, de o analiză sistematică, incluzând studii care se ocupă de mecanismele cofeinei la nivel celular.

În acest context, ei au constatat că mai multe studii efectuate pe modele animale au arătat că utilizarea cofeinei a fost capabilă să îmbunătățească capacitatea de atenție, concentrarea, capacitatea de învățare și anumite tipuri de memorie – domenii care sunt grav afectate de această afecțiune.

Un tratament pentru anumite simptome

Este important de remarcat, totuși, că autorii subliniază că substanța atât de abundentă în cafea, cofeina, ar trebui luată în considerare ca un posibil tratament pentru aceste simptome, dar că impactul său asupra altora, cum ar fi impulsivitatea sau hiperactivitatea, nu este clar.

Potrivit cercetătorilor, cofeina poate fi adecvată în cazurile în care problema este pur și simplu de atenție, dar nu neapărat în cazurile în care hiperactivitatea sau impulsivitatea sunt proeminente.

Pe de altă parte, echipa avertizează că aceste rezultate nu trebuie interpretate ca o invitație la utilizarea fără discernământ a cofeinei la copiii cu acest tip de tulburare; dimpotrivă, scopul este de a furniza dovezi pentru a promova dezvoltarea unei linii terapeutice cu toate garanțiile, inclusiv prescrierea și monitorizarea de către profesioniști medicali specializați în această patologie.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu