Consumul de cafea te ajută să rămâi sănătos

Cafeaua este o băutură populară pentru mulți oameni și este asociată cu diverse beneficii pentru sănătate. Un nou studiu sugerează că consumul unei cantități moderate de cafea îndulcită sau neîndulcită este asociat cu un risc mai mic de mortalitate. Din cauza naturii observaționale a studiului, rezultatele nu pot dovedi în mod concludent că cafeaua reduce riscul de deces.

Multor oameni le place să se trezească dimineața și să bea o ceașcă de cafea. Consumul de cafea este asociat cu aspecte de cultură și interacțiune socială, dar cum rămâne cu beneficiile pentru sănătate? Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă toate beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea și riscurile asociate cu acesta. Un studiu recent publicat în Annals of Internal Medicine a constatat că un consum moderat de cafea, îndulcită sau neîndulcită, a fost asociat cu o reducere a mortalității.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea

Cafeaua este o băutură populară, atât în Europa, cât și în întreaga lume. Aceasta conține anumiți nutrienți, precum și cofeină. Având în vedere popularitatea cafelei, atât consumatorii, cât și cercetătorii sunt interesați să înțeleagă impactul acestei băuturi asupra sănătății și bunăstării.

O analiză recentă a arătat că majoritatea oamenilor pot consuma în siguranță între una și patru cești de cafea pe zi, ceea ce reprezintă un maxim de 400 mg de cofeină pe zi. Băutorii de cafea pot avea un risc mai scăzut de probleme de sănătate specifice, cum ar fi diabetul de tip 2 și obezitatea. Consumul de cafea este, de asemenea, asociat cu un risc redus de anumite tipuri de cancer și cu un risc redus de mortalitate. Dar face diferența modul în care oamenii își beau cafeaua? Asta și-au propus să afle cercetătorii din studiul actual.

Cafea: 170.000 de persoane monitorizate timp de 7 ani.

În acest studiu, cercetătorii au încercat să determine dacă riscul mai mic de mortalitate asociat consumului de cafea se aplică și în cazul în care cafeaua este îndulcită cu îndulcitori artificiali sau zahăr. Aceștia au observat că studiile anterioare au constatat un risc redus de mortalitate asociat consumului de cafea. Cu toate acestea, aceste studii nu au făcut distincție între cafeaua consumată cu zahăr sau îndulcitori artificiali și cafeaua consumată fără.

Studiul a inclus mai mult de 170.000 de participanți, iar cercetătorii i-au urmărit pe o perioadă medie de 7 ani. Participanții au fost eligibili pentru studiu dacă nu sufereau de boli cardiovasculare (MCV) sau cancer la momentul inițial. Cercetătorii au obținut o evaluare inițială a consumului de cafea al participanților, notând dacă aceștia au băut cafea îndulcită, îndulcită artificial sau neîndulcită. Ei au examinat apoi asocierea consumului de cafea cu mortalitatea din toate cauzele și mortalitatea prin cancer și boli cardiovasculare.

În analiza lor, autorii au luat în considerare stilul de viață, factorii clinici și socio-demografici. Aceștia au constatat că mai mult de jumătate dintre consumatorii de cafea din cadrul studiului consumau cafea neîndulcită. În general, cei care au adăugat zahăr au folosit mai puțin de 1,5 lingurițe.

Studiul a arătat că un consum moderat de cafea, cu sau fără zahăr, a fost asociat cu un risc redus de mortalitate. Cu toate acestea, rezultatele privind riscul de mortalitate și îndulcitorii artificiali au fost inconsecvente.

O reducere cu 30% a riscurilor pentru sănătate

Acest studiu observațional a arătat că un consum moderat de cafea, în jur de 1,5 până la 3,5 cești pe zi, chiar și cu adaos de zahăr, nu este probabil dăunător pentru majoritatea oamenilor și pare să fie asociat cu o reducere de 30% a riscului de mortalitate. Aceste rezultate sugerează că persoanele care beau cafea pot continua să facă acest lucru fără griji, ceea ce reprezintă o veste bună pentru o mare parte a populației.

Limitări ale studiului și cercetări ulterioare

În timp ce unii s-ar putea grăbi să își ia următoarea ceașcă de cafea, studiul are câteva limitări de luat în considerare. În primul rând, autorii studiului au precizat că cercetarea lor nu a luat în considerare schimbările în consumul de cafea sau posibilele schimbări în utilizarea îndulcitorilor de-a lungul timpului.

În al doilea rând, participanții au declarat singuri cantitatea de cafea pe care o beau și alți factori alimentari, ceea ce poate crește riscul de eroare.

În al treilea rând, cercetătorii au colectat date despre consumul de cafea din UK Biobank, o vastă bază de date medicale care conține informații despre starea de sănătate a locuitorilor din Marea Britanie. Autorii au descris aceste date ca fiind „nereprezentative pentru populația eșantionată”. Având în vedere natura observațională a studiului, rezultatele nu pot dovedi în mod concludent că cafeaua reduce riscul de deces. Acest studiu nu ia în considerare factorii legați de un stil de viață sănătos, care ar putea confunda sau contribui la reducerea riscului de deces.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că grupul care a folosit îndulcitori artificiali a fost cel mai mic. Prin urmare, riscul de confuzie a fost mult mai mare. De asemenea, a fost mai dificil de observat orice asociere semnificativă în acest grup. În cele din urmă, perioada de urmărire a studiului a fost relativ scurtă, ceea ce a făcut dificilă observarea unor asocieri specifice cu anumite cauze de deces.

În general, rezultatele indică faptul că majoritatea oamenilor pot lua rezultatele și cafeaua lor cu o lingură de zahăr.

Beneficiile potențiale ale cafelei pentru sănătate: O lingură de zahăr face ca totul să dispară?

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu