Consumul de ouă crude: beneficii și riscuri

Ouăle crude sunt adesea folosite în anumite rețete, cum ar fi sosul Caesar și înghețata de casă, datorită proprietăților lor nutritive. Cu toate acestea, consumul de ouă crude poate prezenta riscuri pentru sănătate. Nimeni nu ar trebui să mănânce ouă crude, nepasteurizate, deoarece acestea pot conține bacterii care pot provoca boli. Cu toate acestea, în ultimii ani, consumatorii au manifestat un interes tot mai mare pentru produsele alimentare netratate. Acest lucru a contribuit la o creștere a infecțiilor parazitare de origine alimentară. Vom discuta despre siguranța consumului de ouă crude.

Este sigur să mănânci ouă crude?

Consumul de ouă crude nu este recomandat, deoarece acestea pot conține bacterii care cauzează boli. Oficialii din domeniul sănătății publice nu recomandă consumul de ouă crude nepasteurizate, deoarece acestea pot conține bacterii care provoacă boli. Ouăle sunt un aliment bogat în nutrienți atunci când sunt preparate fără adaos de grăsimi solide, zahăr, amidon rafinat sau sodiu. Un aliment dens în nutrienți îndeplinește recomandările din grupele alimentare, respectând totodată limitele de calorii și sodiu.

Riscurile consumului de ouă crude

Unele persoane preferă să mănânce ouă crude sau ușor fierte. Cu toate acestea, unele găini sunt purtătoare de Salmonella typhimurium și Salmonella enteritidis în organele lor de reproducere.

Factorii care influențează contaminarea cu Salmonella a ouălor de găină includ:

  • numărul de găini din efectiv
  • vârsta turmei
  • nivelurile de stres la păsări
  • dieta lor
  • vaccinări
  • igienă și curățenie

Cum se previne contaminarea

Încălzirea ouălor în apă caldă poate ajuta la prevenirea contaminării. Printre modalitățile de control sau de prevenire a salmonellei se numără pasteurizarea și gătitul la temperaturi înalte. Pasteurizarea presupune încălzirea ouălor cu apă sau aer cald pentru o perioadă foarte specifică de timp.

Cine este expus riscului de infecție?

Persoanele care mănâncă ouă crude sau insuficient gătite pot contracta o infecție cu salmonella, pe care medicii o numesc și salmoneloză. Simptomele infecției cu salmonella apar în termen de 12 până la 72 de ore de la consumul de alimente contaminate.

Persoanele cu infecție cu salmonela pot prezenta următoarele simptome:

Bebelușii, copiii, persoanele în vârstă și femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi din cauza infecției cu salmonella. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta boli de origine alimentară. Persoanele cu diabet, cancer sau care au suferit transplanturi de organe ar trebui să evite consumul de ouă crude, netratate.

Este mai sigur pentru persoanele cu aceste afecțiuni să mănânce ouă pasteurizate.

Pe lângă problemele de siguranță alimentară, consumul de albușuri de ou crud poate interfera cu absorbția biotinei de către organism. Biotina joacă un rol esențial în metabolismul grăsimilor și al carbohidraților, iar o deficiență poate afecta funcția insulinei, ceea ce poate înrăutăți gestionarea zahărului din sânge.

Dacă coaja unui ou este crăpată sau murdară, nu îl folosiți.

Este esențial să vă spălați mâinile, ustensilele și suprafețele de lucru cu săpun și apă caldă înainte și după ce ați manipulat ouă crude. Verificați ambalajul. Opțiunile de gătit includ poșarea, fierberea tare, amestecarea, prăjirea și coacerea. Întotdeauna gătiți bine albușurile și asigurați-vă că gălbenușurile sunt tari.

Gălbenușurile de ou sunt foarte hrănitoare și furnizează majoritatea aminoacizilor esențiali de care o persoană are nevoie, precum și multe vitamine și alți micronutrienți, cum ar fi colina. Un ou mare furnizează aproximativ 27% din valoarea zilnică de colină. Ouăle conțin, de asemenea, cantități mari de acizi grași, care ajută, de asemenea, metabolismul organismului.

Ouăle sunt un aliment nutritiv, bogat în proteine, care poate fi gătit într-o varietate de moduri. Unele rețete pot necesita ouă crude. Dacă o persoană preferă să folosească ouă nepasteurizate, este important să respecte instrucțiunile de manipulare în condiții de siguranță. Pentru o absorbție optimă a biotinei, asigurați-vă că gătiți albușurile de ou înainte de a le consuma.

Oamenii se pot îmbolnăvi foarte grav dacă mănâncă ouă crude din cauza contaminării cu salmonella. Persoanele în vârstă, femeile însărcinate, sugarii și persoanele cu sistemul imunitar slăbit ar trebui să evite consumul de ouă crude sau de alimente care conțin ouă crude.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu