Consumul de ulei de măsline pur: o idee bună?

Uleiul de măsline este foarte bun pentru sănătate. Dar este benefic să bei un pahar din el curat sau este un moft?

Uleiul de măsline, elementul de bază al dietei mediteraneene, este în creștere. Uleiul de măsline este o garnitură populară pentru salate, dar în zilele noastre unii oameni optează pentru o turnare mai generoasă și mai directă într-un pahar. De fapt, aceștia îl folosesc pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate, bându-l pur și simplu. Dar, în ciuda zvonurilor, originile consumului de ulei de măsline sunt greu de identificat. Unele relatări sugerează că este o practică străveche în regiunile mediteraneene. Se spune că un pahar de ulei de măsline era folosit ca mic dejun de către grecii din insula Creta, care trăiau o viață lungă. Merită beneficiile (la propriu) sau este o modă trecătoare?

Care sunt potențialele beneficii pentru sănătate ale consumului de ulei de măsline?

Uleiul de măsline este un ingredient puternic: are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, potrivit unui articol publicat în Cells in 2020. Dar știința nu sugerează că ar trebui să beți uleiul de măsline ca pe o injecție. Nu există cercetări solide care să sugereze că niciunul dintre beneficiile potențiale nu ar putea fi obținut prin încorporarea uleiului de măsline în rețete, mai degrabă decât prin consumul direct.

Sute de studii au examinat beneficiile potențiale ale utilizării uleiului de măsline în prepararea alimentelor. Cu toate acestea, puține au investigat efectele consumului acestui „aur lichid”, porecla pe care se spune că poetul grec Homer ar fi dat-o acestui aliment de bază din cămară. Singurul indiciu cu privire la această practică este o scurtă referire într-o lucrare publicată în Scientific Reports în 2021, care notează că consumul de ulei de măsline extravirgin „este rar în rândul consumatorilor”, poate din cauza gustului său picant și amar.

Dacă aveți deja o dietă echilibrată, este puțin probabil să fie nevoie să adăugați mai mult ulei pentru a obține beneficii pentru sănătate. Dacă folosiți deja ulei de măsline de înaltă calitate în bucătăria dvs. și îl folosiți în preparatele potrivite, obțineți beneficiile.

Mai exact, beneficii subsecvente. Includerea uleiului de măsline în alimentație a fost legată de îmbunătățirea sănătății inimii și de reducerea riscului anumitor tipuri de cancer, precum și de promovarea sațietății și a sănătății digestive generale. Într-un studiu din 2018 publicat în The New England Journal of Medicine, participanții au avut mai puține evenimente cardiovasculare atunci când au urmat o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, carne slabă, cereale integrale și, da, mult ulei de măsline.

Consumul moderat de ulei de măsline în cadrul unei diete mediteraneene poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de cancer de sân, potrivit unei analize publicate în ianuarie 2022 în Molecules.

În cele din urmă, acest ulei este bun pentru intestin, unde ajută organismul să absoarbă vitaminele liposolubile (cum ar fi vitaminele A, D, E și K) din alte alimente. Atunci când adăugați ulei de măsline în salata dumneavoastră, de exemplu, vă ajutați organismul să absoarbă mai eficient aceste vitamine solubile în grăsimi. De asemenea, poate contribui la un microbiom intestinal sănătos. Potrivit unui articol publicat în Nutrition Reviews în 2021, consumul a 3 până la 4 linguri de ulei de măsline pe zi poate stimula microorganismele benefice din microbiomul intestinal.

Un cuvânt de precauție: deși uleiul de măsline are beneficii pentru sănătatea intestinelor, afirmațiile conform cărora poate ajuta la reducerea balonării sunt anecdotice. Ar putea funcționa pentru unii oameni, dar nu pentru toată lumea. Asta pentru că nu avem cu toții aceleași obiceiuri alimentare și nici nu avem toți aceiași factori care influențează și ei digestia, cum ar fi stresul, fluctuațiile hormonale, medicamentele, intoleranțele alimentare și obiceiurile de activitate fizică.

Care sunt potențialele efecte secundare ale consumului de ulei de măsline?

Consumul unor cantități mici de ulei de măsline nu ar trebui să provoace daune sau efecte secundare negative pentru majoritatea oamenilor. Unii pot avea disconfort gastrointestinal, deoarece consumul excesiv al oricărui aliment necunoscut poate provoca tulburări de stomac. Dacă aveți o afecțiune medicală sau luați un medicament care modifică absorbția grăsimilor alimentare (cum ar fi un inhibitor de lipază), discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a vă schimba dieta.

Densitatea calorică este o altă problemă potențială. Sursele de grăsimi, cum ar fi uleiul de măsline, conțin aproximativ 40 de calorii într-o linguriță. Așadar, dacă aportul total de calorii este un aspect care vă preocupă, atunci alimentele bogate în grăsimi pot fi o sursă mai mare de calorii.

Deși dieteticienii nu recomandă, în general, consumul de ulei de măsline pur, există unele cazuri în care acest lucru ar putea fi potrivit. Înghițiturile de ulei de măsline ar putea fi utile pentru cei care se străduiesc să obțină suficiente calorii în fiecare zi. În acest caz, o injecție ar putea servi ca sursă concentrată de calorii și grăsimi sănătoase, chiar și atunci când apetitul este scăzut.

Cum să adăugați uleiul de măsline în dieta dvs.

Consumul zilnic recomandat de ulei de măsline este de o lingură și jumătate.

Pentru a crește consumul de ulei de măsline, încercați să înlocuiți grăsimile saturate (cum ar fi untul) cu ulei de măsline. Efectuarea acestui schimb este o alegere sănătoasă pentru inimă, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Journal of the American College of Cardiology. Studiul sugerează că înlocuirea a 5 grame de grăsimi saturate (cum ar fi margarina, untul, maioneza sau grăsimile lactate) cu aceeași cantitate de ulei de măsline (aproximativ o linguriță) în fiecare zi a fost asociată cu un risc mai mic de boală coronariană și boli cardiovasculare.

De aici, posibilitățile de gătit sunt infinite. Salatele, amestecările, legumele prăjite, frigăruile, kebaburile de pui și preparatele din pește sunt doar câteva dintre modalitățile simple de a vă bucura de uleiul de măsline. Este ideal pentru preparatele crude, precum și pentru prăjire la tigaie și înăbușire, dar nu ar fi ideal pentru prăjire sau gătit la temperaturi foarte ridicate.”

Da, uleiul de măsline este excelent pentru sănătate. Nu, nu trebuie să îl beți curat. Deși există dovezi anecdotice ale beneficiilor pe care le aduc injecțiile cu ulei de măsline, nu există studii oficiale care să arate dacă a bea ulei de măsline este mai benefic decât a-l mânca la masă sau a-l folosi la gătit. În general, experții în sănătate recomandă folosirea uleiului de măsline în locul surselor de grăsimi saturate, dar nu uitați că acesta este bogat în calorii. Consultați un medic sau un dietetician pentru a afla cât de mult ulei de măsline este potrivit pentru dumneavoastră, astfel încât să nu vă deraiați accidental eforturile de pierdere în greutate sau de menținere a greutății. Consumul sugerat pentru fiecare persoană va fi diferit, în funcție de obiectivele sale.

Proteinele suprimă atât amărăciunea, cât și picanteria provocată de oleocanthal a uleiului de măsline extravirgin

Prevenirea primară a bolilor cardiovasculare cu o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline extravirgin sau nuci

Uleiul de măsline extravirgin și axa intestin-cerebel: influența asupra microbiotei intestinale, imunității mucoaselor și sănătății cardiometabolice și cognitive

Consumul de ulei de măsline și riscul cardiovascular la adulții din SUA

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu