10 lucruri care ne arată ce univers fascinant este corpul uman

De-a lungul secolelor, corpul uman a fost subiectul celor mai multe studii și experimente științifice. Savanți din întreaga lume l-au cercetat cu interes, în speranța de a-i afla secretele. Rezultatul: sute de tratate care detaliază modul în care este construit și funcționează acest mecanism incredibil de complex.

În tot acest timp, am dobândit cunoștințe tot mai aprofundate despre organism, iar unele dintre ele sunt de-a dreptul fascinante. De la structura organelor la complexitatea emoțiilor, îți prezentăm 10 lucruri fascinante despre corpul uman.

1. Poate supraviețui trăsnetului

01

9 din 10 persoane care au fost lovite de fulger reușesc să supraviețuiască. Capacitatea de a rezista la un asemenea șoc nu pare să depindă de vârstă: au existat și copii, și adulți care au supraviețuit după ce au fost loviți de fulger.

2. Durerea de dinți și cea de cap sunt legate

Corpul uman 02

Ți s-a întâmplat vreodată ca durerea de dinți să fie dublată de o durere de cap? Să știi că acest lucru nu este ceva rar. Din cauza nervului trigemen, care face legătura între maxilar și cap, aceste două dureri merg, de obicei, mână în mână.

3. Suntem singurele ființe care roșesc

03

Omul este singura creatură de pe Terra care roșește, ca reacție psihologică sau fizică la mediul înconjurător.

4. Două lucruri ciudate despre creier

Corpul uman 04

Deși pare ciudat, creierul uman nu are terminații nervoase pentru dureree. Iar pentru a funcționa, acest mecanism complex are nevoie de aproape 25% din oxigenul pe care organismul îl absoarbe.

5. Unghiile nu cresc la fel

05

Ritmul de creștere a unghiilor diferă de la persoană la persoană, dar există, totuși, o tendință generală. De obicei, unghia degetului mijlociu crește cel mai repede, în timp ce unghia degetului mare crește cel mai lent.

6. „Autostrada” din corpul uman

Corpul uman 06

Puse cap la cap, vasele de sânge din corpul uman au o lungime impresionantă: 96.000 de kilometri la copii și 160.000 de kilometri la adulți.

7. Inimile nu ne bat la fel

07

Oamenii de știință canadieni au descoperit că, în medie, inima femeilor bate mai repede decât cea a bărbaților. Diferența este de 10 bătăi pe minut.

8. Putem dizolva metalul

Corpul uman 08

Acidul gastric din stomacul nostru este atât de coroziv, încât, pe termen lung, poate dizolva metalul. Acest lucru te-ar putea face să te întrebi de ce acidul gastric nu ne perforează stomacul? Ei bine, celulele stomacului secretă un mucus alcalin, prin care acidul nu poate trece și care acționează ca o barieră.

9. Picioarele și transpirația

09

La nivelul picioarelor, avem 500.000 de glande sudoripare. În timpul unei zile cu activitate fizică intensă, ele pot produce până la jumătate de litru de sudoare.

10. Simțul gustului slăbește odată cu înaintarea în vârstă

Corpul uman 10

Pe măsură ce îmbătrânim, papilele gustative își pierd sensibilitatea. Astfel, până la vârsta de 60 de ani, oamenii își pierd aproximativ 40% din simțul gustului.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu