Cum să faci acasă un ketchup sănătos și delicios

Ketchupul este unul dintre sosurile preferate de mulți oameni. Fie că este servit cu cartofi prăjiți, hamburgeri sau hot-dog, acest sos de roșii dulce și acidulat este o necesitate. Cu toate acestea, majoritatea ketchup-urilor cumpărate din magazine sunt bogate în zahăr și aditivi artificiali. Din fericire, puteți prepara acasă un ketchup delicios și sănătos, folosind ingrediente naturale și fără adaos de zahăr.

De ce să-ți faci propriul ketchup?

Fabricarea propriului ketchup are o serie de avantaje. În primul rând, aveți un control total asupra ingredientelor pe care le folosiți. Puteți alege roșii proaspete, organice și condimente de calitate pentru a da ketchup-ului dumneavoastră o aromă excepțională. Evitând aditivii și conservanții care se găsesc în ketchupurile din comerț, puteți reduce, de asemenea, aportul de zahăr și aditivi care sunt potențial dăunători pentru sănătate.

În plus, prepararea propriului ketchup este economică. Ingredientele de care aveți nevoie sunt, în general, accesibile și puteți face un lot mare pentru o fracțiune din prețul ketchupului din supermarket. De asemenea, vă puteți personaliza ketchup-ul adăugând condimente sau ierburi la alegere pentru a-i da o aromă unică.

Ingredientele de care aveți nevoie

Pentru a-ți face acasă propriul ketchup sănătos, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Roșii proaspete sau în conservă: Roșiile sunt baza ketchup-ului. Puteți folosi roșii proaspete și le puteți găti până la o consistență groasă, sau puteți folosi roșii de bună calitate din conservă.
  • Condimente: Condimentele esențiale pentru un ketchup gustos includ pudră de ceapă, pudră de usturoi, cuișoare măcinate, oregano și sare.
  • Oțet: Pentru a adăuga aciditate și aromă la ketchup, puteți folosi oțet de mere sau oțet de vin roșu.
  • Îndulcitor natural: Pentru a vă îndulci ketchup-ul fără a folosi zahăr rafinat, puteți opta pentru un îndulcitor natural, cum ar fi mierea, siropul de arțar sau siropul de agave.

Etapele de pregătire

Iată care sunt pașii de bază pentru a vă face acasă propriul ketchup sănătos:

Pasul 1:Începeți prin a vă pregăti roșiile. Dacă folosiți roșii proaspete, va trebui să le gătiți și să le faceți piure. Dacă folosiți roșii la conservă, asigurați-vă că le scurgeți înainte de a le folosi.

Pasul 2: Se încălzește puțin ulei de măsline într-o cratiță și se adaugă condimentele, cum ar fi pudra de ceapă, pudra de usturoi, cuișoarele măcinate și oregano. Se sotează câteva minute pentru a le elibera aromele.

Pasul 3: Adăugați roșiile pasate în tigaie. Se amestecă bine și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20 de minute, amestecând din când în când.

Pasul 5: Se lasă amestecul să mai fiarbă câteva minute, apoi se ia de pe foc.

Pasul 6: Folosiți un blender de imersie sau un blender de mână pentru a reduce amestecul la o consistență lină și omogenă.

Pasul 7: Lăsați ketchupul să se răcească, apoi transferați-l în borcane curate și închise ermetic. Păstrați-l la frigider și folosiți-l în termen de două săptămâni.

Variante de ketchup sain

Odată ce ați stăpânit rețeta de bază pentru un ketchup sănătos, puteți da frâu liber creativității, adăugând ingrediente suplimentare pentru a crea arome unice. Iată câteva idei de variații pentru ketchup sănătos:

  • Ketchup picant: Adăugați ardei iute sau sos picant pentru a da ketchupului dvs. o aromă picantă.
  • Ketchup afumat: Adăugați paprika afumată sau pudră de ardei chipotle pentru a da ketchupului dvs. o aromă afumată.
  • Ketchup cu ierburi: Adăugați ierburi proaspete, cum ar fi busuioc, pătrunjel sau oregano, pentru a da ketchup-ului dvs. o notă suplimentară de aromă.
  • Ketchup dulce-acrișor: Adăugați puțin zahăr brun sau sirop de arțar pentru a da ketchupului dvs. o aromă dulce-acrișoară.

Nu ezitați să experimentați cu diferite combinații de ingrediente pentru a găsi rețeta dvs. preferată de ketchup sănătos.

Cum se utilizează ketchupul de casă

Ketchupul făcut în casă poate fi folosit la fel ca ketchupul din comerț. Iată câteva idei pentru a vă bucura de propriul ketchup sănătos:

Se servește cu cartofi prăjiți de casă: Ketchupul este folosit în mod tradițional ca sos pentru cartofi prăjiți. Serviți ketchupul făcut în casă cu chipsuri proaspăt preparate pentru o experiență gustoasă și sănătoasă.

Îmbunătățiți-vă hamburgerii și hot-dogurile: Adăugați o lingură de ketchup de casă la hamburgerii și hot-dogurile dvs. pentru a le da o aromă autentică.

Folosiți-l ca bază pentru marinate: Ketchupul făcut în casă poate fi folosit ca ingredient de bază pentru marinate de carne. Adăugați condimente suplimentare și marinați carnea timp de câteva ore înainte de a o găti.

Adăugați-l la sosuri și pansamente: Ketchupul de casă poate fi folosit pentru a adăuga aromă și dulceață la sosuri și pansamente. Încercați să-l adăugați la un sos de grătar de casă sau la un dressing pe bază de muștar pentru o notă de ketchup.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu