Cum sa stabilesti limite sanatoase cu familia, fara sa ii ranesti pe cei dragi

Crearea unor limite sănătoase în familie este esențială pentru a evita conflictele și pentru a vă ocupa de propriile nevoi. Terapeutul de familie Angela Sitka explică faptul că limitele personale sunt ca niște promisiuni pe care ni le facem nouă înșine, stabilind standarde pentru modul în care dorim să fim tratați.

Este important să luăm măsuri ori de câte ori aceste limite sunt depășite, pentru a ne proteja bunăstarea. Stabilirea unor limite este benefică atât pentru persoana care le stabilește, cât și pentru persoanele implicate în relație. Limitele pot îmbunătăți stima de sine și pot crea un sentiment de siguranță, reducând apariția conflictelor.

Pentru a vă identifica propriile nevoi, limite și valori, încercați să țineți un jurnal și să discutați cu alte persoane. Agenda 2024 pentru relații autentice și conectare cu Sinelete oferă exerciții practice și recomandări pentru a vă ajuta în acest proces. Odată ce v-ați înțeles limitele, este important să le comunicați eficient.

Terapeutul Laurie Carmichael sugerează un model simplu de conversație: „Dacă mai spui sau mai faci X, va trebui să fac Y”. De exemplu, i-ați putea spune unui părinte: „Dacă mai faci comentarii despre hainele mele, va trebui să mă retrag de la masă”.

Este important să vă amintiți că este posibil ca cei dragi să nu vă respecte imediat limitele și este posibil să fie nevoie să le reamintiți cu blândețe consecințele în anumite situații. Carmichael sugerează, de asemenea, inițierea unei „conversații despre valori”.

Dacă, de exemplu, mama ta continuă să insiste să mănânci mai mult decât îți dorești, în ciuda limitelor tale, îi poți răspunde spunând: „Apreciez mâncarea pe care ai făcut-o, dar mă concentrez pe sănătatea mea în acest moment, iar dacă mănânc mai puțin mă simt mai bine”.

Este important să rețineți că stabilirea, implementarea și respectarea limitelor necesită timp, mai ales atunci când aveți de-a face cu o dinamică familială complexă. Este posibil să fie nevoie de mai multe conversații și de diferite strategii înainte ca acestea să fie pe deplin înțelese și respectate.

Răbdarea și reziliența sunt esențiale, deoarece rezultatele vor deveni evidente în timp.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu