Kimchi, mâncarea tradițională coreeană, este unul dintre cele mai populare probiotice naturale din lume. Fiind unul dintre cele mai renumite alimente fermentate, kimchi este bogat în nutrienți, stimulează sistemul imunitar și oferă multe alte beneficii pentru sănătate. Să parcurgem acest articol pentru a afla de ce kimchi este un superaliment fermentat.
Ce este Kimchi?
Kimchi, cunoscut și sub numele de gimchi sau kimchee, este o mâncare tradițională coreeană fermentată și probiotică. Există de sute de ani și există zeci de rețete pentru prepararea kimchi, dar aproape toate au în comun o serie de legume și condimente care îi dau aroma sa distinctivă.
Principalele ingrediente din kimchi includ varza Napa, ridichea, ceapa verde, castraveții și pasta de ardei iute roșu. Alte componente majore considerate a fi alimente funcționale sănătoase includ usturoiul, ghimbirul și pudra de ardei iute roșu.
Astăzi, kimchi este considerat „mâncarea națională” a Coreei – de fapt, în medie, coreenii mănâncă în jur de 18 kilograme de kimchi pe an de persoană. Nu l-ați încercat niciodată? Dacă vă plac legumele de casă și alimentele fermentate, cum ar fi varza murată, probabil că vă va plăcea kimchi.
Cum se face Kimchi
Pentru ca ingredientele pentru kimchi să devină kimchi autentic, acestea trebuie să fie supuse unui proces tradițional de fermentare în borcane de sticlă închise ermetic. Acest proces se desfășoară pe o perioadă care variază de la câteva zile la câteva luni. În acest timp, aromele, texturile și beneficiile pentru sănătate ale kimchi se schimbă și se îmbunătățesc considerabil. Acesta este motivul pentru care kimchi câștigă popularitate în întreaga lume, fiind considerat un „superaliment”.
Kimchi este fermentat de diverse microorganisme prezente în materiile prime, inclusiv bacterii lactice (LAB). Mai exact, tulpinile de Lactobacillus, Leuconostoc și Weissella sunt considerate a fi principalele tipuri de probiotice produse în timpul fermentării acestui aliment.
Beneficiile pentru sănătate ale lui Kimchi
1. Furnizează probiotice pentru a îmbunătăți digestia
Auzim adesea despre beneficiile alimentelor probiotice, cum ar fi iaurtul și varza, dar nu uitați de kimchi, care conține, de asemenea, cantități mari de bacterii prietenoase cu intestinul. Responsabile pentru carbonatarea, gustul acru și mirosul înțepător, probioticele se dezvoltă în timpul fermentației sub forma unor enzime bacteriene capabile să se reproducă rapid, hrănindu-se cu moleculele de zahăr prezente în legume.
2. Contribuie la creșterea imunității
Deoarece 70% până la 80% din sistemul imunitar este de fapt depozitat în intestin, kimchi-ul bogat în probiotice vă poate ajuta să luptați împotriva infecțiilor bacteriene, a virușilor, a bolilor comune și a afecțiunilor cronice grave.
3. Bogat în fibre
Kimchi este făcut în principal din legume. Legumele oferă o doză bună de fibre alimentare, care sunt atât sățioase, cât și benefice pentru sănătatea digestivă și cardiacă. Varza este o sursă deosebit de bună de fibre. Este bogată în volum, dar săracă în calorii și carbohidrați.
4. Scăzut în calorii și poate ajuta la reducerea poftei de mâncare
Mulți oameni consideră că consumul de alimente fermentate îi ajută să elimine dependența de zahăr, îmbunătățește digestia și ajută la reglarea apetitului. Dacă pierderea în greutate este principalul dvs. obiectiv, din fericire, kimchi este foarte slab în calorii, dar bogat în nutrienți și fibre sățioase. Este posibil chiar să poată ajuta la îmbunătățirea funcției metabolice.
5. Furnizează antioxidanți care pot ajuta la combaterea cancerului
Kimchi este plin de alimente antiinflamatorii și condimente care sunt cunoscute ca fiind alimente care luptă împotriva cancerului. Acestea promovează o sănătate mai bună și longevitatea generală și încetinesc stresul oxidativ.
Kimchi Valori nutriționale
O porție de 100 de grame de kimchi de varză Napa conține aproximativ :
33,9 calorii
7 grame de carbohidrați
1,1 grame de proteine
0,4 grame de fibre
805 unități internaționale de vitamina A (16% DV)
7,5 micrograme de vitamina K (9% DV)
0,2 miligrame de mangan (9% DV)
4,4 miligrame de vitamina C (7% DV)
29,5 micrograme de acid folic (7% VD)
0,1 miligrame de vitamina B6 (5% DV)
0,7 miligrame de fier (4% DV)
Utilizarea în medicina tradițională
Conform Ayurveda, kimchi este considerat un aliment acru care poate ajuta la echilibrarea dosha Vata. Se crede că gustul alimentelor acide promovează o digestie bună, stimulează energia și ajută la eliminarea excesului de vânt din organism (gândiți-vă la simptome precum balonarea și gazele). De asemenea, se crede că stimulează simțurile în general.
Istoria lui Kimchi
Kimchi, numit inițial ji, își are originea în perioada premodernă a celor Trei Regate din Coreea. A fost preparat pentru prima dată folosind doar varză și bulion de vită – o rețetă simplă și ingenioasă care folosea ingrediente disponibile pe scară largă și ieftine.
Kimchi vs Sauerkraut
Kimchi și varza murată sunt două alimente fermentate puternice, în care varza este ingredientul principal. Ca și în cazul kimchi, tipul de varză pe care doriți să îl cumpărați este unul care a fost preparat în mod tradițional și este refrigerat pentru a păstra culturile vii și active.
Cum se utilizează Kimchi
Dacă vă întrebați de unde să cumpărați kimchi, puteți găsi kimchi la borcan în magazinele de produse naturiste și în magazinele specializate în produse asiatice. Unele lanțuri mari de supermarketuri îl vând, de asemenea,.
Cum se face Kimchi
În toată Coreea și în alte părți ale lumii, unde coreenii au format grupuri mai mici și concentrate, au fost create numeroase rețete de kimchi. Astăzi, este posibil să găsești sute de metode de preparare diferite disponibile în întreaga lume, toate fiind determinate de durata de fermentare, de principalele ingrediente vegetale și de amestecul de condimente folosite pentru a aromatiza mâncarea.
Riscuri și efecte secundare
La fel ca în cazul tuturor lucrurilor, chiar și al alimentelor sănătoase, nu doriți să exagerați cu consumul. Fiind un aliment bogat în fibre și probiotice, un consum excesiv poate duce la apariția gazelor sau balonării. Dacă nu l-ați mai mâncat niciodată, începeți cu o cantitate mică.
Sarea este folosită la crearea kimchi, așa că, dacă urmați o dietă săracă în sodiu, consultați medicul înainte de a adăuga kimchi la mesele dumneavoastră.