Detoxifiere de vară: 7 plante care îți ajută ficatul să își recapete culoarea

Este, de asemenea, un filtru eficient pentru neutralizarea și eliminarea toxinelor. Datorită volumului său, estimat între 1400 și 1500 g în medie, fluidizează și reglează circulația sângelui. Având în vedere rolul său, este esențial să avem grijă de acest organ, iar plantele hepatoprotectoare pot fi de neprețuit în detoxifierea ficatului.

Iată 7 plante hepatoprotectoare care au un efect benefic asupra ficatului.

Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute plante pentru tratarea și protejarea ficatului. Deopotrivă populară în bucătărie și benefică pentru sănătate, această plantă conține cinarină, un polifenol care stimulează secreția biliară și ajută digestia. Frunzele de anghinare sunt cele mai eficiente pentru eliminarea toxinelor și pentru menținerea sau restabilirea unei bune sănătăți hepatice.

Ciulinul de lapte

Ciulinul de lapte protejează ficatul (hepatoprotector). Această calitate se datorează prezenței silimarinei, care favorizează metabolismul celular. Acest ingredient activ este recunoscut de OMS ca fiind eficient în combaterea unor boli precum ciroza și hepatita. Adevărat drenor hepatic, această plantă este recomandată ca o completare a tratamentului pentru problemele hepatice și poate fi utilizată sub formă de capsule, picături sau ceaiuri. Proprietățile sale regenerative ajută, de asemenea, la prevenirea bolilor și la menținerea ficatului în stare bună de sănătate.

Cunoscută și sub numele de „dintele leului”, păpădia are proprietăți protectoare pentru ficat, în special rădăcinile. Ea curăță organismul, îmbunătățește secreția biliară și stimulează funcția digestivă. Această plantă ajută la evacuarea toxinelor, reduce acumularea de grăsimi și curăță sângele.

Cicoarea poate juca un rol în curățarea ficatului și a vezicii biliare. Rădăcina acestei plante este cea care se folosește în principal. Pe lângă faptul că îmbunătățește funcționarea acestei glande, ea ajută și la purificarea sângelui. Consumul de salată de cicoare sau de ceai din plante ajută la echilibrarea nivelului de celule moarte din ficat cu capacitatea de regenerare a acestuia, prevenind astfel insuficiența hepatică.

Turmericul are proprietăți de curățare a ficatului. Datorită curcuminei pe care o conține, această plantă previne acumularea de grăsime în acest organ și reduce nivelul colesterolului. De asemenea, crește numărul de antioxidanți naturali implicați în procesul de detoxifiere a ficatului.

Scorțișoara este o plantă medicinală cu o aromă deosebită. Este recomandată în cazurile de boală hepatică grasă non-alcoolică. De asemenea, ajută la reducerea nivelului de colesterol, ceea ce este benefic pentru sănătate. Fie că este consumată sub formă de ceai sau adăugată în deserturi, scorțișoara poate fi ușor de adăugat în orice meniu.

Usturoiul conține compuși de sulf, ceea ce explică mirosul său. Această componentă este cea care contribuie la o bună sănătate a ficatului. El stimulează enzimele hepatice responsabile de detoxifiere. Usturoiul este, de asemenea, bogat în antioxidanți care protejează împotriva radicalilor liberi. Consumat cel mai bine crud, usturoiul ajută la reducerea efectelor nocive ale alcoolului asupra ficatului (steatohepatită).

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu