Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la fumat două săptămâni

Există peste un miliard de fumători pe planetă, potrivit statisticilor. Lideri mondiali la consumul de tutun sunt locuitorii Andorrei, iar Brunei este țara cu cei mai puțini fumători. Cea mai mare problemă este în China: aproximativ 40% din consumatorii de tutun din lume locuiesc în această țară. Studiile din ultimele decenii au relevat efectele nocive ale fumatului nu doar asupra fumătorilor înrăiți, ci și asupra celor fumează o țigară pe zi.

De aceea, a te lăsa de fumat este una dintre cele mai bune investiții în sănătate. Sperăm că, după ce vei citi ce se întâmplă în corpul unei persoane după ce nu a mai fumat 14 zile, vei vrea să încerci și tu să elimini din viața ta efectele nocive ale fumatului.

După 20 de minute

Efectele nocive ale fumatului 01
 • Corpul uman este incredibil. Începe să-și revină la normal la 20 de minute după ce ai fumat ultima țigară. Primul lucru care se stabilizează este pulsul. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care suferă de palpitații. Prin renunțarea la fumat, ritmul cardiac scade.
 • Unul dintre efectele nocive ale fumatului este faptul că, după fiecare țigară, tensiunea arterială crește cu aproximativ 30 de puncte. În timp, arterele se înfundă, iar corpul nu mai este alimentat cu oxigen în mod corespunzător.

După 12 ore

Fumat 02
 • Țigările conțin multe toxine, în special monoxid de carbon. În cantități mari, monoxidul de carbon este letal. În doze mici, el împiedică sângele să transporte oxigenul prin corp. Ca rezultat, respirația e dificilă în timpul activităților fizice. Unele persoane au dificultăți de respirație chiar și atunci când nu fac sport.
 • După 12 ore, organismul se purifică singur de monoxidul de carbon, iar cantitatea de oxigen din sânge și plămâni începe să crească ușor. Respirația devine mai ușoară.
 • Când monoxidul de carbon previne intrarea oxigenului în sânge, inima trebuie să funcționeze la ritm susținut. Când renunți la fumat, ea funcționează din nou într-un ritm normal. Prin renunțarea la fumat se reduce riscul de boli cardiovasculare, deși acest proces durează mult timp. De asemenea, după 12 ore fără tutun, circulația sanguină se îmbunătățește.

A doua zi – efectele nocive ale fumatului încep să dispară

Efectele nocive ale fumatului 03
 • Nivelul de oxigen din sânge crește atât de mult încât activitățile fizice devin mai ușoare. Vrem să mergem și să ne mișcăm mai mult, apare un sentiment de „extra” energie.
 • Tensiunea arterială este complet stabilizată, ceea ce reduce riscul de accident vascular cerebral. Nivelul colesterolului din sânge, care este foarte ridicat din cauza nicotinei, scade treptat.

După două zile

Fumat 04
 • Fumatul dăunează terminațiilor nervoase responsabile de miros și gust. După două zile, gustul și mirosul se intensifică. Aceasta înseamnă că terminațiile nervoase încep să-și revină și să scape de efectele nocive ale fumatului.

 • Dacă ai fumat foarte mult, este posibil să simți o ușoară senzație de furnicături. Este un simptom de sevraj, deoarece organismul are nevoie de doza obișnuită de nicotină.

Ziua a treia

Efectele nocive ale fumatului 05
 • Există semne mari de schimbare. Mulți oameni se simt capricioși și iritabili în această perioadă. Pot apărea și dureri de cap intense și o dorință copleșitoare de a fuma, care este adesea însoțită de un sentiment de umflare a lobilor urechii.
 • Durata acestei perioade este specifică fiecărei persoane. Cu cât mai mult ai fumat, cu atât simptomele sunt mai puternice. Dar nu renunța! Este un pas dificil pe care trebuie să-l depășești.
 • Organismul continuă să se detoxifice în mod activ. În cele din urmă, a eliminat complet nicotina.

După o săptămână

Efectele nocive ale fumatului 06
 • Această perioadă se numește „momentul x”. La sfârșitul primei săptămâni, mulți oameni încep să fumeze din nou. Potrivit statisticilor, dacă reușești să depășești acest prag, probabilitatea de renunțare pe termen lung este de nouă ori mai mare.
 • Fumătorii înrăiți simt o nevoie acută de nicotină în acest timp. Simptomele se aseamănă cu cele ale gripei. Dar nu intra în panică: este un fenomen temporar.
 • În această perioadă, aproape toată lumea suferă de o tuse severă. Acesta este unul din simptomele curățeniei care se produce în corp. Durata tusei variază de la persoană la persoană.
 • Unul dintre lucrurile cele mai plăcute este îmbunătățirea sănătății cavității bucale și dispariția mirosului neplăcut.

După două săptămâni

Fumat 07
 • Sportul și activitățile fizice devin o joacă de copii. În sfârșit, poți urca patru etaje fără a fi în pragul agoniei! Asta înseamnă că nivelul de oxigen din sânge este complet restabilit. Cu această schimbare, țesutul muscular crește mai repede și mai ușor.
 • Oxigenul îți oferă un beneficiu suplimentar, care poate trece neobservat. Datorită fluxului sanguin mai rapid, rănile mici și zgârieturile se vindecă mult mai repede decât înainte.
 • Efectele nocive ale fumatului se atenuează sau chiar dispar. Funcționarea plămânilor este acum cu 30% mai eficace decât ziua în care ai luat decizia să te lași de fumat.
 • În acest moment, ai ajuns la jumătatea drumului către independența fizică. În alte două săptămâni, conexiunile neurologice responsabile de dependența de nicotină se vor dezintegra, iar dorința de a fuma va fi tot mai slabă.
Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu