Omniprezența alimentelor industriale în viața noastră de zi cu zi este unul dintre principalii factori responsabili pentru epidemia de supraponderabilitate care afectează în prezent societatea noastră. Suntem expuși la o cantitate incredibilă de produse alimentare supraîncărcate cu zahăr și grăsimi (și, prin urmare, cu calorii): în nenumăratele fast-food-uri care ne-au invadat teritoriul, bineînțeles, dar și în locuri care, în mod normal, nu au nimic de-a face cu mâncarea, cum ar fi benzinăriile.
Pierdeți în greutate prin somn
Disponibilitatea pe scară largă a acestor produse industriale bogate în calorii, combinată cu publicitatea necruțătoare, înseamnă că mulți oameni mănâncă mult mai mult decât ar trebui și, în acest proces, acumulează kilograme în plus.
Dacă talia populației a crescut considerabil în ultimele decenii, acest lucru nu se datorează lipsei de voință sau lenei, ci mai ales mediului „obezogen” în care trăim, care ne încurajează să mâncăm la orice oră din zi, oriunde ne-am afla.
8 până la 12 ore fără a înghiți nimic este suficient
O consecință imediată a acestei supraabundențe de alimente este schimbarea structurii meselor: în loc să mâncăm de trei ori pe zi, a devenit obișnuit să „ronțăim” o mică gustare în orice moment, chiar și seara târziu. Și, potrivit unui studiu recent, aceste gustări împrăștiate de-a lungul zilei ar putea fi un factor care contribuie major la apariția supraponderalității și a obezității.
De exemplu, dacă șoarecii pot mânca oricât de mult doresc în orice moment pe parcursul unei zile de 24 de ore, aceștia acumulează rapid greutate și devin nesănătoși din punct de vedere metabolic (prediabet).
Cu toate acestea, atunci când animalele mănâncă aceeași cantitate de calorii pentru o perioadă mai scurtă de timp (8-12 ore), ele rămân subțiri și sănătoase, chiar și atunci când mâncarea este bogată în zahăr și grăsimi.
Cu alte cuvinte, nu doar numărul total de calorii ingerate este responsabil pentru excesul de greutate, ci și perioada de timp în care sunt distribuite mesele.
Flora intestinală are, de asemenea, un ciclu propriu
Cum poate un simplu post de 12 ore să facă o asemenea diferență în ceea ce privește acumularea de grăsime?
Potrivit unui studiu al aceluiași grup de cercetare, această protecție se datorează impactului benefic al postului asupra ritmurilor circadiene care ne guvernează metabolismul. Flora microbiană a intestinului este deosebit de sensibilă la aceste cicluri de post/alimentare și se pare că perioada de post nocturn reușește să restabilească diversitatea microbiană esențială pentru metabolismul alimentelor consumate în timpul zilei.
De exemplu, oamenii de știință au observat că șoarecii obezi au o floră bacteriană dezechilibrată, dar că simpla supunere a acestora la un post de 12 ore a restabilit echilibrul microbian și a îmbunătățit în același timp eficiența metabolică.
Cu alte cuvinte, modul în care asimilăm energia conținută în alimente este influențat în mare măsură de flora noastră microbiană, iar un ciclu post/alimentare repetat la fiecare 12 ore este absolut esențial pentru a păstra buna funcționare a acestei flore.
Pentru a rămâne subțire, trebuie să respecți complexitatea ceasului tău biologic și să eviți să mănânci orice la orice oră. Și mai ales evitați gustările înainte de culcare!