Este normal ca părul meu să cadă mai mult primăvara?

La fel ca în cazul multor ființe vii, corpul uman este afectat în diverse moduri de succesiunea anotimpurilor. Astfel, putem observa anumite schimbări ciclice care se repetă în aceeași perioadă în fiecare an.

Efluviul telomerilor sezonieri, un proces normal

Astfel, de exemplu, nu este neobișnuit ca multe persoane să observe, atunci când fac duș sau se piaptănă, că pierd mai mult păr decât de obicei odată cu sosirea primăverii. Acest lucru poate fi îngrijorător din cauza tuturor stigmatelor care înconjoară alopecia (și în special alopecia feminină), dar este important să se distingă motivul și modelul căderii părului pentru a cunoaște cu adevărat amploarea problemei.

Dacă observăm această cădere a părului, este posibil să ne confruntăm cu ceea ce se numește efluviul telogen sezonier, un fenomen care afectează multe persoane în perioadele de primăvară și toamnă.

Pentru a înțelege cum se întâmplă, trebuie să înțelegem că părul trece prin mai multe faze și, în cazul părului sănătos, cade în cele din urmă pentru a face loc unui păr nou. În mod obișnuit, aproximativ 10% din părul nostru se află în faza de cădere la un moment dat.

Ei bine, în timpul efluviului telogen (fie că este sezonier sau din alte cauze, cum ar fi stresul sau bolile autoimune), procentul de păr care intră în faza de cădere crește. Acest lucru nu numai că mărește numărul de fire de păr pe care le puteți vedea pe prosop, pe perie sau pe pernă, dar poate chiar să vă facă să observați o scădere a densității părului.

Cum să vă dați seama când există o problemă?

Efluviul telogen sezonier nu este nimic îngrijorător, atâta timp cât vă este clar că aceasta este cauza: odată ce procesul s-a încheiat, părul dumneavoastră ar trebui să revină la normal și să revină treptat la densitatea sa anterioară.

De aceea, este important să se facă distincția între aceasta și alte patologii care cauzează căderea părului, cum ar fi alte forme de efluviu telogen sau alopecia androgenică. În orice caz, efluviul telogen sezonier ar trebui să înceteze după maximum trei luni.

Dacă persistă dincolo de acest interval de timp, am putea avea de-a face cu alte forme de efluviu telogen sau, în cazul femeilor, cu un caz de alopecie androgenică (la bărbați, alopecia androgenică are un model foarte caracteristic de cădere a părului, formând binecunoscuta „chelie”).

Atunci, dacă căderea părului este mai persistentă sau când ne confruntăm cu alte simptome (o creștere considerabilă a secreției de sebum, mâncărimi, mătreață crescută), ideal este să consultăm un dermatolog care să ne studieze cazul, să găsească cauza principală și să ne prescrie un tratament atunci când trebuie.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu