Nou-născuții au adesea pielea descuamată la câteva zile după naștere, în special la nivelul extremităților. Deși acest lucru poate fi un motiv de îngrijorare, mai ales pentru proaspeții părinți, este o problemă destul de frecventă care nu deranjează bebelușul și nici nu reprezintă un risc pentru sănătate.
Cu câteva îngrijiri de bază, este normal ca pielea bebelușului, dacă nu există alte probleme, să fie bine în câteva zile.
De ce se descuamează pielea după naștere?
În timpul sarcinii, pielea bebelușului este acoperită cu ceea ce se numește vernix caseosa, un strat de grăsime care protejează pielea de lichidul amniotic și o menține hidratată după ce iese din uter.
Când copilul se naște, pentru a nu elimina această protecție, cel mai bine este să așteptați câteva ore sau chiar o zi înainte de a-l scălda. Chiar și așa, schimbarea bruscă a pielii bebelușului – schimbarea mediului, a temperaturii – poate provoca uscarea și descuamarea acesteia.
Aceasta este cunoscută sub numele de descuamare fiziologică (DF), este superficială și apare la aproximativ 40% dintre nou-născuți, în general la 48 de ore de la naștere, și poate dura câteva zile sau chiar săptămâni. Poate apărea oriunde pe corp, dar este cel mai frecventă la nivelul extremităților.
Potrivit unui studiu publicat în revista oficială a Academiei Spaniole de Dermatologe și Venereologie, există anumiți factori de risc care predispun bebelușii să sufere de această descuamare fiziologică.
Mai presus de toate, săptămânile de gestație și greutatea la naștere, deoarece cu cât nașterea este mai târzie – și cu cât bebelușul este mai greu – cu atât este mai mare probabilitatea apariției descuamării, motiv pentru care este mai frecventă la bebelușii născuți după termen și mai puțin frecventă la bebelușii prematuri.
Acest lucru se datorează faptului că, cu cât nașterea este mai târzie, cu atât este mai probabil ca aceștia să se nască cu mai puțină vernix caseosa. De fapt, la bebelușii prematuri care dezvoltă această descuamare, ea tinde să apară mai târziu, după câteva săptămâni. De asemenea, este mai frecventă la mamele tinere cu obiceiuri toxice și dacă bebelușul se naște pe cale vaginală.
Cum tratăm descuamarea la bebeluși
Este normal ca descuamarea să dispară de la sine după câteva săptămâni, dar putem ajuta bebelușul să își păstreze pielea sănătoasă prin câteva îngrijiri specifice, cum ar fi:
- Aplicați zilnic creme hidratante, dacă sunt groase sau specifice pentru pielea uscată, cu atât mai bine.
- Întotdeauna să-l îmbăiem cu săpunuri neutre specifice și în apă călduță. Uscați-l cu grijă, dar foarte bine, iar băile nu trebuie să depășească 10 minute și nici nu trebuie să fie zilnice.
- Mențineți copilul la o temperatură stabilă, fără să se răcească, dar nici prea cald, așa că trebuie să fim atenți și să evităm să îl înfășurăm prea mult.
- Uscați-l foarte bine după baie și folosiți cremă hidratantă specifică pentru bebeluși și piele uscată, care este foarte emolientă.
- Evitați expunerea la soare. Acest lucru trebuie făcut întotdeauna, dar cu atât mai mult dacă pielea bebelușului este descuamată și uscată, deoarece soarele o va deshidrata și mai mult.
- Nu trageți sau frecați niciodată cojile pentru a le face să cadă mai repede, deoarece acest lucru poate afecta pielea bebelușului. Acestea vor cădea în mod natural în câteva zile.
Dacă descuamarea nu s-a rezolvat în primele săptămâni, consultați medicul pediatru, deoarece pot exista și alte afecțiuni care provoacă descuamarea, cum ar fi o formă de ihtioză sau displazia ectodermică hipohidrotică.
Acestea sunt boli rare care sunt asociate cu tulburări genetice și apar împreună cu alte simptome pe lângă descuamare, deci este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.
De asemenea, trebuie să fim atenți la prezența roșeață, mâncărimi, eczeme în primele săptămâni de viață, deoarece acestea pot fi semne de dermatită atopică, care este, de asemenea, foarte frecventă la bebeluși.