Fă-ți propriul suc de cireșe și 8 motive să îl bei

Cireșele sunt fructe delicioase care sunt apreciate pentru gustul lor dulce și acrișor. Pe lângă aroma lor delicioasă, cireșele oferă și numeroase beneficii pentru sănătate. Sucul de cireșe, în special, este o băutură populară, renumită pentru proprietățile sale benefice asupra sistemului imunitar, a memoriei și a somnului. În cele ce urmează, analizăm mai îndeaproape beneficiile pentru sănătate ale cireșelor și ale sucului de cireșe.

Diferitele tipuri de cireșe și valoarea lor nutritivă

Există diferite tipuri de cireșe, dar producătorii folosesc în general soiuri acide sau acrișoare sau cireșe negre mai dulci pentru a produce suc de cireșe. Cireșele negre conțin mai mult zahăr și carbohidrați. Cu toate acestea, conținutul nutrițional al ambelor tipuri este similar.

O porție de o cană de suc de vișine neîndulcit conține în medie :

33 de grame de zahăr

Zaharuri naturale

Urme de minerale, cum ar fi calciu și potasiu

Aproape fără vitamine

Aproape nici o grăsime

Beneficiile pentru sănătate ale sucului de cireșe

Sucul de cireșe este adesea asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este important de reținut că au fost efectuate puține studii științifice care să susțină aceste afirmații. Acestea fiind spuse, haideți să aruncăm o privire asupra unora dintre potențialele beneficii pentru sănătate ale sucului de cireșe.

1. Reducerea simptomelor gutei

Guta este o formă de artrită care afectează de obicei câte o articulație, provocând durere, umflături și roșeață. Un studiu din 2012 a constatat că persoanele care suferă de gută și care au consumat cireșe sau extract de cireșe au avut un risc mai mic de reapariție a atacurilor de gută. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează antocianinelor prezente în cireșe.

2. Proprietăți antioxidante

Antocianii prezenți în cireșe sunt antioxidanți care pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de daune celulare cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt particule care cauzează deteriorarea celulelor și sunt asociate cu boli precum cancerul și diabetul.

3. Întărirea sistemului imunitar

Antocianii din cireșe pot avea proprietăți antimicrobiene, ceea ce înseamnă că pot ajuta la combaterea microbilor care cauzează boli, cum ar fi bacteriile. Unele cercetări au sugerat că antocianii prezenți în cireșe pot ajuta la combaterea bacteriilor și, astfel, susțin sistemul imunitar în combaterea bolilor minore, cum ar fi răcelile.

4. Îmbunătățirea vederii

Unele cercetări au examinat efectele benefice ale antocianilor prezenți în cireșe asupra persoanelor cu glaucom, o afecțiune care provoacă pierderea vederii din cauza acumulării de presiune în ochi. Aceste studii au arătat o ușoară îmbunătățire a vederii la unele persoane după ce au primit un tratament pe bază de antociani.

5. Reducerea simptomelor de osteoartrită

Osteoartrita este o formă comună de artrită care provoacă dureri și rigiditate articulară. Un mic studiu realizat în 2013 a arătat o ușoară îmbunătățire a scorurilor WOMAC (McMaster Osteoartritis Index) la persoanele care au consumat suc de cireșe timp de 6 săptămâni. Cu toate acestea, este important de reținut că acest studiu a fost finanțat de o companie care produce și vinde suc de cireșe.

6. O mai bună recuperare după exerciții fizice

După exerciții fizice intense, unele persoane pot prezenta o inflamație a căilor respiratorii. Un mic studiu efectuat pe maratoniști a arătat că consumul de suc de cireșe ar putea ajuta la prevenirea simptomelor de inflamație.

7. Îmbunătățirea memoriei pe termen scurt

Unele studii au examinat efectele sucului de cireșe asupra memoriei pe termen scurt la persoanele în vârstă cu demență ușoară. Participanții care au băut suc de cireșe în fiecare zi, timp de 12 săptămâni, au prezentat îmbunătățiri minore ale memoriei pe termen scurt.

8. Îmbunătățirea somnului

Pentru adulții care suferă de insomnie, sucul de cireșe poate ajuta la îmbunătățirea calității și duratei somnului. Sucul de cireșe poate crește cantitatea de melatonină din organism, un hormon care ajută la reglarea somnului. Studiile au arătat că consumul de suc de cireșe poate îmbunătăți calitatea somnului, dar este important de reținut că aceste studii au fost efectuate pe o perioadă scurtă de timp.

Cum se face sucul de cireșe

Dacă preferați să vă faceți singur sucul de cireșe, iată cum:

Se spală și se curăță cireșele proaspete.

Se amestecă o cană de cireșe cu un sfert de cană de apă într-un blender, mărind cantitățile dacă este necesar.

Se mixează până când cireșele se desprind de sâmburi.

Se strecoară sucul într-o sticlă sau într-un borcan.

Beți sucul în termen de 5 zile.

Dacă preferați să cumpărați suc de cireșe, căutați o versiune neîndulcită, fără aditivi. Magazinele de produse naturiste au mai multe șanse să aibă în stoc suc de cireșe fără aditivi. Țineți cont de faptul că toate sucurile de fructe conțin zaharuri naturale, așa că este important să nu exagerați.

Cireșele și sucul de cireșe pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea simptomelor gutei, proprietăți antioxidante și stimularea sistemului imunitar. Cu toate acestea, este important de reținut că au fost efectuate puține studii științifice pentru a susține aceste afirmații. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a trage concluzii definitive cu privire la beneficiile sucului de cireșe.

Cu toate acestea, includerea sucului de cireșe într-o dietă echilibrată poate fi un mod sănătos de a consuma fructe. Fie că alegeți să vă preparați singur sucul de cireșe sau să cumpărați o versiune fără adaos de zahăr, asigurați-vă că îl beți cu moderație.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu