Iată 5 obiceiuri simple care te vor ajuta să trăiești încă 10 ani fără boli

În special, femeile pot câștiga până la zece ani – iar bărbații șapte – de viață fără cancer, probleme cardiace și diabet de tip 2, datorită unui stil de viață sănătos.

Așa sugerează un studiu american publicat în „Bmj”. Tot ce este nevoie, spun cercetătorii, este să faci exerciții fizice regulate, să bei cu moderație, să menții o greutate sănătoasă, să urmezi o dietă adecvată și să nu fumezi.

Cercetarea americană se bazează pe date de la 111.000 de persoane urmărite timp de peste 20 de ani. Autorul principal al studiului, Frank Hu, de la Harvard School of Public Health din Boston, a declarat că acest studiu „transmite un mesaj pozitiv publicului.

Nu numai că veți câștiga mai mulți ani de viață, dar veți câștiga și ani buni, datorită unor alegeri mai bune. La vârsta de 50 de ani, participanții au fost întrebați dacă îndeplinesc cel puțin patru dintre următoarele cinci criterii:

  • Nu niciodată fumer
  • Consumul unei diete sănătoase și echilibrate
  • Faceți 30 de minute de activitate moderată sau viguroasă în fiecare zi
  • Au un indice de masă corporală (IMC) cuprins între 18,5 și 24,9
  • Nu beți mai mult de un pahar de vin pe zi pentru femei și o halbă de bere pentru bărbați.
Foto Freepik
Foto Freepik

Ei bine, femeile care au declarat că îndeplinesc patru din cele cinci criterii au trăit în medie 34 de ani fără cancer, boli cardiovasculare (cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral) sau diabet de tip 2, cu 10 ani mai mult decât partenerii lor.

În cazul bărbaților, un stil de viață sănătos le-a permis să trăiască 31 de ani în plus fără boli, cu șapte ani mai mult decât partenera lor.

Și nu numai atât. Cei mai sănătoși bărbați și femei din studiu nu fumează niciodată. Și în timp ce femeile păreau să aibă un avantaj (dar și o speranță de viață mai mare), anumite elemente s-au dovedit a fi eficiente pentru ambele sexe: un stil de viață sănătos nu numai că reducea riscul de cancer, boli cardiovasculare și diabet de tip 2, dar și îmbunătățea supraviețuirea în cazul în care oricare dintre aceste boli era diagnosticată.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu