Avem nevoi nutriționale diferite, în funcție de mulți factori diferiți, inclusiv de vârsta pe care o avem. Ținând cont de acest lucru, poate fi dificil să vă decideți asupra unui meniu pentru cei mici, mai ales când aceștia preferă adesea diete mai puțin sănătoase și echilibrate.
De aceea, experții de la Universitatea Harvard au realizat un ghid nutrițional care oferă câteva sfaturi despre cum să vă asigurați că copiii mănâncă întotdeauna sănătos.
Găsirea unui echilibru
Cheia, în cele din urmă, este găsirea unui echilibru între diferitele categorii de alimente. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să acordați atenție proporțiilor din fiecare grup incluse în fiecare masă.
Potrivit universității, ideal ar fi ca 50% din farfurie să fie alcătuită din legume și fructe de toate culorile posibile în fiecare zi (care ar trebui să alcătuiască și diferitele gustări pe care un copil le mănâncă pe parcursul zilei, cum ar fi gustările și prânzul). Cartofii nu ar fi incluși în această categorie.
Altă jumătate, la rândul ei, ar trebui să fie alcătuită din cereale integrale și surse sănătoase de proteine. Prin cereale integrale, ne referim la cerealele integrale, cum ar fi grâul, orezul sau quinoa, care sunt mult mai sănătoase decât omologii lor rafinați.
Când vine vorba de proteine sănătoase, ne referim la leguminoase (linte, năut, fasole, fasole boabe), mazăre, nuci, semințe, alte proteine vegetale, pește, ouă și păsări de curte. Acest lucru înseamnă evitarea cărnii procesate (cârnați, șuncă, salam), despre care se știe că sunt cancerigene, și limitarea cărnii roșii.
Alte recomandări
Experții ne reamintesc, de asemenea, că grăsimile, oricât de „demonizate” ar fi, reprezintă o parte importantă a dietei noastre și că important este să fim atenți la tipul de grăsimi pe care le consumăm. Același lucru este valabil, bineînțeles, și pentru copii.
De aceea, este indicat ca aceștia să folosească uleiuri vegetale sănătoase (ulei de măsline virgin, porumb, floarea-soarelui, susan, arahide) și să limiteze untul la o utilizare ocazională.
De fapt, în general, este indicat să limităm consumul de lactate, contrar a ceea ce am putea crede. În mod ideal, oferiți-le o rație zilnică moderată de lapte, iaurt natural sau cantități mici de brânză și alte produse lactate fără adaos de zahăr.
De asemenea, este recomandat să lăsați băuturile zaharoase, cum ar fi băuturile răcoritoare, pentru ocazii speciale, să nu le permiteți să bea mai mult de un pahar mic de suc (cu excepția sucurilor naturale fără zahăr) pe zi și să folosiți apa ca băutură principală la mese.
În cele din urmă, la fel de important ca și alimentația este ca copiii să fie activi și să facă o anumită cantitate de exerciții fizice; mai exact, universitatea spune că ar trebui să facă o oră de activitate fizică pe zi.