Iată care sunt cauzele declinului cognitiv pe care le poți schimba cu ușurință

Capacitatea de a gândi și de a-și aminti scade odată cu vârsta, dar oamenii de știință nu știu încă exact de ce. Anumite afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi demența, accelerează declinul cognitiv, în timp ce anumiți factori legați de stilul de viață îl pot încetini. Studii recente pe modele de șoareci ar putea să fi descoperit mecanismul central al declinului cognitiv asociat cu îmbătrânirea normală. Alte studii pe șoareci au sugerat modul în care interacțiunea socială, antrenamentul cognitiv și exercițiile fizice pot încetini declinul cognitiv legat de vârstă.

Cauzele declinului cognitiv

Un studiu recent a examinat proteina cerebrală CaM kinaza II (CaMKII), o enzimă implicată, printre altele, în plasticitatea sinaptică și în transmiterea impulsurilor nervoase prin sinapse. Modificând această proteină cerebrală la șoareci, cercetătorii au imitat efectele cognitive care apar în timpul îmbătrânirii normale. Un studiu anterior a sugerat că oxidul nitric (NO) afectează acțiunea CaMKII. Acest studiu a arătat că NO modifică CaMKII printr-un proces numit S-nitrozilare. Dacă nitrozilarea CaMKII este redusă, așa cum se întâmplă în timpul îmbătrânirii normale, memoria și capacitatea de învățare sunt afectate. Nitrozilarea redusă a CaMKII duce la o scădere a localizării sinaptice a CaMKII, ceea ce pare să afecteze funcțiile sinaptice ale acesteia. Acest lucru încetinește mișcarea impulsurilor nervoase prin conexiunile dintre celulele nervoase, ceea ce poate duce la declin cognitiv.

Cum să încetinești declinul cognitiv

Un studiu efectuat pe șoareci a dezvăluit un potențial mecanism care explică modul în care interacțiunea socială, antrenamentul cognitiv și exercițiile fizice pot fi benefice pentru sănătatea cognitivă. Cercetătorii au plasat șoareci adulți și vârstnici într-un mediu îmbogățit timp de 10 săptămâni. Aceștia au fost adăpostiți în grupuri de opt până la zece șoareci, în cuști mari cu așternut, un tub de carton, o roată de exerciții, mai multe jucării din plastic (tuneluri, platforme, balansoare) și o scară de metal.

Jucăriile au fost mutate de două ori pe săptămână, iar jucăriile noi au fost introduse o dată pe săptămână. Grupul de control a fost plasat în cuști standard, în grupuri de doi până la patru șoareci, doar cu așternut și un tub de carton. Cercetătorii au folosit labirinturi terestre și acvatice pentru a testa funcția cognitivă a ambelor grupuri o dată pe săptămână. Ei au testat memoria de lucru spațială, flexibilitatea cognitivă și memoria de referință spațială. Șoarecii plasați în mediul îmbogățit au avut performanțe mai bune la toate sarcinile comportamentale decât cei plasați în mediul normal.

Această îmbunătățire a fost deosebit de accentuată la șoarecii mai în vârstă. Cercetătorii au concluzionat că enzima MSK1 este necesară pentru efectele benefice complete ale îmbogățirii asupra capacității cognitive, a plasticii sinaptice și a expresiei genice. MSK1 este o enzimă care, atunci când este activată, reglează expresia genelor, promovând astfel activarea unei game largi de gene implicate în diferite forme de învățare și memorie.

Impactul stilului de viață asupra declinului cognitiv

Este bine cunoscut faptul că stilul de viață poate influența sănătatea creierului. Exercițiile fizice, postul intermitent și gândirea critică sunt esențiale pentru o sănătate optimă a creierului pe tot parcursul vieții. Un studiu la scară largă a arătat, de asemenea, că un stil de viață sănătos este asociat cu un declin mai lent al memoriei la adulții cu o cogniție normală. Experiențele pozitive, cum ar fi interacțiunea socială, exercițiile fizice și antrenamentul cognitiv sunt, de asemenea, benefice pentru sănătatea cognitivă. Mecanismele exacte ale acestor factori legați de stilul de viață nu sunt încă cunoscute, dar studiile efectuate pe șoareci sugerează că aceștia activează o enzimă care îmbunătățește funcționarea celulelor nervoase și a sinapselor, ceea ce duce la îmbunătățirea performanțelor cognitive.

Perspective de ameliorare a declinului cognitiv

Studiile efectuate pe șoareci au dus la o mai bună înțelegere a mecanismelor declinului cognitiv legat de vârstă și a modalităților de încetinire a acestuia. Cu toate acestea, mai sunt multe de învățat înainte ca aceste cunoștințe să poată fi aplicate la oameni. Tratamentele farmacologice care vizează creșterea nitrozilării CaMKII sunt în prezent în curs de investigare. Aceste tratamente ar putea atenua deficitele cognitive asociate cu îmbătrânirea normală. În plus, identificarea anumitor molecule-cheie implicate în acest proces oferă oportunități de a dezvolta noi medicamente care să vizeze aceste molecule. De asemenea, este important de subliniat că îmbogățirea stilului de viață, inclusiv exercițiile fizice, interacțiunea socială și stimularea cognitivă, poate fi benefică pentru persoanele în vârstă, chiar și la bătrânețe.

Declinul cognitiv legat de vârstă este un fenomen natural care afectează pe toată lumea în diferite grade. Cu toate acestea, studiile efectuate pe șoareci sugerează că anumite proteine cerebrale și anumiți factori legați de stilul de viață pot juca un rol în încetinirea declinului cognitiv. Este esențial să continuăm să aflăm mai multe despre acest subiect pentru a dezvolta tratamente și intervenții care ar putea ajuta la păstrarea funcției cognitive la persoanele în vârstă. Între timp, menținerea unui stil de viață sănătos, bogat în interacțiune socială, exerciții fizice și stimulare cognitivă, poate fi benefică pentru sănătatea cognitivă pe tot parcursul vieții.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu