În ce constă întârzierea osoasă a lui Úrsula Corberó: „Am corpul unei persoane de 30 de ani”.

Actrița care joacă în „El cuerpo en llamas”, Úrsula Corberó, a mărturisit, în timpul unui interviu acordat la Cadena Ser pentru a-și promova rolul Rosa Peral din noul serial Netflix, boala de care suferă încă de când era copil și cu care a trebuit să trăiască toată viața: retardul osos.

Întrebată de María Guerra, jurnalistă și prezentatoare a emisiunii de radio „La Script”, dacă a fost populară la școală, populara interpretă spaniolă, cunoscută pentru rolurile Ruth Gómez din serialul pentru tineret „Física o Química” sau Tokio din „La casa de papel”, a mărturisit: „Nu am spus-o niciodată, pentru că sună cam urât, dar sunt cu cinci ani în urmă cu oasele. Bineînțeles, acum nu se vede, pentru că am un corp de 30 de ani în loc de 35”.

În acest sens, catalanul a dat două exemple despre ce înseamnă să ai această tulburare fizică. „Prima mea menstruație a venit când aveam 17 ani. Foarte puternică. La acea vârstă a început să-mi crească părul de la subraț. Asta a însemnat că, la 15 ani, prietenele mele purtau deja XS de la Bershka, iar eu purtam mărimea 14 de la Zara Kids”, a explicat ea în timpul discuției. Dar în ce constă întârzierea osoasă și care sunt simptomele acesteia?

Ce este vârsta osoasă și cum se măsoară?

Vârsta osoasă, care este termenul corect pentru a se referi la ceea ce Úrsula Corberó a definit drept întârziere osoasă, arată maturizarea scheletului la un moment dat, conform site-ului Familia y Salud. Aceasta nu trebuie să corespundă neapărat cu vârsta reală sau cronologică a copilului. Dar, o diferență de peste un an între una și cealaltă poate indica o problemă de creștere.

În orice caz, vârsta osoasă poate fi avansată, întârziată sau poate coincide cu vârsta reală. Pentru a înțelege mai bine: „Copiii cresc datorită cartilajului de creștere care se găsește în toate oasele lor. Acest cartilaj se calcifiază treptat și, atunci când tot cartilajul s-a calcificat, ei încetează să mai crească”.

Modul obișnuit de măsurare a vârstei osoase este o radiografie a mâinii. Acest lucru se face la mână din cauza numărului mare de oase din mână, fiecare cu propria placă de creștere. În plus, prin acord, s-a decis că ar trebui să fie vorba de mâna stângă. Pentru fiecare an de vârstă există un model de imagine radiologică, cu care se compară radiografia copilului care urmează să fie studiat. Prin compararea imaginilor, se determină vârsta osoasă. Setul de imagini este compilat într-un atlas. Cel mai frecvent utilizat este atlasul Greulich și Pyle.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu