Ai combinat vreodată laptele și antibioticul? Ei bine, trebuie să știi că ai făcut o mare greșeală. Iată de ce trebuie să renunți la acest obicei.
Atunci când urmezi un tratament cu antibiotice, medicul este dator să îți spună că există câteva alimente contraindicate. Printre acestea se află și laptele, care nu face, în niciun caz, casă bună cu antibioticul. Pentru a fi eficient, tratamentul cu antibiotice trebuie să fie administrat în conformitate cu recomandările specialistului, la intervalele orare stabilite. Chiar dacă ți se pare că te simți mai bine după câteva zile, nu întrerupe tratamentul mai devreme. În acest fel, nu faci decât să inviți bacteriile să dezvolte o rezistență la următoarea administrare de antibiotice.
Ține cont de sfaturile medicilor și respectă tratamentul întocmai. În caz contrar, te poți confrunta cu efecte adverse serioase sau cu o recidivă a bolii.
Laptele și antibioticul: Mit sau realitate?
Probabil ai auzit de multe că nu este bine să combini laptele și antibioticul, dar de ce? După cum spuneam, consumul de lapte în timpul unui tratament cu antibiotice este contraindicat, deoarece poate aduce cu sine o serie de efecte adverse: greață și vărsături necontrolate. Acest lucru se întâmplă, pentru că laptele împiedică absorbția substanțelor active din antibiotice, anulând și efectul, în aceeași măsură. Mare atenție și la alimentele care pot conține lapte sau lapte praf, cum sunt ciocolata sau anumite sortimente de cafea.
Dacă, totuși, îți dorești să consumi lapte, așteaptă să treacă trei ore de la administrarea antibioticului.
În categoria alimentelor contraindicate pe parcursul unui tratament cu antibiotice intră și citricele. Renunță la sucurile din fructe câteva zile și consumă doar apă sau ceaiuri.
De ce nu este bine să combini alcool cu antibiotice?
Nu doar laptele și citricele sunt interzise când iei antibiotice, ci și alcoolul. Acesta poate provoca greață, vărsături și chiar leziuni hepatice. În plus, consumul de alcool poate încetini procesul de vindecare, crescând riscul apariției efectelor adverse. Așa că, pe durata tratamentului, încearcă să te abții din a mai consuma alcool.
De asemenea, ai grijă și la razele UV, fiindcă și acestea pot fi dăunătoare când iei antibiotice. Astfel de medicamente pot crește sensibilitatea la lumina soarelui, de aceea stai departe de ea în orele de vârf sau folosește loțiune cu factor de protecție ridicată.
De precizat este că efecte adverse pot apărea și în lipsa consumului de lapte, sucuri de fructe sau alcool. Pe timpul tratamentului cu antibiotice, te poți confrunta cu diaree, crampe abdominale, greață, vărsături, febră și chiar pete la nivelul danturii. O administrare pe termen lung a antibioticelor poate duce la apariția candidozei.
Așadar, ai mare grijă atunci când iei antibiotice. Chiar dacă medicul nu îți recomandă, cere farmacistului probiotice. Acestea sunt definite ca microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un plus de sănătate organismului. În timpul tratamentului cu antibiotice, aceste microorganisme au grijă de microflora ta intestinală, pentru a te ajuta să te vindeci mai ușor.