Mănâncă un avocado pe zi pentru a reduce nivelul colesterolului

Alimentația este un element esențial al sănătății, iar o dietă variată poate contribui la bunăstarea și calitatea vieții. Avocado poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și poate furniza nutrienți utili. Un nou studiu a arătat că consumul unui avocado pe zi nu contribuie la creșterea în greutate, poate reduce nivelul colesterolului rău și poate îmbunătăți calitatea alimentației.

Cele mai recente tendințe alimentare și diete se schimbă în mod constant și poate fi dificil să ții pasul. Unii experți își concentrează acum cercetările asupra beneficiilor pentru sănătate ale anumitor alimente. Un astfel de aliment este avocado. Un studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association a evaluat impactul consumului unui avocado în fiecare zi în comparație cu o dietă normală. Deși cercetătorii nu au constatat mari diferențe între grupul de control și grupul de intervenție, au descoperit că participanții care au mâncat un avocado pe zi aveau niveluri mai scăzute de colesterol rău și își îmbunătățiseră calitatea dietei.

Colesterolul și valoarea nutritivă a avocado

Colesterolul poate proveni din alimente, dar organismul îl și fabrică. Există două tipuri principale de colesterol: lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) și lipoproteine cu densitate mare (HDL). Este esențial să se mențină nivelul de colesterol, în special cel al LDL (numit uneori colesterolul „rău”), sub un anumit nivel pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau bolile coronariene. De fapt, nivelurile de colesterol din sânge și sănătatea inimii sunt legate. Studiile arată în mod convingător că nivelurile de colesterol din sânge sunt importante pentru sănătatea inimii. Nivelurile ridicate reprezintă un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, inclusiv bolile cerebrovasculare și bolile coronariene.

Sunt în curs de cercetare factorii care influențează nivelul colesterolului și modul în care oamenii își pot modifica dieta pentru a menține un nivel sănătos al colesterolului și pentru a-și îmbunătăți dieta generală. Un domeniu de interes este impactul anumitor alimente asupra sănătății. De exemplu, consumul de avocado poate ajuta la menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol. Avocado conține, de asemenea, mai multe vitamine utile, cum ar fi C și K, și este o sursă bună de fibre.

Beneficiile unui avocat pe zi

Studiul în cauză a fost un studiu randomizat și a analizat beneficiile pentru sănătate ale consumului unui avocado pe zi timp de șase luni. Cercetătorii au vrut să vadă dacă consumul unui avocado pe zi i-a ajutat pe oameni să reducă adipozitatea viscerală la participanții cu o circumferință ridicată a taliei („o circumferință a taliei de ≥ 90 cm pentru femei și ≥100 cm pentru bărbați”). Ei au analizat, de asemenea, impactul asupra mai multor alte rezultate de sănătate, inclusiv nivelul colesterolului, greutatea corporală, indicele de masă corporală și calitatea vieții legate de sănătate.

Pentru a fi incluși în studiu, participanții trebuiau să aibă o circumferință ridicată a taliei și să consume în mod regulat două avocado sau mai puțin pe lună. Grupul de intervenție (505 participanți) a mâncat un avocado pe zi, în timp ce grupul de control (503 participanți) a continuat cu dieta obișnuită. Cercetătorii au colectat date privind consumul de alimente la începutul studiului și, din nou, după 8, 16 și 26 de săptămâni, și au folosit scanări RMN pentru a examina nivelurile de țesut adipos visceral. Aceasta este grăsimea corporală care acoperă organele abdominale. Cercetătorii au constatat că nu au existat multe diferențe semnificative între grupul de control și cel de intervenție. Excepție au făcut nivelurile de colesterol. Grupul de intervenție a avut niveluri mai scăzute de colesterol total și de colesterol „rău”.

Au existat, de asemenea, ușoare diferențe în ceea ce privește dieta între cele două grupuri, grupul de intervenție obținând scoruri mai mari la indicele de alimentație sănătoasă. Grupul de intervenție a consumat niveluri mai ridicate de fibre și grăsimi și niveluri mai scăzute de carbohidrați și proteine. În plus, cercetătorii nu au constatat nicio diferență semnificativă între grupuri în ceea ce privește creșterea în greutate, ceea ce indică faptul că încorporarea unui avocado pe zi nu contribuie la creșterea în greutate.

Studiul a arătat că simpla adăugare a unui „aliment sănătos” din punct de vedere al grăsimilor și al nutrienților, în acest caz un avocado, în dieta unei persoane nu a avut ca rezultat niciun beneficiu clinic. Cu toate acestea, nu au existat efecte negative, iar acest lucru a fost asociat cu un beneficiu, o îmbunătățire a calității generale a dietei.

Limite și perspective viitoare

Acest studiu a avut anumite limitări. De exemplu, cercetătorii nu au colectat date despre medicația participanților. În al doilea rând, participanții au fost observați doar timp de șase luni, iar o perioadă mai lungă ar fi putut produce rezultate diferite, în special în ceea ce privește țesutul adipos visceral. Mesajul important al studiului este că concentrarea asupra unui singur aliment nu înlocuiește menținerea unei diete sănătoase în ansamblu. Acestea fiind spuse, indiferent de orice beneficiu, oricât de modest, asupra colesterolului, orice lucru care încurajează oamenii să mănânce mai multe fructe și legume ca parte a unei diete globale echilibrate trebuie salutat.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu